Trwa ładowanie...
d3tl3ge
09-01-2017 15:11

Pieczarki nadziewane szałwiowym pęczakiem i serem provolone

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d3tl3ge
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Składniki
  • 0,5 szklanki pęczaku
  • 6 dużych pieczarek
  • oliwa do smażenia
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków szałwii
  • 3 łyżki uprażonych orzechów laskowych
  • 50 g sera provolone (lub innego, który się dobrze topi)
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

Pęczak ugotuj na sypko, według instrukcji na opakowaniu. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Na blaszce umieść pieczarki, lekko je posól, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 20-30 minut, aby odparowały (po upływie połowy tego czasu możesz je przewrócić do góry nogami, aby odciekł z nich płyn). Na patelni podgrzej oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę z posiekanym czosnkiem i zeszklij je. Dodaj posiekaną szałwię i smaż jeszcze chwilę, aż listki będą chrupkie, a oliwa przeniknie jej aromatem. Wsyp pęczak, posiekane orzechy laskowe oraz pokrojony w bardzo drobną kostkę ser. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Dobrze zamieszaj. Tak przygotowanym farszem nadziej pieczarki. Posyp każdą odrobiną startego sera i wstaw do piekarnika na 15 minut, aby ser się stopił i lekko zrumienił. Podawaj natychmiast.

Pieczarki nadziewane szałwiowym pęczakiem i serem provolone
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tl3ge
d3tl3ge
d3tl3ge
d3tl3ge
Więcej tematów
d3tl3ge