Pakowanie próżniowe w praktyce. Dla zdrowia, ekologii, smaku

Pakowarki próżniowe to coraz bardziej dostępny w zwykłych domach sposób na to, aby jedzenie było dłużej świeże, i to często bez konieczności zamrażania. Praktyczne pakowarki stają się tańsze i bardziej przystępne. Skuteczne "zasysanie" i dłuższe przechowywanie możesz zacząć choćby od zaraz.

Pakowarki próżniowe są doskonałą opcją na porcjowanie jedzenia np. na dieciePakowarki próżniowe są doskonałą opcją na porcjowanie jedzenia np. na diecie
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Pakowanie próżniowe – zdrowie i ekologia w twoim domu

Tak, świeże jest zawsze lepsze i nic tego nie przebije, ale każdy wie, jak trudno wygospodarować czas na gotowanie codziennie i jak łatwo w tych czasach o marnowanie jedzenia. Mądre przechowywanie to ważne, o ile nie kluczowy problem w każdej polskiej kuchni.

Pakowanie próżniowe to jedna ze skuteczniejszych metod przechowywania żywności. Przy odrobinie wprawy może stać się dobrą praktyką, która pomoże zwiększyć zawartość składników odżywczych w przechowywanym przez nas jedzeniu i przedłużyć jego trwałość – co przyczyni się do tego, że zmarnuje się mniej jedzenia. Czy wiecie, że zapakowany próżniowo ser zachowa przydatność do spożycia do 2 miesięcy, a po rozpakowaniu nie zmieni się jego konsystencja i aromat? Ten sam produkt zamrożony może leżeć w zamrażarce znacznie dłużej, ale po rozmrożeniu jego walory smakowe będą niższe. Tę technologię docenili w kuchni także koneserzy aromatycznych mięs, gotowanych w specjalnych woreczkach próżniowych.

Sprytny gadżet

Pakowanie próżniowe staje się coraz bardziej popularnym sposobem przechowywania żywności. Polega ono na odessaniu powietrza ze specjalnego worka lub opakowania, co zmniejsza ciśnienie wewnątrz oraz powoduje, że sama zawartość wraz z tymże opakowaniem zmniejsza swoją objętość. Opakowanie próżniowe musi charakteryzować się trwałością i szczelnością (jego struktura nie może się przedziurawić w zetknięciu z ostrymi przedmiotami), powinno mieć również mocne zamknięcie, które uniemożliwi przedostanie się powietrza do środka.

Pakowanie próżniowe – zalety

Główną zaletą pakowania próżniowego jest oszczędność. Żywność dłużej zachowuje smak, zapach, wyrazisty kolor oraz składniki odżywcze, więc dłużej nadaje się do zjedzenia. Jeśli zapakujemy wybrany produkt w worek próżniowy, wówczas możemy być pewni, że po powrocie z kilkudniowego urlopu jeszcze będziemy w stanie go zjeść (warto jednak zawsze sprawdzać, ile czasu dany produkt zachowa świeżość w opakowaniu próżniowym). Problem marnowania żywności jest dość powszechny i poważny, toteż kupno zestawu opakowań próżniowych na pewno się opłaci w dłuższej perspektywie.

Co można pakować próżniowo? Praktycznie wszystko, również płyny. Do tego nadają się nie tylko produkty o bardzo krótkich datach ważności (np. wędliny, ryby, wyroby mleczne), ale także produkty sypkie i suche (makarony, kasze) - np. do spiżarni, podzielone na porcje i chronione przed molami spożywczymi. Pakowanie próżniowe jest w stanie wydłużyć czas przechowywania mięs leżących w lodówce (np. drobiu) do ok. tygodnia, owoców i warzyw – nawet do 20-25 dni, a produktów suchych i sypkich (np. makaronu, herbaty, ciastek) – nawet do 12 miesięcy.

Zasysanie nie tylko w kuchni...

Jednak pakowanie próżniowe przydaje się również wtedy, kiedy chcemy zaoszczędzić nieco miejsca w szafie lub w walizce albo dobrze posegregować rzeczy. Na rynku dostępne są również duże worki do przechowywania pościeli, ubrań czy ręczników. Odessane powietrze zmniejsza objętość całej zawartości, dzięki czemu tekstylia stają się bardziej płaskie i zbite. Szacuje się, że ten sposób przechowywania pozwala zaoszczędzić ok. 70 proc. miejsca. Dodatkowo pakowanie próżniowe chroni przed wilgocią, kurzem, pleśnią i insektami (np. molami), dzięki czemu tekstylia zachowują świeży zapach, czystość i swoją strukturę.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów