Trwa ładowanie...
d2p6cc9
d2p6cc9

Patison

Patison to odmiana dyni, blisko spokrewniona z ogórkiem oraz melonem. Przepisy z patisonem 123

Statek kosmiczny, a może babka wielkanocna? Kształt patisona jest bardzo oryginalny, podobnie jak jego smak oraz właściwości zdrowotne. Zapomniane warzywo, które powoli wraca do łask. W kuchni można je wykorzystać na wiele sposobów.

Patison to odmiana dyni, blisko spokrewniona z ogórkiem oraz melonem. W smaku przypominają cukinię lub kabaczka. Są soczyste i bardzo delikatne. Są dodatkiem do dań ciepłych – ubogacają smak potraw mięsnych. Nadaje się także do marynowania, duszenia oraz panierowania. Ich delikatny smak z pewnością nie przyćmi smaku żadnej potrawy, dlatego nie trzeba się obawiać dodawania ich do różnych dań w naszej kuchni. Podobnie, jak cukinie nadają się do faszerowania np. ryżem, mięsem mielonym i grzybami. Można je też smażyć i zrobić oryginalne frytki.

Konserwowe patisony, często dostępne w sklepach, mogą z powodzenia zastąpić marynowane ogórki.
Owoce patisona są dosyć duże i różnokolorowe. Mogą być białe, zielonkawe, zielone, a nawet granatowo-fiołkowe, prawie czarne. Mają niezwykły wygląd. Przypominają dwa złożone ze sobą talerze o pofałdowanych faliście brzegach. Patisony są różnej wielkości: od 10 do ponad 20 cm średnicy.
Patison jest lekkostrawny, dietetyczny i delikatny w smaku. 100 g zawiera zaledwie 20 kcal. Zawierają witaminę C, nieco witamin B1, B2, PP, wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i pewne ilości węglowodanów. Młode mają delikatną skórkę, której nie trzeba obierać, starsze wymagają obierania.

Podobnie jak inne rośliny dyniowate, patisony dostarczają także beta-karotenu, którego właściwości przydadzą się w profilaktyce raka. Najwięcej cennych składników jest w młodych egzemplarzach.
Pochodzi z Ameryki Północnej, już przed wieloma wiekami cenili ją Aztekowie oraz indiańskie plemiona zamieszkujące półwysep Jukatan. W Polsce patisony pojawiły się w latach 80. XX wieku, jednak szybko zostały wyparte przez cukinie i dynie. Co ciekawe, patisona bardzo lubią także Czesi i Słowacy. Na polskich stołach pojawia się jednak sporadycznie. Szkoda, bo warzywo posiada dużo walorów odżywczych i smakowych. Poza tym efektownie wygląda, co jest zasługą nie tylko jego oryginalnego kształtu.
Istnieją odmiany o szczególnie pięknych owocach, uprawiane jako rośliny ozdobne.

d2p6cc9
d2p6cc9
d2p6cc9
d2p6cc9