Polenta z żółtkiem i oscypkiem

Polenta, czyli drobna kasza kukurydziana, to we Włoszech chleb powszedni. W moim ukochanym Tyrolu Południowym (najlepsze miejsce na deskę lub narty, jeśli – tak jak mnie – zależy ci tak samo na świetnych stokach, jak i na rewelacyjnym jedzeniu) podaje się ją ugotowaną na gęsto, kremową, tłuściutką od masła, z duszonymi grzybami, gulaszem lub po prostu startym serem i oliwą. To świetne danie do dzielenia się lub gdy trzeba szybko wykarmić grupę głodomorów.

Polenta z żółtkiem i oscypkiemPolenta z żółtkiem i oscypkiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 80 g polenty
  • 250 ml bulionu warzywnego lub wody sól
  • 2 łyżki masła
  • 50 g startego oscypka
  • 1 żółtko z usmażonego wcześniej jajka
  • 1 łyżeczka listków świeżego estragonu
  • 21 nieduża szalotka
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • łyżki oliwy extra vergine

Przepis

1. Polentę ugotuj w bulionie lub w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Do polenty dodaj masło oraz połowę startego oscypka, wymieszaj.
3. Przełóż polentę na półmisek. Na wierzchu połóż żółtko, posyp pozostałym oscypkiem i świeżym estragonem. Skrop całość oliwą i dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawaj natychmiast.

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce