Polak w finale światowego konkursu cukierniczego

Michał Iwaniuk, szef cukierni Airport Hotel Okęcie reprezentuje Polskę podczas konkursu World Chocolate Masters 2018 w Paryżu.

Obraz
Źródło zdjęć: © zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl
Katarzyna Gileta

Reprezentant Polski Michał Iwaniuk po dwóch dniach konkursu World Chocolate Masters zakwalifikował się do ścisłego finału - top 10. - Konkurs ten nazywany jest olimpiadą cukiernictwa, trwa od 31 października do 2 listopada w Paryżu – informuje pani Katarzyna, która skontaktowała się z nami za pośrednictwem platformy Dzieje się. - Michał zaprezentował już czekoladową rzeźbę, tabliczkę Or Noir, autorską pralinę ciastko i wypiek w wersji na wynos. W klasyfikacji generalnej zajmuje obecnie fantastyczne siódme miejsce na 20 uczestników z całego świata - dodaje.

Obraz
© zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl

Dotychczas do tego konkursu historycznie zakwalifikowało się tylko dwóch Polaków, a Michał jest drugim Polakiem, który wszedł do ostatniego etapu (wcześniej był to Mariusz Buritta). W finale konkursu zawodnicy zmierzą się w dwóch konkurencjach. - W pierwszej muszą przygotować deser ze świeżych składników. Biorą z marketu wszystkie potrzebne do jego wykonania produkty, nic nie może być wcześniej mrożone. Z kolei druga konkurencja to mała rzeźba z czekolady – wyjaśnia pani Katarzyna. - Rangą tego konkursu jest tak wysoka, że samo uczestnictwo w nim jest celem każdego uczestnika a zdobycie czołowych miejsc to szczyt osiągnięć - dodaje.

Wyniki World Chocolate Masters 2018 zostaną ogłoszone 2 listopada. Trzymamy kciuki za polskiego cukiernika.

Obraz
© zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl

Michał Iwaniuk zdobywał doświadczenie zawodowe w trakcie pracy w cukierniach w Lubinie, Legnicy, a od 2004 roku w warszawskich restauracjach. Swoje umiejętności cukiernicze szlifował w Europejskiej Szkole Mistrzów im. Wojciecha Kandulskiego oraz w Akademii Czekolady Callebaut. Polak jest laureatem I edycji mistrzostw cukierniczych Best Pastry Chef. Obecnie jest szefem cukierni Airport Hotel Okęcie i twórcą brandu Czekolada Café.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji