Propozycja na lato - salatka z jajek ze szparagami i awokado
Autorka bloga "Królestwo Garów" proponuje letnią sałatkę z jajkiem, szparagami i awokado. Danie sprawdzi się zarówno podczas eleganckiego przyjęcia, jak i na niezobowiązującej imprezie pod chmurką.
Aleksandra Chruścielewska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 awokado,
- sok z limonki,
- jajka ugotowane na twardo,
- zielone szparagi,
- olej rzepakowy,
- sól,
- cukier
Przepis
Awokado przekroić wzdłuż na pół, przekręcić, rozdzielić połówki. Łyżeczką wyjąć miąższ. Dodać sok z limonki, 3 łyżki oleju rzepakowego i zmiksować. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Przepis
Szparagi umyć, odłamać końce. Pokroić w skośne plasterki.
Jajka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki.
Jajka i szparagi ułożyć w misce, przybrać "majonezem" z awokado.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl