Podstawy w kuchni. Jak wybrać deskę do krojenia?

Wybór odpowiedniej deski do krojenia to nie taka łatwa sprawa, jak może się wydawać. Postanowiliśmy wam to ułatwić.

Deska do krojenia może być świetnym upominkiem
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Arkadiusz Stando

Deska do krojenia to jeden z najprostszych, ale i najpopularniejszych przedmiotów w naszych kuchniach. Szczególnie drewniane deski cieszą się ogromną popularnością. Wybraliśmy dla was kilka wyjątkowych desek, które z powodzeniem mogą spełnić rolę świątecznego podarunku dla zapalonego kucharza.

Przy naszym wyborze ustaliliśmy kryterium drewnianych desek. Klasyczne, porządne wykonanie to to, czego potrzeba. Drewno jest praktycznie nie do zdarcia. Wytrzymuje wielokrotne nacięcia noża, tym samym nie komplikując pracy. Zbyt duża ilość nacięć w desce plastikowej może zmienić powierzchnię w chropowatą i niewygodną. Dlatego też drewno ma tu ogromną przewagę.

Jeśli czujecie, że potrzebna wam solidna deska z twardego materiału, weźcie pod uwagę, że różne rodzaje drewna posiadają też różne właściwości. Bukowa deska będzie twarda, wytrzymała na tyle, że możecie na niej ubijać spokojnie np. mięso. Przy okazji ciekawy kształt sprawi, że w waszej kuchni będzie weselej i radośniej.

Deska bambusowa z wybranym przez was grawerem może być dobrym materiałem na prezent. Drewno to jest dosyć miękkie, ale dobrze sprężynuje uderzenia, przez co nie jest tak łatwo je zniszczyć. Drobne nacięcia mogą być widoczne, ale nie przeszkadzają. Ogromnym plusem jest waga takich desek, są o wiele lżejsze od drewnianych.

Dzięki dodatkowemu uchwytowi w desce możemy ją powiesić w wygodnym miejscu, przez co nie będzie nam zawadzać. Jest także wygodna w noszeniu.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu