Trwa ładowanie...
dttz013
29-03-2022 13:39

Pierś kurczaka duszona z warzywami

Przepis

Duszona pierś kurczaka w sosie z warzywami to danie, które musicie przygotować. Mięciutkie kawałki mięsa, kremowy sos i solidna porcja ulubionych warzyw. Do tego kasza lub ryż i pyszny, zdrowy sycący obiad gotowy. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

dttz013
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 2-3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka śmietanki 12 proc. (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
Przepis
  • Mięso pokrój na kotlety, lekko rozklep, posól solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż mięso; przełóż na talerz.
  • Cebulę pokrój w kostkę, marchewki i seler naciowy w plasterki. Na tej samej patelki, na której smażył się kurczak podsmaż cebulę, seler i marchewkę.
  • Wsyp ziele angielskie i liście laurowe, posyp solą i pieprzem oraz wlej wodę. Duś warzywa ok. 15 min. Posmakuj sos i ewentualnie dopraw.
  • Dodaj kurczaka oraz groszek i duś jeszcze przez ok. 10 min. W razie potrzeby dolej wodę. Do sosu dodaj śmietankę, uprzednio ją hartując. Dopraw do smaku, posyp natką pietruszki.
  • Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub ryżem.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Pierś kurczaka duszona z warzywami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
dttz013

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dttz013
dttz013
dttz013
dttz013
Więcej tematów
dttz013