Piersi z kurczaka duszone pod łupinkami z cebuli. Zasmakują całej rodzinie
Łupinkami z cebuli możemy zabarwić nie tylko jajka, ale także...piersi z kurczaka. Tak przygotowane piersi nie tylko doskonale smakują, ale także doskonale prezentują się na talerzu. Zobaczcie nasz przepis.
Po co marnować obierki z cebuli, jeśli możemy je wykorzystać w kuchni do tworzenia pysznych potraw? Specjalnie dla was mamy przepis na piersi z kurczaka w wyjątkowym wydaniu. Piersi duszone pod cebulowymi łupinkami nabierają wyjątkowego, głębokiego smaku i aromatu. Obierki zabarwiają też wodę, tworząc smaczny, pomarańczowy sos.
Zamiast piersi możecie użyć też udek z kurczaka. Tak przygotowane mięso jest bardzo delikatne i soczyste, ponieważ nie wysycha jak to smażone na patelni. Polecamy podawać je z tłuczonymi ziemniakami z masłem i sałatą z sosem winegret albo surówką.
Przepis na piersi z kurczaka pieczone w obierkach cebuli
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3 duże cebule
- 1 l wody
- 3 listki laurowe
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlewamy wodę. Obieramy cebulę i wrzucamy łupinki do garnka z wodą.
- Gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy obierki.
- Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i tłuszczu, a następnie wkładamy do garnka z wodą.
- Dodajemy też przyprawy. Na wierzchu układamy rozgniecione ząbki czosnku, a następnie łupinki cebuli.
- Przykrywamy i dusimy około 25-30 minut.