Polski krzew o nieznanych właściwościach. Zrób z niego sok lub nalewkę

Kalina to przepiękny krzew lub małe drzewko, pospolicie występujące w lasach, parkach i ogrodach. Jej owoce są czerwone, błyszczące i aż zachęcają do jedzenia. Na surowo nie nadają się do spożycia, ale wyczarujesz z nich sok lub nalewkę o prozdrowotnych właściwościach.

Jagody kaliny przypominają nieco owoce jarzębiny
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Magdalena Kowalska-Kotwica

Kalina koralowa jest w Polsce popularna i występuje niemal na całym terenie kraju, za wyjątkiem Tatr. Późną wiosną i latem poznasz ją po maleńkich, białych kwiatach z wystającymi pręcikami, które jesienią zamieniają się w piękne, czerwone korale, przypominające nieco te jarzębinowe.

Kalina jest bardzo ozdobnym krzewem i często można zobaczyć ją w parkach i ogrodach. Do 2014 roku tylko z tych krzewów można było zbierać owoce, bo kalina była krzewem częściowo chronionym. Teraz zakaz już nie obowiązuje, warto pamiętać jednak o innej ważnej zasadzie – owoce kaliny zbieramy po przymrozkach. A jeśli mamy już późną jesień, a mróz nadal nie chce przyjść, po zebraniu czerwone korale obowiązkowo należy włożyć do zamrażarki.

To bardzo ważne, bo korale kaliny są trujące. Spożycie surowych jagód wywołuje wymioty, bóle brzucha, biegunkę, zwroty głowy, zaburzenia równowagi i świadomości. Jednak jagody kaliny mają bardzo specyficzną cechę – ich toksyczne właściwości znikają po przemrożeniu.

trujące owoce
© 123RF.COM

Przetwory z owoców kaliny, szczególnie nalewkę, polubią panie. Mają one właściwości rozkurczowe i hamują krwawienie, pomogą więc łagodnie przejść miesiączkę. Kora i jagody krzewu ze względu na zawartość garbników i właściwości antybakteryjne to także sprawdzony środek na biegunkę oraz wrzody żołądka. Kalinowy sok przyda się zimą w każdym domu, bo podany z odrobiną miodu skutecznie łagodzi kaszel i pomaga wyjść z przeziębienia.

Sok z owoców kaliny
Owoce kaliny należy rozmrozić, umyć, usunąć szypułki i następnie rozgnieść (najlepiej na sicie), wyciskając sok do garnka. Sok i owoce gotujemy na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Gorący sok z kaliny przelewamy do szklanych butelek, a następnie pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Sok przed pasteryzacją można posłodzić, ale lepiej i zdrowiej dodać do niego miód, kiedy będziemy go pić.

Nalewka z owoców kaliny
Nalewka to już propozycja dla wytrwałych, bo jak twierdzą znawcy, trzeba na nią poczekać pół roku. Żeby ją przygotować potrzebujemy 2 szklanek owoców, 0,5 litra spirytusu i tyle samo wódki oraz 1,5 szklanki miodu. Tak jak w przypadku większości nalewek owoce wsypujemy do naczynia, zalewamy spirytusem i czekamy 2 tygodnie. Dobrze, żeby naczynie stało w ciepłym, ciemnym miejscu. Po upływie tego czasu zlewamy alkohol, dodajemy miód i wódkę, i odstawiamy znów, tym razem na tydzień. Po 7 dniach nalewkę filtrujemy i zlewamy do butelek. A potem na pół roku ostawiamy do szafki.

Naturalne antybiotyki. 10 produktów, które wzmocnią odporność

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja