Piersi z kurczaka duszone pod łupinkami z cebuli. Zasmakują całej rodzinie

Łupinkami z cebuli możemy zabarwić nie tylko jajka, ale także...piersi z kurczaka. Tak przygotowane piersi nie tylko doskonale smakują, ale także doskonale prezentują się na talerzu. Zobaczcie nasz przepis.

Piersi z kurczaka.Piersi z kurczaka.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nadia-nb

Po co marnować obierki z cebuli, jeśli możemy je wykorzystać w kuchni do tworzenia pysznych potraw? Specjalnie dla was mamy przepis na piersi z kurczaka w wyjątkowym wydaniu. Piersi duszone pod cebulowymi łupinkami nabierają wyjątkowego, głębokiego smaku i aromatu. Obierki zabarwiają też wodę, tworząc smaczny, pomarańczowy sos.

Zamiast piersi możecie użyć też udek z kurczaka. Tak przygotowane mięso jest bardzo delikatne i soczyste, ponieważ nie wysycha jak to smażone na patelni. Polecamy podawać je z tłuczonymi ziemniakami z masłem i sałatą z sosem winegret albo surówką.

Przepis na piersi z kurczaka pieczone w obierkach cebuli

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 duże cebule
  • 1 l wody
  • 3 listki laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewamy wodę. Obieramy cebulę i wrzucamy łupinki do garnka z wodą.
  2. Gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy obierki.
  3. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i tłuszczu, a następnie wkładamy do garnka z wodą.
  4. Dodajemy też przyprawy. Na wierzchu układamy rozgniecione ząbki czosnku, a następnie łupinki cebuli.
  5. Przykrywamy i dusimy około 25-30 minut.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja