Perfekcyjne jajko w koszulce. Nie uwierzysz, jak łatwo je zrobić
Jajko w koszulce, podane na gorącym toście lub sałatce z łososiem i posypane odrobioną soli morskiej oraz świeżo mielonego pieprzu to przepis na udany początek dnia. Niestety trudno opanować do perfekcji sztukę przygotowywania takiego jajka.
Szefowie kuchni długo spierali się nad tym, jak przyrządzić idealne jajko poche. Zastanawiali się nad ilością i temperaturą wody, a nawet nad zasadnością dodawania octu lub soli w czasie gotowania. Okazuje się jednak, że istnieje sposób na przygotowanie doskonałego jajka w mniej niż 90 sekund. Białko będzie ścięte, a żółto płynne i kremowe.
Na czym polega sekret? To kuchenka mikrofalowa. Wszystko, czego potrzebujesz, to jajko, kubek, pół łyżeczki octu i jedna trzecia szklanki wody. Wlej wodę i ocet do kubka. Delikatnie wbij do środka jajko. Upewnij się, że jest całkowicie zanurzone w płynie.
Wstaw kubek do kuchenki mikrofalowej i przykryj małą tacką lub spodkiem. Ustaw urządzenie na średnią moc. Gotuj jajko przez 60 sekund. Po tym czasie ostrożnie zdejmij talerzyk, by sprawdzić efekt. Jeśli jajko nie jest jeszcze gotowe, gotuj je przez kolejne 20 sekund, ale już przez przykrycia.
Gdy już będzie idealne, użyj łyżki cedzakowej, by wylać wodę z kubka i umieścić jajko na toście, bułce, sałatce czy burgerze.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl