Trwa ładowanie...

Polak w finale światowego konkursu cukierniczego

Michał Iwaniuk, szef cukierni Airport Hotel Okęcie reprezentuje Polskę podczas konkursu World Chocolate Masters 2018 w Paryżu.

Polak w finale światowego konkursu cukierniczegoŹródło: zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl
d3dgkl7
d3dgkl7

Reprezentant Polski Michał Iwaniuk po dwóch dniach konkursu World Chocolate Masters zakwalifikował się do ścisłego finału - top 10. - Konkurs ten nazywany jest olimpiadą cukiernictwa, trwa od 31 października do 2 listopada w Paryżu – informuje pani Katarzyna, która skontaktowała się z nami za pośrednictwem platformy Dzieje się. - Michał zaprezentował już czekoladową rzeźbę, tabliczkę Or Noir, autorską pralinę ciastko i wypiek w wersji na wynos. W klasyfikacji generalnej zajmuje obecnie fantastyczne siódme miejsce na 20 uczestników z całego świata - dodaje.

zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl
Źródło: zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl

Dotychczas do tego konkursu historycznie zakwalifikowało się tylko dwóch Polaków, a Michał jest drugim Polakiem, który wszedł do ostatniego etapu (wcześniej był to Mariusz Buritta). W finale konkursu zawodnicy zmierzą się w dwóch konkurencjach. - W pierwszej muszą przygotować deser ze świeżych składników. Biorą z marketu wszystkie potrzebne do jego wykonania produkty, nic nie może być wcześniej mrożone. Z kolei druga konkurencja to mała rzeźba z czekolady – wyjaśnia pani Katarzyna. - Rangą tego konkursu jest tak wysoka, że samo uczestnictwo w nim jest celem każdego uczestnika a zdobycie czołowych miejsc to szczyt osiągnięć - dodaje.

Wyniki World Chocolate Masters 2018 zostaną ogłoszone 2 listopada. Trzymamy kciuki za polskiego cukiernika.

zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl
Źródło: zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl

Michał Iwaniuk zdobywał doświadczenie zawodowe w trakcie pracy w cukierniach w Lubinie, Legnicy, a od 2004 roku w warszawskich restauracjach. Swoje umiejętności cukiernicze szlifował w Europejskiej Szkole Mistrzów im. Wojciecha Kandulskiego oraz w Akademii Czekolady Callebaut. Polak jest laureatem I edycji mistrzostw cukierniczych Best Pastry Chef. Obecnie jest szefem cukierni Airport Hotel Okęcie i twórcą brandu Czekolada Café.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3dgkl7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dgkl7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj