Pierś kurczaka duszona z warzywami
Duszona pierś kurczaka w sosie z warzywami to danie, które musicie przygotować. Mięciutkie kawałki mięsa, kremowy sos i solidna porcja ulubionych warzyw. Do tego kasza lub ryż i pyszny, zdrowy sycący obiad gotowy. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- Mięso pokrój na kotlety, lekko rozklep, posól solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż mięso; przełóż na talerz.
- Cebulę pokrój w kostkę, marchewki i seler naciowy w plasterki. Na tej samej patelki, na której smażył się kurczak podsmaż cebulę, seler i marchewkę.
- Wsyp ziele angielskie i liście laurowe, posyp solą i pieprzem oraz wlej wodę. Duś warzywa ok. 15 min. Posmakuj sos i ewentualnie dopraw.
- Dodaj kurczaka oraz groszek i duś jeszcze przez ok. 10 min. W razie potrzeby dolej wodę. Do sosu dodaj śmietankę, uprzednio ją hartując. Dopraw do smaku, posyp natką pietruszki.
- Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub ryżem.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze