Trwa ładowanie...
dp8i4on

Podsmażone szparagi z jajkami w koszulce

Przepis
3.3
(3 głosy)
Oceń:
dp8i4on
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Rodzaj diety:
Składniki
  • 4 jajka
  • pęczek szparagów
  • oliwa extra vergine do smażenia
  • masło
  • bulion
  • musztarda francuska
  • ocet (do gotowania jajek w koszulce)
Przepis

Szparagi z jajkiem to klasyczne, sezonowe danie. Wydaje się bardzo proste i ma wiele wariantów, ale czy jest przepis, który gwarantuje sukces? Jest! Oto i on.

W garnku gotujemy wodę z octem, do której wbijamy jajko. Uważamy, by nie rozlać żółtka. Łyżeczką "owijamy" żółtko w białku. Po ugotowaniu wyjmujemy jajko w koszulce i wkładamy je do wody z lodem. W ten sposób zatrzymamy dalsze gotowanie i obmyjemy jajko z resztek octu.

W międzyczasie obieramy szparagi. Moczymy je przez chwilę w osolonej wodzie, po czym odcedzamy i wrzucamy do wody z lodem (w ten sposób zachowają swoją świeżą, zieloną barwę i będą chrupiące). Podsmażamy je na patelni z rozgrzaną oliwą, solimy i dodajemy odrobinę bulionu warzywnego i masła. Na szparagi wykładamy jajko w koszulce i dekorujemy łyżką musztardy.

Smacznego!

Przepis poleca Marco Ghia szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

Przepis poleca Marco Ghia

Podsmażone szparagi z jajkami w koszulce
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dp8i4on
dp8i4on
dp8i4on
dp8i4on
Więcej tematów
dp8i4on