Pasta tahini - zdrowa i bardzo smaczna

Podstawowy składnik hummusu i chałwy to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Powstaje z sezamu, który już od wieków są zaliczane do grona superfood.

Obraz

/ 5Cenne źródło białka

Obraz
© 123RF.COM

Podstawowy składnik hummusu i chałwy to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Powstaje z sezamu, który już od wieków jest zaliczany do grona superfood. W jego niepozornych ziarenkach znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe, które są wyjątkowo korzystne dla zdrowia. Wzmacniają organizm i dodają energii. Pasta tahini ma mnóstwo magnezu, wapnia i witamin z grupy B. Popularne w kuchni arabskiej masło sezamowe zawiera fitosterole, które obniżają poziom złego cholesterolu i chronią serce przed chorobami. Tahini to także ważny składnik diety wegetariańskiej. Jest źródłem dobrej jakości białka.

/ 5Jak powstaje?

Obraz
© 123RF.COM

Popularny składnik kuchni arabskiej powstaje z uprażonych ziaren sezamu i oleju sezamowego, które miksuje się na jednolitą masę. Do jej zrobienia można używać również oleju arachidowego albo oliwy z oliwek. Choć w sklepach można kupić gotowy produkt, lepiej zrobić go w domu. Producenci często dodają do sezamowego masła tłuszcze utwardzone i syrop glukozowo-fruktozowy, które znacznie obniżają jego jakość.

/ 5Domowy przepis

Obraz
© 123RF.COM

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy pół szklanki ziaren sezamu. Cały czas mieszamy, by się nie przypaliły. Wtedy pasta będzie miała zbyt gorzki smak. Podprażone nasiona przekładamy do blendera. Dolewamy 2 łyżki oleju sezamowego i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce. Smak tahini można podkręcić dodając do niej odrobinę soku z cytryny czy mały ząbek czosnku. W kuchni arabskiej pastę z sezamu wykorzystuje się przede wszystkim do robienia hummusu i baba ganush, czyli aromatycznego dipu z bakłażanów. W maśle sezamowym w połączeniu z gęstym jogurtem, kurkumą i papryką można marynować drób czy jagnięcinę. Łyżeczka tahini dodana do smoothie, naleśników czy ciast dodaje im orzechowego posmaku.

/ 5Klasyczny hummus

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *200 g ciecierzycy, 100 g pasty tahini, 2 ząbki czosnku, oliwa, 1 łyżka oleju sezamowego, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: suchą ciecierzycę mocz przez całą noc. Następnie gotuj przez dwie godziny do miękkości. Odcedź i przełóż do miksera. Dodaj pastę tahini, zmiażdżone ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny i tyle oliwy, by powstała jednolita masa. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj.

/ 5Pasta z bakłażana i granatów

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 bakłażan, 50 g pasty tahini, 1/2 cytryny, 1 ząbek czosnku, garść posiekanej drobno pietruszki, garść ziarenek granatu, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: bakłażan umyj, przekrój na pół. Oprósz solą, skrop oliwą i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Z upieczonego warzywa wyjmij łyżeczką miąższ i wrzuć do miksera. Dodaj rozgnieciony czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, ziarenka granatu i przyprawy. Dolej odrobinę oliwy z oliwek i zmiksuj na gładką masę. Podawaj z chlebkami pita.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce