Pizza margherita. Obiad po włosku
Pizza jak z prawdziwej włoskiej pizzerii Sekretem jest przepyszne ciasto - cieniutkie i chrupiące. Do tego aromatyczny sos pomidorowy, mozzarella i garść rukoli. Po prostu pycha!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 200 g mąki
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- 1-2 kulki mozzarelli
- 1/2 łyżeczki soli
- ½ szklanki wody
Sos:
- 300 g koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- oregano
- bazylia
Dodatki:
- pomidory koktajlowe
- rukola
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier. Do miski przesiać mąkę I wlać wodę z posłodzonymi drożdżami. Wyrobić ręką na jednolite ciasto. Przełożyć na blachę piekarnikową wyścieloną papierem do pieczenia. Przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować. Posmarować oliwą. Piec przez 15-20 minut w temp. 220 st. C. Przecier przelać na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Posłodzić, przyprawić oregano i bazylią. Wymieszać. Zredukować na małym ogniu. Podpieczony placek posmarować sosem. Ułożyć pokrojony w plastry ser i przekrojone na pół pomidorki. Oprószyć oregano. Jeśli chcemy "wzbogacić”" pizzę możemy dodać np. plasterki kiełbasy, układając je jeszcze przed położeniem sera. Wstawić na ok.10 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze