Pasta tahini - zdrowa i bardzo smaczna
Podstawowy składnik hummusu i chałwy to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Powstaje z sezamu, który już od wieków są zaliczane do grona superfood.
Cenne źródło białka
Podstawowy składnik hummusu i chałwy to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Powstaje z sezamu, który już od wieków jest zaliczany do grona superfood. W jego niepozornych ziarenkach znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe, które są wyjątkowo korzystne dla zdrowia. Wzmacniają organizm i dodają energii. Pasta tahini ma mnóstwo magnezu, wapnia i witamin z grupy B. Popularne w kuchni arabskiej masło sezamowe zawiera fitosterole, które obniżają poziom złego cholesterolu i chronią serce przed chorobami. Tahini to także ważny składnik diety wegetariańskiej. Jest źródłem dobrej jakości białka.
Jak powstaje?
Popularny składnik kuchni arabskiej powstaje z uprażonych ziaren sezamu i oleju sezamowego, które miksuje się na jednolitą masę. Do jej zrobienia można używać również oleju arachidowego albo oliwy z oliwek. Choć w sklepach można kupić gotowy produkt, lepiej zrobić go w domu. Producenci często dodają do sezamowego masła tłuszcze utwardzone i syrop glukozowo-fruktozowy, które znacznie obniżają jego jakość.
Domowy przepis
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy pół szklanki ziaren sezamu. Cały czas mieszamy, by się nie przypaliły. Wtedy pasta będzie miała zbyt gorzki smak. Podprażone nasiona przekładamy do blendera. Dolewamy 2 łyżki oleju sezamowego i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce. Smak tahini można podkręcić dodając do niej odrobinę soku z cytryny czy mały ząbek czosnku. W kuchni arabskiej pastę z sezamu wykorzystuje się przede wszystkim do robienia hummusu i baba ganush, czyli aromatycznego dipu z bakłażanów. W maśle sezamowym w połączeniu z gęstym jogurtem, kurkumą i papryką można marynować drób czy jagnięcinę. Łyżeczka tahini dodana do smoothie, naleśników czy ciast dodaje im orzechowego posmaku.
Klasyczny hummus
*Składniki: *200 g ciecierzycy, 100 g pasty tahini, 2 ząbki czosnku, oliwa, 1 łyżka oleju sezamowego, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: suchą ciecierzycę mocz przez całą noc. Następnie gotuj przez dwie godziny do miękkości. Odcedź i przełóż do miksera. Dodaj pastę tahini, zmiażdżone ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny i tyle oliwy, by powstała jednolita masa. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj.
Pasta z bakłażana i granatów
*Składniki: *1 bakłażan, 50 g pasty tahini, 1/2 cytryny, 1 ząbek czosnku, garść posiekanej drobno pietruszki, garść ziarenek granatu, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: bakłażan umyj, przekrój na pół. Oprósz solą, skrop oliwą i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Z upieczonego warzywa wyjmij łyżeczką miąższ i wrzuć do miksera. Dodaj rozgnieciony czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, ziarenka granatu i przyprawy. Dolej odrobinę oliwy z oliwek i zmiksuj na gładką masę. Podawaj z chlebkami pita.