Podstawy w kuchni. Jak wybrać deskę do krojenia?
Wybór odpowiedniej deski do krojenia to nie taka łatwa sprawa, jak może się wydawać. Postanowiliśmy wam to ułatwić.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Deska do krojenia to jeden z najprostszych, ale i najpopularniejszych przedmiotów w naszych kuchniach. Szczególnie drewniane deski cieszą się ogromną popularnością. Wybraliśmy dla was kilka wyjątkowych desek, które z powodzeniem mogą spełnić rolę świątecznego podarunku dla zapalonego kucharza.
Przy naszym wyborze ustaliliśmy kryterium drewnianych desek. Klasyczne, porządne wykonanie to to, czego potrzeba. Drewno jest praktycznie nie do zdarcia. Wytrzymuje wielokrotne nacięcia noża, tym samym nie komplikując pracy. Zbyt duża ilość nacięć w desce plastikowej może zmienić powierzchnię w chropowatą i niewygodną. Dlatego też drewno ma tu ogromną przewagę.
Jeśli czujecie, że potrzebna wam solidna deska z twardego materiału, weźcie pod uwagę, że różne rodzaje drewna posiadają też różne właściwości. Bukowa deska będzie twarda, wytrzymała na tyle, że możecie na niej ubijać spokojnie np. mięso. Przy okazji ciekawy kształt sprawi, że w waszej kuchni będzie weselej i radośniej.
Deska bambusowa z wybranym przez was grawerem może być dobrym materiałem na prezent. Drewno to jest dosyć miękkie, ale dobrze sprężynuje uderzenia, przez co nie jest tak łatwo je zniszczyć. Drobne nacięcia mogą być widoczne, ale nie przeszkadzają. Ogromnym plusem jest waga takich desek, są o wiele lżejsze od drewnianych.
Dzięki dodatkowemu uchwytowi w desce możemy ją powiesić w wygodnym miejscu, przez co nie będzie nam zawadzać. Jest także wygodna w noszeniu.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.