Podstawy w kuchni. Jak wybrać deskę do krojenia?

Wybór odpowiedniej deski do krojenia to nie taka łatwa sprawa, jak może się wydawać. Postanowiliśmy wam to ułatwić.

Deska do krojenia może być świetnym upominkiem
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Arkadiusz Stando

Deska do krojenia to jeden z najprostszych, ale i najpopularniejszych przedmiotów w naszych kuchniach. Szczególnie drewniane deski cieszą się ogromną popularnością. Wybraliśmy dla was kilka wyjątkowych desek, które z powodzeniem mogą spełnić rolę świątecznego podarunku dla zapalonego kucharza.

Przy naszym wyborze ustaliliśmy kryterium drewnianych desek. Klasyczne, porządne wykonanie to to, czego potrzeba. Drewno jest praktycznie nie do zdarcia. Wytrzymuje wielokrotne nacięcia noża, tym samym nie komplikując pracy. Zbyt duża ilość nacięć w desce plastikowej może zmienić powierzchnię w chropowatą i niewygodną. Dlatego też drewno ma tu ogromną przewagę.

Jeśli czujecie, że potrzebna wam solidna deska z twardego materiału, weźcie pod uwagę, że różne rodzaje drewna posiadają też różne właściwości. Bukowa deska będzie twarda, wytrzymała na tyle, że możecie na niej ubijać spokojnie np. mięso. Przy okazji ciekawy kształt sprawi, że w waszej kuchni będzie weselej i radośniej.

Deska bambusowa z wybranym przez was grawerem może być dobrym materiałem na prezent. Drewno to jest dosyć miękkie, ale dobrze sprężynuje uderzenia, przez co nie jest tak łatwo je zniszczyć. Drobne nacięcia mogą być widoczne, ale nie przeszkadzają. Ogromnym plusem jest waga takich desek, są o wiele lżejsze od drewnianych.

Dzięki dodatkowemu uchwytowi w desce możemy ją powiesić w wygodnym miejscu, przez co nie będzie nam zawadzać. Jest także wygodna w noszeniu.

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania