Polak w finale światowego konkursu cukierniczego

Michał Iwaniuk, szef cukierni Airport Hotel Okęcie reprezentuje Polskę podczas konkursu World Chocolate Masters 2018 w Paryżu.

Obraz
Źródło zdjęć: © zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl
Katarzyna Gileta

Reprezentant Polski Michał Iwaniuk po dwóch dniach konkursu World Chocolate Masters zakwalifikował się do ścisłego finału - top 10. - Konkurs ten nazywany jest olimpiadą cukiernictwa, trwa od 31 października do 2 listopada w Paryżu – informuje pani Katarzyna, która skontaktowała się z nami za pośrednictwem platformy Dzieje się. - Michał zaprezentował już czekoladową rzeźbę, tabliczkę Or Noir, autorską pralinę ciastko i wypiek w wersji na wynos. W klasyfikacji generalnej zajmuje obecnie fantastyczne siódme miejsce na 20 uczestników z całego świata - dodaje.

Obraz
© zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl

Dotychczas do tego konkursu historycznie zakwalifikowało się tylko dwóch Polaków, a Michał jest drugim Polakiem, który wszedł do ostatniego etapu (wcześniej był to Mariusz Buritta). W finale konkursu zawodnicy zmierzą się w dwóch konkurencjach. - W pierwszej muszą przygotować deser ze świeżych składników. Biorą z marketu wszystkie potrzebne do jego wykonania produkty, nic nie może być wcześniej mrożone. Z kolei druga konkurencja to mała rzeźba z czekolady – wyjaśnia pani Katarzyna. - Rangą tego konkursu jest tak wysoka, że samo uczestnictwo w nim jest celem każdego uczestnika a zdobycie czołowych miejsc to szczyt osiągnięć - dodaje.

Wyniki World Chocolate Masters 2018 zostaną ogłoszone 2 listopada. Trzymamy kciuki za polskiego cukiernika.

Obraz
© zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl

Michał Iwaniuk zdobywał doświadczenie zawodowe w trakcie pracy w cukierniach w Lubinie, Legnicy, a od 2004 roku w warszawskich restauracjach. Swoje umiejętności cukiernicze szlifował w Europejskiej Szkole Mistrzów im. Wojciecha Kandulskiego oraz w Akademii Czekolady Callebaut. Polak jest laureatem I edycji mistrzostw cukierniczych Best Pastry Chef. Obecnie jest szefem cukierni Airport Hotel Okęcie i twórcą brandu Czekolada Café.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀