Trwa ładowanie...
d4hb6z5

Zielona herbata parzona na zimno

Zieloną herbatę pito już tysiące lat temu, a jej prozdrowotne właściwości znane są nie od dziś. Zazwyczaj pijemy ją zalaną gorącą wodą, ale czy wiesz, że możesz zaparzyć ją w zimnej wodzie? To świetny i zarazem zdrowy sposób na ochłodę w upalny dzień.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Zielona herbata parzona na zimno
Zielona herbata parzona na zimno (123RF.COM)
d4hb6z5

Dzięki odpowiedniemu procesowi suszenia zielona herbata zachowuje niemalże wszystkie cenne substancje, np. silne antyoksydanty, polifenole oraz katechiny. Zawiera także liczne aminokwasy, teinę oraz witaminy A, B, C i E. To jeszcze nie wszystko – oczyszcza organizm, gdyż działa moczopędnie, przez co przyspiesza proces wydalania toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Podkręca metabolizm, wspomagając w ten sposób odchudzanie.

Parzenie herbaty na zimno (z angielskiego cold brew) będzie idealnym rozwiązaniem na upalne dni. Tym sposobem możemy przyrządzić każdy rodzaj herbaty, zaczynając od czarnej, a kończąc na zielonej. Co prawda parzenie na zimno wymaga o wiele więcej czasu niż tradycyjne, ale naprawdę warto.

Wystarczy, że do dzbanka wsypiesz dwa razy więcej listków herbaty, niż jeżeli parzyłbyś je tradycyjnie i odstawisz do lodówki na minimum 4 godziny (im dłużej, tym lepiej – czas parzenia może trwać nawet do 10 godzin) i już – zielona herbata na zimno gotowa. Proste, prawda? Do tak zaparzonej herbaty możesz dodać listki mięty i pokrojone w plasterki owoce, a na pewno zachwycisz swoich gości w upalny dzień.

d4hb6z5

Takie przygotowanie herbaty ma wiele zalet, przede wszystkim z liści uwalnia się o wiele mniej kofeiny i katechiny – dzięki temu jest bardziej orzeźwiająca. Dodatkowo zimne parzenie wyciąga znacznie delikatniejszy i pozbawiony charakterystycznej goryczy aromat herbaty.

Zobacz także wideo: Lecznicze właściwości miodu

d4hb6z5

Podziel się opinią

Share

d4hb6z5

d4hb6z5