Trwa ładowanie...
d1w4w7q
15-07-2017 12:37

Placki ziemniaczane z kiszonką

Przepis

Połączenie ziemniaków i kiszonej kapusty to wręcz duety idealny. Gdy taki zestaw podamy w formie chrupiącycm placków, mamy zapewniony smaczny, prosty i sycący obiad.

d1w4w7q
3.8
(52 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 4 duże ziemniaki
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 jajko
  • 3 kopiaste łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Przepis

Kapustę należy odcisnąć i poszatkować. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Usunąć płyn, lekko odciskając i połączyć z kapustą. Dodać jajko oraz mąkę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz wymieszać. Smażyć partiami na rozgrzanym oleju. Placki powinny być złote z obu stron. Gotowe wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawać np. z kleksem z kwaśnej śmietany.

Placki ziemniaczane z kiszonką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

277
28

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w4w7q
d1w4w7q
d1w4w7q
d1w4w7q
Więcej tematów
d1w4w7q