Pieczona golonka z indyka. Sycące i smakowite danie

Danie dla prawdziwych fanów mięsnych przysmaków. Sekret smaku golonek to odpowiednia marynata. To prosta i sycąca propozycja na obiad dla kilku osób. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Moniki Smakołyki".

Pieczona golonka z indyka. Sycące i smakowite daniePieczona golonka z indyka. Sycące i smakowite danie
Monika Lemko

Składniki

  • 4 małe golonki z indyka,
  • ok. 6 szt. małej cebulki lub 2 duże pokrojone na ćwiartki,

Marynata:

  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzy mielonego czarnego,
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego,
  • ½ łyżeczki suszonego oregano,
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.

Przepis

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 1 godz. (jeśli przechowujemy w lodówce, należy wyciągnąć 15 min przed pieczeniem). W tym czasie kilka razy przewracamy rękaw z golonką. Pieczemy w 185 stopniach C przez ok. 1,5 godz. Rada: czas pieczenia, jednak uzależniony jest od wielkości golonki. Ważne, żeby wszystkie były takie same. W połowie pieczenia można odwrócić worek. Żeby golonka była przyrumieniona, wystarczy pod koniec pieczenia rozciąć rękaw. Golonkę można jeść z chlebem lub jako dodatek do obiadu. Sos, który powstał podczas pieczenia, przelewamy do rondelka, wraz z cebulką, wyciągamy, ziele angielskie, liście laurowe i całość miksujemy za pomocą blendera, do uzyskania kremowej konsystencji. Do sosu można na koniec dolać śmietanki 30 proc.
Zobacz także: fuczki - regionalne placuszki palce lizać!

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach