Pizza margherita. Obiad po włosku

Pizza jak z prawdziwej włoskiej pizzerii Sekretem jest przepyszne ciasto - cieniutkie i chrupiące. Do tego aromatyczny sos pomidorowy, mozzarella i garść rukoli. Po prostu pycha!

Pizza margherita. Obiad po włoskuPizza margherita. Obiad po włosku
Ewa Wachowicz

Składniki

  • 200 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1-2 kulki mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ½ szklanki wody

Sos:

  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • oregano
  • bazylia

Dodatki:

  • pomidory koktajlowe
  • rukola

Przepis

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier. Do miski przesiać mąkę I wlać wodę z posłodzonymi drożdżami. Wyrobić ręką na jednolite ciasto. Przełożyć na blachę piekarnikową wyścieloną papierem do pieczenia. Przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować. Posmarować oliwą. Piec przez 15-20 minut w temp. 220 st. C. Przecier przelać na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Posłodzić, przyprawić oregano i bazylią. Wymieszać. Zredukować na małym ogniu. Podpieczony placek posmarować sosem. Ułożyć pokrojony w plastry ser i przekrojone na pół pomidorki. Oprószyć oregano. Jeśli chcemy "wzbogacić”" pizzę możemy dodać np. plasterki kiełbasy, układając je jeszcze przed położeniem sera. Wstawić na ok.10 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥