WAŻNE
TERAZ

Prokuratura działa ws. Ziobry. Jest postanowienie po decyzji Sejmu

Pakowanie próżniowe w praktyce. Dla zdrowia, ekologii, smaku

Pakowarki próżniowe to coraz bardziej dostępny w zwykłych domach sposób na to, aby jedzenie było dłużej świeże, i to często bez konieczności zamrażania. Praktyczne pakowarki stają się tańsze i bardziej przystępne. Skuteczne "zasysanie" i dłuższe przechowywanie możesz zacząć choćby od zaraz.

Pakowarki próżniowe są doskonałą opcją na porcjowanie jedzenia np. na dieciePakowarki próżniowe są doskonałą opcją na porcjowanie jedzenia np. na diecie
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Pakowanie próżniowe – zdrowie i ekologia w twoim domu

Tak, świeże jest zawsze lepsze i nic tego nie przebije, ale każdy wie, jak trudno wygospodarować czas na gotowanie codziennie i jak łatwo w tych czasach o marnowanie jedzenia. Mądre przechowywanie to ważne, o ile nie kluczowy problem w każdej polskiej kuchni.

Pakowanie próżniowe to jedna ze skuteczniejszych metod przechowywania żywności. Przy odrobinie wprawy może stać się dobrą praktyką, która pomoże zwiększyć zawartość składników odżywczych w przechowywanym przez nas jedzeniu i przedłużyć jego trwałość – co przyczyni się do tego, że zmarnuje się mniej jedzenia. Czy wiecie, że zapakowany próżniowo ser zachowa przydatność do spożycia do 2 miesięcy, a po rozpakowaniu nie zmieni się jego konsystencja i aromat? Ten sam produkt zamrożony może leżeć w zamrażarce znacznie dłużej, ale po rozmrożeniu jego walory smakowe będą niższe. Tę technologię docenili w kuchni także koneserzy aromatycznych mięs, gotowanych w specjalnych woreczkach próżniowych.

Sprytny gadżet

Pakowanie próżniowe staje się coraz bardziej popularnym sposobem przechowywania żywności. Polega ono na odessaniu powietrza ze specjalnego worka lub opakowania, co zmniejsza ciśnienie wewnątrz oraz powoduje, że sama zawartość wraz z tymże opakowaniem zmniejsza swoją objętość. Opakowanie próżniowe musi charakteryzować się trwałością i szczelnością (jego struktura nie może się przedziurawić w zetknięciu z ostrymi przedmiotami), powinno mieć również mocne zamknięcie, które uniemożliwi przedostanie się powietrza do środka.

Pakowanie próżniowe – zalety

Główną zaletą pakowania próżniowego jest oszczędność. Żywność dłużej zachowuje smak, zapach, wyrazisty kolor oraz składniki odżywcze, więc dłużej nadaje się do zjedzenia. Jeśli zapakujemy wybrany produkt w worek próżniowy, wówczas możemy być pewni, że po powrocie z kilkudniowego urlopu jeszcze będziemy w stanie go zjeść (warto jednak zawsze sprawdzać, ile czasu dany produkt zachowa świeżość w opakowaniu próżniowym). Problem marnowania żywności jest dość powszechny i poważny, toteż kupno zestawu opakowań próżniowych na pewno się opłaci w dłuższej perspektywie.

Co można pakować próżniowo? Praktycznie wszystko, również płyny. Do tego nadają się nie tylko produkty o bardzo krótkich datach ważności (np. wędliny, ryby, wyroby mleczne), ale także produkty sypkie i suche (makarony, kasze) - np. do spiżarni, podzielone na porcje i chronione przed molami spożywczymi. Pakowanie próżniowe jest w stanie wydłużyć czas przechowywania mięs leżących w lodówce (np. drobiu) do ok. tygodnia, owoców i warzyw – nawet do 20-25 dni, a produktów suchych i sypkich (np. makaronu, herbaty, ciastek) – nawet do 12 miesięcy.

Zasysanie nie tylko w kuchni...

Jednak pakowanie próżniowe przydaje się również wtedy, kiedy chcemy zaoszczędzić nieco miejsca w szafie lub w walizce albo dobrze posegregować rzeczy. Na rynku dostępne są również duże worki do przechowywania pościeli, ubrań czy ręczników. Odessane powietrze zmniejsza objętość całej zawartości, dzięki czemu tekstylia stają się bardziej płaskie i zbite. Szacuje się, że ten sposób przechowywania pozwala zaoszczędzić ok. 70 proc. miejsca. Dodatkowo pakowanie próżniowe chroni przed wilgocią, kurzem, pleśnią i insektami (np. molami), dzięki czemu tekstylia zachowują świeży zapach, czystość i swoją strukturę.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika