WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Polski krzew o nieznanych właściwościach. Zrób z niego sok lub nalewkę

Kalina to przepiękny krzew lub małe drzewko, pospolicie występujące w lasach, parkach i ogrodach. Jej owoce są czerwone, błyszczące i aż zachęcają do jedzenia. Na surowo nie nadają się do spożycia, ale wyczarujesz z nich sok lub nalewkę o prozdrowotnych właściwościach.

Jagody kaliny przypominają nieco owoce jarzębiny
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Magdalena Kowalska-Kotwica

Kalina koralowa jest w Polsce popularna i występuje niemal na całym terenie kraju, za wyjątkiem Tatr. Późną wiosną i latem poznasz ją po maleńkich, białych kwiatach z wystającymi pręcikami, które jesienią zamieniają się w piękne, czerwone korale, przypominające nieco te jarzębinowe.

Kalina jest bardzo ozdobnym krzewem i często można zobaczyć ją w parkach i ogrodach. Do 2014 roku tylko z tych krzewów można było zbierać owoce, bo kalina była krzewem częściowo chronionym. Teraz zakaz już nie obowiązuje, warto pamiętać jednak o innej ważnej zasadzie – owoce kaliny zbieramy po przymrozkach. A jeśli mamy już późną jesień, a mróz nadal nie chce przyjść, po zebraniu czerwone korale obowiązkowo należy włożyć do zamrażarki.

To bardzo ważne, bo korale kaliny są trujące. Spożycie surowych jagód wywołuje wymioty, bóle brzucha, biegunkę, zwroty głowy, zaburzenia równowagi i świadomości. Jednak jagody kaliny mają bardzo specyficzną cechę – ich toksyczne właściwości znikają po przemrożeniu.

trujące owoce
© 123RF.COM

Przetwory z owoców kaliny, szczególnie nalewkę, polubią panie. Mają one właściwości rozkurczowe i hamują krwawienie, pomogą więc łagodnie przejść miesiączkę. Kora i jagody krzewu ze względu na zawartość garbników i właściwości antybakteryjne to także sprawdzony środek na biegunkę oraz wrzody żołądka. Kalinowy sok przyda się zimą w każdym domu, bo podany z odrobiną miodu skutecznie łagodzi kaszel i pomaga wyjść z przeziębienia.

Sok z owoców kaliny
Owoce kaliny należy rozmrozić, umyć, usunąć szypułki i następnie rozgnieść (najlepiej na sicie), wyciskając sok do garnka. Sok i owoce gotujemy na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Gorący sok z kaliny przelewamy do szklanych butelek, a następnie pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Sok przed pasteryzacją można posłodzić, ale lepiej i zdrowiej dodać do niego miód, kiedy będziemy go pić.

Nalewka z owoców kaliny
Nalewka to już propozycja dla wytrwałych, bo jak twierdzą znawcy, trzeba na nią poczekać pół roku. Żeby ją przygotować potrzebujemy 2 szklanek owoców, 0,5 litra spirytusu i tyle samo wódki oraz 1,5 szklanki miodu. Tak jak w przypadku większości nalewek owoce wsypujemy do naczynia, zalewamy spirytusem i czekamy 2 tygodnie. Dobrze, żeby naczynie stało w ciepłym, ciemnym miejscu. Po upływie tego czasu zlewamy alkohol, dodajemy miód i wódkę, i odstawiamy znów, tym razem na tydzień. Po 7 dniach nalewkę filtrujemy i zlewamy do butelek. A potem na pół roku ostawiamy do szafki.

Naturalne antybiotyki. 10 produktów, które wzmocnią odporność

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów