Pasta tahini - zdrowa i bardzo smaczna

Podstawowy składnik hummusu i chałwy to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Powstaje z sezamu, który już od wieków są zaliczane do grona superfood.

Obraz

/ 5Cenne źródło białka

Obraz
© 123RF.COM

Podstawowy składnik hummusu i chałwy to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Powstaje z sezamu, który już od wieków jest zaliczany do grona superfood. W jego niepozornych ziarenkach znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe, które są wyjątkowo korzystne dla zdrowia. Wzmacniają organizm i dodają energii. Pasta tahini ma mnóstwo magnezu, wapnia i witamin z grupy B. Popularne w kuchni arabskiej masło sezamowe zawiera fitosterole, które obniżają poziom złego cholesterolu i chronią serce przed chorobami. Tahini to także ważny składnik diety wegetariańskiej. Jest źródłem dobrej jakości białka.

/ 5Jak powstaje?

Obraz
© 123RF.COM

Popularny składnik kuchni arabskiej powstaje z uprażonych ziaren sezamu i oleju sezamowego, które miksuje się na jednolitą masę. Do jej zrobienia można używać również oleju arachidowego albo oliwy z oliwek. Choć w sklepach można kupić gotowy produkt, lepiej zrobić go w domu. Producenci często dodają do sezamowego masła tłuszcze utwardzone i syrop glukozowo-fruktozowy, które znacznie obniżają jego jakość.

/ 5Domowy przepis

Obraz
© 123RF.COM

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy pół szklanki ziaren sezamu. Cały czas mieszamy, by się nie przypaliły. Wtedy pasta będzie miała zbyt gorzki smak. Podprażone nasiona przekładamy do blendera. Dolewamy 2 łyżki oleju sezamowego i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce. Smak tahini można podkręcić dodając do niej odrobinę soku z cytryny czy mały ząbek czosnku. W kuchni arabskiej pastę z sezamu wykorzystuje się przede wszystkim do robienia hummusu i baba ganush, czyli aromatycznego dipu z bakłażanów. W maśle sezamowym w połączeniu z gęstym jogurtem, kurkumą i papryką można marynować drób czy jagnięcinę. Łyżeczka tahini dodana do smoothie, naleśników czy ciast dodaje im orzechowego posmaku.

/ 5Klasyczny hummus

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *200 g ciecierzycy, 100 g pasty tahini, 2 ząbki czosnku, oliwa, 1 łyżka oleju sezamowego, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: suchą ciecierzycę mocz przez całą noc. Następnie gotuj przez dwie godziny do miękkości. Odcedź i przełóż do miksera. Dodaj pastę tahini, zmiażdżone ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny i tyle oliwy, by powstała jednolita masa. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj.

/ 5Pasta z bakłażana i granatów

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 bakłażan, 50 g pasty tahini, 1/2 cytryny, 1 ząbek czosnku, garść posiekanej drobno pietruszki, garść ziarenek granatu, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: bakłażan umyj, przekrój na pół. Oprósz solą, skrop oliwą i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Z upieczonego warzywa wyjmij łyżeczką miąższ i wrzuć do miksera. Dodaj rozgnieciony czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, ziarenka granatu i przyprawy. Dolej odrobinę oliwy z oliwek i zmiksuj na gładką masę. Podawaj z chlebkami pita.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu