Piersi z kurczaka duszone pod łupinkami z cebuli. Zasmakują całej rodzinie

Łupinkami z cebuli możemy zabarwić nie tylko jajka, ale także...piersi z kurczaka. Tak przygotowane piersi nie tylko doskonale smakują, ale także doskonale prezentują się na talerzu. Zobaczcie nasz przepis.

Piersi z kurczaka.Piersi z kurczaka.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nadia-nb

Po co marnować obierki z cebuli, jeśli możemy je wykorzystać w kuchni do tworzenia pysznych potraw? Specjalnie dla was mamy przepis na piersi z kurczaka w wyjątkowym wydaniu. Piersi duszone pod cebulowymi łupinkami nabierają wyjątkowego, głębokiego smaku i aromatu. Obierki zabarwiają też wodę, tworząc smaczny, pomarańczowy sos.

Zamiast piersi możecie użyć też udek z kurczaka. Tak przygotowane mięso jest bardzo delikatne i soczyste, ponieważ nie wysycha jak to smażone na patelni. Polecamy podawać je z tłuczonymi ziemniakami z masłem i sałatą z sosem winegret albo surówką.

Przepis na piersi z kurczaka pieczone w obierkach cebuli

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 duże cebule
  • 1 l wody
  • 3 listki laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewamy wodę. Obieramy cebulę i wrzucamy łupinki do garnka z wodą.
  2. Gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy obierki.
  3. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i tłuszczu, a następnie wkładamy do garnka z wodą.
  4. Dodajemy też przyprawy. Na wierzchu układamy rozgniecione ząbki czosnku, a następnie łupinki cebuli.
  5. Przykrywamy i dusimy około 25-30 minut.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów