WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Płyta indukcyjna do małych i dużych kuchni. Wydajne i bezpieczne

Bezpieczna dla dzieci, łatwa w czyszczeniu i wydajna. Płyta indukcyjna ma wiele zalet. Wbrew pozorom zarówno zakup, jak i eksploatacja nie odbije się negatywnie na stanie portfela. Dowiedz się, dlaczego warto korzystać z indukcji.

Płyty indukcyjne znajdą zastosowanie w każdej kuchni
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Poniżej znajdziesz kilka płyt indukcyjnych w atrakcyjnych cenach, a także podstawowe informacje, które pozwolą ci zdecydować, czy tego typu rozwiązanie jest dla ciebie odpowiednie.

Indukcja – co musisz wiedzieć

Najprościej mówiąc indukcja to proces, w którym pod wpływem prądu specjalne cewki tworzą zmienne pole magnetyczne. Gdy na płycie postawi się naczynie wykonane z przyciągającego magnes metalu, energia elektryczna zamieniana jest w cieplną, tym samym podgrzewając potrawę. Dlatego myśląc o kuchni indukcyjnej trzeba mieć również na uwadze zakup odpowiednich naczyń ze stali ferromagnetycznej. Ewentualnie, jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy, możesz zakupić specjalną podkładkę pod garnek współgrającą z indukcją. Co ważne, podczas gotowania podgrzewa się nie płyta, ale dno garnka. To wygodne i praktyczne rozwiązanie.

Płyty indukcyjne zrewolucjonizowały kuchnie Polek
© iStock.com

Jak czyścić płytę indukcyjną

Wysokiej jakości płyta nie nagrzewa się podczas gotowania, co znacznie ułatwia jej sprzątanie. Nawet gdy w chwili nieuwagi zawartość garnka wykipi, nie musisz się martwić. Po skończonym gotowaniu wystarczy przetrzeć powierzchnię szmatką. Resztki jedzenia nie przypalą się i usuniesz je bez uporczywego szorowania. W przeciwieństwie do pofałdowanych płyt elektrycznych czy gazowych zanieczyszczenia nie zbierają się w trudnych do wyczyszczenia rowkach.

Kwestie bezpieczeństwa

W przeciwieństwie do kuchni gazowej, podczas gotowania na płycie indukcyjnej nie masz styczności z otwartym ogniem. Choć urządzenia tego typu włączają się samoistnie po postawieniu na nich garnka, to pozostawione na blacie łyżki czy łopatki nie aktywuje urządzenia. Możesz więc mieć pewność, że nikt nie włączy urządzenia przez przypadek.

Cena i koszty utrzymania

Ceny zaczynają się już od mniej niż tysiąca złotych, wszystko zależy od wielkości płyty. Jeśli nie masz pewności co do zakupu tego urządzenia, możesz pokusić się o stosunkowo tanią płytę jednopalnikową. Jest mniejsza niż drobne modele, a dodatkowy palnik zawsze się przyda.

Ze względu na ogrzewanie całego dna garnka gotowanie przebiega o wiele szybciej niż w przypadku tradycyjnych kuchenek, gdzie ciepło rozchodzi się również na boki. Oczywiście gaz wciąż jest tańszy od prądu, ale podczas gotowania na płycie gazowej i indukcyjnej tego pierwszego zużywa się o wiele więcej.

Dodatkowe udogodnienia

Płyty indukcyjne mogą być wyposażone w szereg przydatnych funkcji. Standardem jest automatyczne wyłączenie urządzenia po odstawieniu naczynia. Wbudowany tryb boost pozwala wykorzystać maksymalne możliwości grzewcze. Przyda się na przykład podczas gotowania wody, lub gdy chcesz szybko rozgrzać patelnię. Timer pozwoli na dokładne zaplanowanie czasu gotowania. Łączenie dwóch pól grzewczych w jedną strefę przyda się podczas podgrzewania potraw w naczyniach o różnych wielkościach i kształtach.

Gotowanie na płycie indukcyjnej jest lekkie i przyjemne
© Pixabay.com

Płyta indukcyjna znajdzie swoje miejsce w każdej kuchni, niezależnie od wielkości. Dobrze prezentuje się zarówno w klasycznych, jak i nowoczesnych wnętrzach. Wbrew pozorom nie jest droga w utrzymaniu. Wystarczy rozejrzeć się za atrakcyjnymi cenowo modelami

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru