Polak w finale światowego konkursu cukierniczego

Michał Iwaniuk, szef cukierni Airport Hotel Okęcie reprezentuje Polskę podczas konkursu World Chocolate Masters 2018 w Paryżu.

Polak w finale światowego konkursu cukierniczego
Źródło zdjęć: © zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl
Katarzyna Gileta
26

Reprezentant Polski Michał Iwaniuk po dwóch dniach konkursu World Chocolate Masters zakwalifikował się do ścisłego finału - top 10. - Konkurs ten nazywany jest olimpiadą cukiernictwa, trwa od 31 października do 2 listopada w Paryżu – informuje pani Katarzyna, która skontaktowała się z nami za pośrednictwem platformy Dzieje się. - Michał zaprezentował już czekoladową rzeźbę, tabliczkę Or Noir, autorską pralinę ciastko i wypiek w wersji na wynos. W klasyfikacji generalnej zajmuje obecnie fantastyczne siódme miejsce na 20 uczestników z całego świata - dodaje.

Obraz
© zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl

Dotychczas do tego konkursu historycznie zakwalifikowało się tylko dwóch Polaków, a Michał jest drugim Polakiem, który wszedł do ostatniego etapu (wcześniej był to Mariusz Buritta). W finale konkursu zawodnicy zmierzą się w dwóch konkurencjach. - W pierwszej muszą przygotować deser ze świeżych składników. Biorą z marketu wszystkie potrzebne do jego wykonania produkty, nic nie może być wcześniej mrożone. Z kolei druga konkurencja to mała rzeźba z czekolady – wyjaśnia pani Katarzyna. - Rangą tego konkursu jest tak wysoka, że samo uczestnictwo w nim jest celem każdego uczestnika a zdobycie czołowych miejsc to szczyt osiągnięć - dodaje.

Wyniki World Chocolate Masters 2018 zostaną ogłoszone 2 listopada. Trzymamy kciuki za polskiego cukiernika.

Obraz
© zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl

Michał Iwaniuk zdobywał doświadczenie zawodowe w trakcie pracy w cukierniach w Lubinie, Legnicy, a od 2004 roku w warszawskich restauracjach. Swoje umiejętności cukiernicze szlifował w Europejskiej Szkole Mistrzów im. Wojciecha Kandulskiego oraz w Akademii Czekolady Callebaut. Polak jest laureatem I edycji mistrzostw cukierniczych Best Pastry Chef. Obecnie jest szefem cukierni Airport Hotel Okęcie i twórcą brandu Czekolada Café.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu