Trwa ładowanie...
d2zsmfj
d2zsmfj

Powiew orientu. Ryż z warzywami korzeniowymi

Przepis

Ryż z warzywami to smaczne i zdrowe danie. Warto jednak trochę poeksperymentować i dodać do niego orientalne przyprawy – kolendrę oraz szafran.

Oceń jako pierwszy:
d2zsmfj
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Rodzaj diety:
Powiew orientu. Ryż z warzywami korzeniowymi
123RF
Powiew orientu. Ryż z warzywami korzeniowymi
Składniki
  • 200 g marchewki
  • 200 g pasternaku
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • 2-3 cebule
  • 300 g ryżu
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka kolendry
  • 100 g masła
  • odrobina szafranu
Przepis

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy pokrojoną w kawałki marchewkę i pasternaka. Skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy kolendrę oraz szafran i pieczemy przez 30 min.

Na rozgrzanej patelni topimy masło i dorzucamy cebulę. Dusimy na złoty kolor. Po około 30 minutach dodajemy wczesniej ugotowany ryż oraz zawartość naczynia żaroodpornego. Opcjonalnie posypujemy pietruszką.

Powiew orientu. Ryż z warzywami korzeniowymi
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2zsmfj

Podziel się opinią

Share
d2zsmfj
d2zsmfj

d2zsmfj
d2zsmfj
d2zsmfj