Placki ziemniaczane z kiszonką
Połączenie ziemniaków i kiszonej kapusty to wręcz duety idealny. Gdy taki zestaw podamy w formie chrupiącycm placków, mamy zapewniony smaczny, prosty i sycący obiad.
oprac. Magdalena Pomorska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 jajko
- 3 kopiaste łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Przepis
Kapustę należy odcisnąć i poszatkować. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Usunąć płyn, lekko odciskając i połączyć z kapustą. Dodać jajko oraz mąkę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz wymieszać. Smażyć partiami na rozgrzanym oleju. Placki powinny być złote z obu stron. Gotowe wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawać np. z kleksem z kwaśnej śmietany.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl