Popękane ciasteczka cytrynowe. Proste i pyszne

Ciasteczka na szybko to smaczna propozycja na słodkie drugie śniadanie lub podwieczorek. Cytrynowe popękane ciastka posmakują wszystkim fanom prostych wypieków. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Igraszki losu".

Popękane ciasteczka cytrynowe. Proste i pysznePopękane ciasteczka cytrynowe. Proste i pyszne
Gosia Niewiadomska

Składniki

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Około 2/3 szklanki cukru pudru

Przepis

Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – odstawiamy do wystygnięcia. W misce ubijamy na puszystą masę jajka wraz z cukrem i skórką cytrynową. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i ostudzoną masę czekoladowo- maślaną – wszystko miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 45 -60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cukier puder wsypujemy na talerzyk. Łyżeczka nabieramy porcję ciasta i formujemy w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę starannie obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, zachowując między ciastkami odstępy. Gotowe ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-14 minut. Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę i zostawiamy do przestygnięcia.
Zobacz także: makowiec z kruszonką

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm