Pieczarki nadziewane szałwiowym pęczakiem i serem provolone
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 0,5 szklanki pęczaku
- 6 dużych pieczarek
- oliwa do smażenia
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków szałwii
- 3 łyżki uprażonych orzechów laskowych
- 50 g sera provolone (lub innego, który się dobrze topi)
- sól, pieprz do smaku
Pęczak ugotuj na sypko, według instrukcji na opakowaniu. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Na blaszce umieść pieczarki, lekko je posól, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 20-30 minut, aby odparowały (po upływie połowy tego czasu możesz je przewrócić do góry nogami, aby odciekł z nich płyn). Na patelni podgrzej oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę z posiekanym czosnkiem i zeszklij je. Dodaj posiekaną szałwię i smaż jeszcze chwilę, aż listki będą chrupkie, a oliwa przeniknie jej aromatem. Wsyp pęczak, posiekane orzechy laskowe oraz pokrojony w bardzo drobną kostkę ser. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Dobrze zamieszaj. Tak przygotowanym farszem nadziej pieczarki. Posyp każdą odrobiną startego sera i wstaw do piekarnika na 15 minut, aby ser się stopił i lekko zrumienił. Podawaj natychmiast.
Przepis pochodzi z książki Moniki Waleckiej „Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie”
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze