Trwa ładowanie...

Piersi z kurczaka duszone pod łupinkami z cebuli. Zasmakują całej rodzinie

Łupinkami z cebuli możemy zabarwić nie tylko jajka, ale także...piersi z kurczaka. Tak przygotowane piersi nie tylko doskonale smakują, ale także doskonale prezentują się na talerzu. Zobaczcie nasz przepis.

Share
Piersi z kurczaka.Piersi z kurczaka.Źródło: Adobe Stock, fot: Nadia-nb
d3fzuq0

Po co marnować obierki z cebuli, jeśli możemy je wykorzystać w kuchni do tworzenia pysznych potraw? Specjalnie dla was mamy przepis na piersi z kurczaka w wyjątkowym wydaniu. Piersi duszone pod cebulowymi łupinkami nabierają wyjątkowego, głębokiego smaku i aromatu. Obierki zabarwiają też wodę, tworząc smaczny, pomarańczowy sos.

Zamiast piersi możecie użyć też udek z kurczaka. Tak przygotowane mięso jest bardzo delikatne i soczyste, ponieważ nie wysycha jak to smażone na patelni. Polecamy podawać je z tłuczonymi ziemniakami z masłem i sałatą z sosem winegret albo surówką.

Przepis na piersi z kurczaka pieczone w obierkach cebuli

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 duże cebule
  • 1 l wody
  • 3 listki laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • sól, pieprz

d3fzuq0

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewamy wodę. Obieramy cebulę i wrzucamy łupinki do garnka z wodą.
  2. Gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy obierki.
  3. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i tłuszczu, a następnie wkładamy do garnka z wodą.
  4. Dodajemy też przyprawy. Na wierzchu układamy rozgniecione ząbki czosnku, a następnie łupinki cebuli.
  5. Przykrywamy i dusimy około 25-30 minut.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3fzuq0
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3fzuq0
Więcej tematów