Płyta indukcyjna do małych i dużych kuchni. Wydajne i bezpieczne

Bezpieczna dla dzieci, łatwa w czyszczeniu i wydajna. Płyta indukcyjna ma wiele zalet. Wbrew pozorom zarówno zakup, jak i eksploatacja nie odbije się negatywnie na stanie portfela. Dowiedz się, dlaczego warto korzystać z indukcji.

Płyty indukcyjne znajdą zastosowanie w każdej kuchni
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Poniżej znajdziesz kilka płyt indukcyjnych w atrakcyjnych cenach, a także podstawowe informacje, które pozwolą ci zdecydować, czy tego typu rozwiązanie jest dla ciebie odpowiednie.

Indukcja – co musisz wiedzieć

Najprościej mówiąc indukcja to proces, w którym pod wpływem prądu specjalne cewki tworzą zmienne pole magnetyczne. Gdy na płycie postawi się naczynie wykonane z przyciągającego magnes metalu, energia elektryczna zamieniana jest w cieplną, tym samym podgrzewając potrawę. Dlatego myśląc o kuchni indukcyjnej trzeba mieć również na uwadze zakup odpowiednich naczyń ze stali ferromagnetycznej. Ewentualnie, jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy, możesz zakupić specjalną podkładkę pod garnek współgrającą z indukcją. Co ważne, podczas gotowania podgrzewa się nie płyta, ale dno garnka. To wygodne i praktyczne rozwiązanie.

Płyty indukcyjne zrewolucjonizowały kuchnie Polek
© iStock.com

Jak czyścić płytę indukcyjną

Wysokiej jakości płyta nie nagrzewa się podczas gotowania, co znacznie ułatwia jej sprzątanie. Nawet gdy w chwili nieuwagi zawartość garnka wykipi, nie musisz się martwić. Po skończonym gotowaniu wystarczy przetrzeć powierzchnię szmatką. Resztki jedzenia nie przypalą się i usuniesz je bez uporczywego szorowania. W przeciwieństwie do pofałdowanych płyt elektrycznych czy gazowych zanieczyszczenia nie zbierają się w trudnych do wyczyszczenia rowkach.

Kwestie bezpieczeństwa

W przeciwieństwie do kuchni gazowej, podczas gotowania na płycie indukcyjnej nie masz styczności z otwartym ogniem. Choć urządzenia tego typu włączają się samoistnie po postawieniu na nich garnka, to pozostawione na blacie łyżki czy łopatki nie aktywuje urządzenia. Możesz więc mieć pewność, że nikt nie włączy urządzenia przez przypadek.

Cena i koszty utrzymania

Ceny zaczynają się już od mniej niż tysiąca złotych, wszystko zależy od wielkości płyty. Jeśli nie masz pewności co do zakupu tego urządzenia, możesz pokusić się o stosunkowo tanią płytę jednopalnikową. Jest mniejsza niż drobne modele, a dodatkowy palnik zawsze się przyda.

Ze względu na ogrzewanie całego dna garnka gotowanie przebiega o wiele szybciej niż w przypadku tradycyjnych kuchenek, gdzie ciepło rozchodzi się również na boki. Oczywiście gaz wciąż jest tańszy od prądu, ale podczas gotowania na płycie gazowej i indukcyjnej tego pierwszego zużywa się o wiele więcej.

Dodatkowe udogodnienia

Płyty indukcyjne mogą być wyposażone w szereg przydatnych funkcji. Standardem jest automatyczne wyłączenie urządzenia po odstawieniu naczynia. Wbudowany tryb boost pozwala wykorzystać maksymalne możliwości grzewcze. Przyda się na przykład podczas gotowania wody, lub gdy chcesz szybko rozgrzać patelnię. Timer pozwoli na dokładne zaplanowanie czasu gotowania. Łączenie dwóch pól grzewczych w jedną strefę przyda się podczas podgrzewania potraw w naczyniach o różnych wielkościach i kształtach.

Gotowanie na płycie indukcyjnej jest lekkie i przyjemne
© Pixabay.com

Płyta indukcyjna znajdzie swoje miejsce w każdej kuchni, niezależnie od wielkości. Dobrze prezentuje się zarówno w klasycznych, jak i nowoczesnych wnętrzach. Wbrew pozorom nie jest droga w utrzymaniu. Wystarczy rozejrzeć się za atrakcyjnymi cenowo modelami

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć