Podsmażone szparagi z jajkami w koszulce

Obraz

Składniki

  • 4 jajka
  • pęczek szparagów
  • oliwa extra vergine do smażenia
  • masło
  • bulion
  • musztarda francuska
  • ocet (do gotowania jajek w koszulce)

Przepis

Szparagi z jajkiem to klasyczne, sezonowe danie. Wydaje się bardzo proste i ma wiele wariantów, ale czy jest przepis, który gwarantuje sukces? Jest! Oto i on.

Przepis

W garnku gotujemy wodę z octem, do której wbijamy jajko. Uważamy, by nie rozlać żółtka. Łyżeczką "owijamy" żółtko w białku. Po ugotowaniu wyjmujemy jajko w koszulce i wkładamy je do wody z lodem. W ten sposób zatrzymamy dalsze gotowanie i obmyjemy jajko z resztek octu.

Przepis

W międzyczasie obieramy szparagi. Moczymy je przez chwilę w osolonej wodzie, po czym odcedzamy i wrzucamy do wody z lodem (w ten sposób zachowają swoją świeżą, zieloną barwę i będą chrupiące). Podsmażamy je na patelni z rozgrzaną oliwą, solimy i dodajemy odrobinę bulionu warzywnego i masła. Na szparagi wykładamy jajko w koszulce i dekorujemy łyżką musztardy.

Przepis

Smacznego!

Przepis

Przepis poleca Marco Ghia szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥