Podsmażone szparagi z jajkami w koszulce
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: |
- 4 jajka
- pęczek szparagów
- oliwa extra vergine do smażenia
- masło
- bulion
- musztarda francuska
- ocet (do gotowania jajek w koszulce)
Szparagi z jajkiem to klasyczne, sezonowe danie. Wydaje się bardzo proste i ma wiele wariantów, ale czy jest przepis, który gwarantuje sukces? Jest! Oto i on.
W garnku gotujemy wodę z octem, do której wbijamy jajko. Uważamy, by nie rozlać żółtka. Łyżeczką "owijamy" żółtko w białku. Po ugotowaniu wyjmujemy jajko w koszulce i wkładamy je do wody z lodem. W ten sposób zatrzymamy dalsze gotowanie i obmyjemy jajko z resztek octu.
W międzyczasie obieramy szparagi. Moczymy je przez chwilę w osolonej wodzie, po czym odcedzamy i wrzucamy do wody z lodem (w ten sposób zachowają swoją świeżą, zieloną barwę i będą chrupiące). Podsmażamy je na patelni z rozgrzaną oliwą, solimy i dodajemy odrobinę bulionu warzywnego i masła. Na szparagi wykładamy jajko w koszulce i dekorujemy łyżką musztardy.
Smacznego!
Przepis poleca Marco Ghia szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.
Przepis poleca Marco Ghia
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze