Polski krzew o nieznanych właściwościach. Zrób z niego sok lub nalewkę

Kalina to przepiękny krzew lub małe drzewko, pospolicie występujące w lasach, parkach i ogrodach. Jej owoce są czerwone, błyszczące i aż zachęcają do jedzenia. Na surowo nie nadają się do spożycia, ale wyczarujesz z nich sok lub nalewkę o prozdrowotnych właściwościach.

Jagody kaliny przypominają nieco owoce jarzębiny
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Magdalena Kowalska-Kotwica

Kalina koralowa jest w Polsce popularna i występuje niemal na całym terenie kraju, za wyjątkiem Tatr. Późną wiosną i latem poznasz ją po maleńkich, białych kwiatach z wystającymi pręcikami, które jesienią zamieniają się w piękne, czerwone korale, przypominające nieco te jarzębinowe.

Kalina jest bardzo ozdobnym krzewem i często można zobaczyć ją w parkach i ogrodach. Do 2014 roku tylko z tych krzewów można było zbierać owoce, bo kalina była krzewem częściowo chronionym. Teraz zakaz już nie obowiązuje, warto pamiętać jednak o innej ważnej zasadzie – owoce kaliny zbieramy po przymrozkach. A jeśli mamy już późną jesień, a mróz nadal nie chce przyjść, po zebraniu czerwone korale obowiązkowo należy włożyć do zamrażarki.

To bardzo ważne, bo korale kaliny są trujące. Spożycie surowych jagód wywołuje wymioty, bóle brzucha, biegunkę, zwroty głowy, zaburzenia równowagi i świadomości. Jednak jagody kaliny mają bardzo specyficzną cechę – ich toksyczne właściwości znikają po przemrożeniu.

trujące owoce
© 123RF.COM

Przetwory z owoców kaliny, szczególnie nalewkę, polubią panie. Mają one właściwości rozkurczowe i hamują krwawienie, pomogą więc łagodnie przejść miesiączkę. Kora i jagody krzewu ze względu na zawartość garbników i właściwości antybakteryjne to także sprawdzony środek na biegunkę oraz wrzody żołądka. Kalinowy sok przyda się zimą w każdym domu, bo podany z odrobiną miodu skutecznie łagodzi kaszel i pomaga wyjść z przeziębienia.

Sok z owoców kaliny
Owoce kaliny należy rozmrozić, umyć, usunąć szypułki i następnie rozgnieść (najlepiej na sicie), wyciskając sok do garnka. Sok i owoce gotujemy na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Gorący sok z kaliny przelewamy do szklanych butelek, a następnie pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Sok przed pasteryzacją można posłodzić, ale lepiej i zdrowiej dodać do niego miód, kiedy będziemy go pić.

Nalewka z owoców kaliny
Nalewka to już propozycja dla wytrwałych, bo jak twierdzą znawcy, trzeba na nią poczekać pół roku. Żeby ją przygotować potrzebujemy 2 szklanek owoców, 0,5 litra spirytusu i tyle samo wódki oraz 1,5 szklanki miodu. Tak jak w przypadku większości nalewek owoce wsypujemy do naczynia, zalewamy spirytusem i czekamy 2 tygodnie. Dobrze, żeby naczynie stało w ciepłym, ciemnym miejscu. Po upływie tego czasu zlewamy alkohol, dodajemy miód i wódkę, i odstawiamy znów, tym razem na tydzień. Po 7 dniach nalewkę filtrujemy i zlewamy do butelek. A potem na pół roku ostawiamy do szafki.

Naturalne antybiotyki. 10 produktów, które wzmocnią odporność

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw