Propozycja na lato - salatka z jajek ze szparagami i awokado
Autorka bloga "Królestwo Garów" proponuje letnią sałatkę z jajkiem, szparagami i awokado. Danie sprawdzi się zarówno podczas eleganckiego przyjęcia, jak i na niezobowiązującej imprezie pod chmurką.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1 awokado,
- sok z limonki,
- jajka ugotowane na twardo,
- zielone szparagi,
- olej rzepakowy,
- sól,
- cukier
Awokado przekroić wzdłuż na pół, przekręcić, rozdzielić połówki. Łyżeczką wyjąć miąższ. Dodać sok z limonki, 3 łyżki oleju rzepakowego i zmiksować. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Szparagi umyć, odłamać końce. Pokroić w skośne plasterki.
Jajka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki.
Jajka i szparagi ułożyć w misce, przybrać "majonezem" z awokado.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze