Podstawy w kuchni. Jak wybrać deskę do krojenia?

Wybór odpowiedniej deski do krojenia to nie taka łatwa sprawa, jak może się wydawać. Postanowiliśmy wam to ułatwić.

Deska do krojenia może być świetnym upominkiem
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Arkadiusz Stando

Deska do krojenia to jeden z najprostszych, ale i najpopularniejszych przedmiotów w naszych kuchniach. Szczególnie drewniane deski cieszą się ogromną popularnością. Wybraliśmy dla was kilka wyjątkowych desek, które z powodzeniem mogą spełnić rolę świątecznego podarunku dla zapalonego kucharza.

Przy naszym wyborze ustaliliśmy kryterium drewnianych desek. Klasyczne, porządne wykonanie to to, czego potrzeba. Drewno jest praktycznie nie do zdarcia. Wytrzymuje wielokrotne nacięcia noża, tym samym nie komplikując pracy. Zbyt duża ilość nacięć w desce plastikowej może zmienić powierzchnię w chropowatą i niewygodną. Dlatego też drewno ma tu ogromną przewagę.

Jeśli czujecie, że potrzebna wam solidna deska z twardego materiału, weźcie pod uwagę, że różne rodzaje drewna posiadają też różne właściwości. Bukowa deska będzie twarda, wytrzymała na tyle, że możecie na niej ubijać spokojnie np. mięso. Przy okazji ciekawy kształt sprawi, że w waszej kuchni będzie weselej i radośniej.

Deska bambusowa z wybranym przez was grawerem może być dobrym materiałem na prezent. Drewno to jest dosyć miękkie, ale dobrze sprężynuje uderzenia, przez co nie jest tak łatwo je zniszczyć. Drobne nacięcia mogą być widoczne, ale nie przeszkadzają. Ogromnym plusem jest waga takich desek, są o wiele lżejsze od drewnianych.

Dzięki dodatkowemu uchwytowi w desce możemy ją powiesić w wygodnym miejscu, przez co nie będzie nam zawadzać. Jest także wygodna w noszeniu.

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy