Podsmażone szparagi z jajkami w koszulce

Obraz

Składniki

  • 4 jajka
  • pęczek szparagów
  • oliwa extra vergine do smażenia
  • masło
  • bulion
  • musztarda francuska
  • ocet (do gotowania jajek w koszulce)

Przepis

Szparagi z jajkiem to klasyczne, sezonowe danie. Wydaje się bardzo proste i ma wiele wariantów, ale czy jest przepis, który gwarantuje sukces? Jest! Oto i on.

Przepis

W garnku gotujemy wodę z octem, do której wbijamy jajko. Uważamy, by nie rozlać żółtka. Łyżeczką "owijamy" żółtko w białku. Po ugotowaniu wyjmujemy jajko w koszulce i wkładamy je do wody z lodem. W ten sposób zatrzymamy dalsze gotowanie i obmyjemy jajko z resztek octu.

Przepis

W międzyczasie obieramy szparagi. Moczymy je przez chwilę w osolonej wodzie, po czym odcedzamy i wrzucamy do wody z lodem (w ten sposób zachowają swoją świeżą, zieloną barwę i będą chrupiące). Podsmażamy je na patelni z rozgrzaną oliwą, solimy i dodajemy odrobinę bulionu warzywnego i masła. Na szparagi wykładamy jajko w koszulce i dekorujemy łyżką musztardy.

Przepis

Smacznego!

Przepis

Przepis poleca Marco Ghia szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się