Pakowanie próżniowe w praktyce. Dla zdrowia, ekologii, smaku

Pakowarki próżniowe to coraz bardziej dostępny w zwykłych domach sposób na to, aby jedzenie było dłużej świeże, i to często bez konieczności zamrażania. Praktyczne pakowarki stają się tańsze i bardziej przystępne. Skuteczne "zasysanie" i dłuższe przechowywanie możesz zacząć choćby od zaraz.

Pakowarki próżniowe są doskonałą opcją na porcjowanie jedzenia np. na dieciePakowarki próżniowe są doskonałą opcją na porcjowanie jedzenia np. na diecie
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Pakowanie próżniowe – zdrowie i ekologia w twoim domu

Tak, świeże jest zawsze lepsze i nic tego nie przebije, ale każdy wie, jak trudno wygospodarować czas na gotowanie codziennie i jak łatwo w tych czasach o marnowanie jedzenia. Mądre przechowywanie to ważne, o ile nie kluczowy problem w każdej polskiej kuchni.

Pakowanie próżniowe to jedna ze skuteczniejszych metod przechowywania żywności. Przy odrobinie wprawy może stać się dobrą praktyką, która pomoże zwiększyć zawartość składników odżywczych w przechowywanym przez nas jedzeniu i przedłużyć jego trwałość – co przyczyni się do tego, że zmarnuje się mniej jedzenia. Czy wiecie, że zapakowany próżniowo ser zachowa przydatność do spożycia do 2 miesięcy, a po rozpakowaniu nie zmieni się jego konsystencja i aromat? Ten sam produkt zamrożony może leżeć w zamrażarce znacznie dłużej, ale po rozmrożeniu jego walory smakowe będą niższe. Tę technologię docenili w kuchni także koneserzy aromatycznych mięs, gotowanych w specjalnych woreczkach próżniowych.

Sprytny gadżet

Pakowanie próżniowe staje się coraz bardziej popularnym sposobem przechowywania żywności. Polega ono na odessaniu powietrza ze specjalnego worka lub opakowania, co zmniejsza ciśnienie wewnątrz oraz powoduje, że sama zawartość wraz z tymże opakowaniem zmniejsza swoją objętość. Opakowanie próżniowe musi charakteryzować się trwałością i szczelnością (jego struktura nie może się przedziurawić w zetknięciu z ostrymi przedmiotami), powinno mieć również mocne zamknięcie, które uniemożliwi przedostanie się powietrza do środka.

Pakowanie próżniowe – zalety

Główną zaletą pakowania próżniowego jest oszczędność. Żywność dłużej zachowuje smak, zapach, wyrazisty kolor oraz składniki odżywcze, więc dłużej nadaje się do zjedzenia. Jeśli zapakujemy wybrany produkt w worek próżniowy, wówczas możemy być pewni, że po powrocie z kilkudniowego urlopu jeszcze będziemy w stanie go zjeść (warto jednak zawsze sprawdzać, ile czasu dany produkt zachowa świeżość w opakowaniu próżniowym). Problem marnowania żywności jest dość powszechny i poważny, toteż kupno zestawu opakowań próżniowych na pewno się opłaci w dłuższej perspektywie.

Co można pakować próżniowo? Praktycznie wszystko, również płyny. Do tego nadają się nie tylko produkty o bardzo krótkich datach ważności (np. wędliny, ryby, wyroby mleczne), ale także produkty sypkie i suche (makarony, kasze) - np. do spiżarni, podzielone na porcje i chronione przed molami spożywczymi. Pakowanie próżniowe jest w stanie wydłużyć czas przechowywania mięs leżących w lodówce (np. drobiu) do ok. tygodnia, owoców i warzyw – nawet do 20-25 dni, a produktów suchych i sypkich (np. makaronu, herbaty, ciastek) – nawet do 12 miesięcy.

Zasysanie nie tylko w kuchni...

Jednak pakowanie próżniowe przydaje się również wtedy, kiedy chcemy zaoszczędzić nieco miejsca w szafie lub w walizce albo dobrze posegregować rzeczy. Na rynku dostępne są również duże worki do przechowywania pościeli, ubrań czy ręczników. Odessane powietrze zmniejsza objętość całej zawartości, dzięki czemu tekstylia stają się bardziej płaskie i zbite. Szacuje się, że ten sposób przechowywania pozwala zaoszczędzić ok. 70 proc. miejsca. Dodatkowo pakowanie próżniowe chroni przed wilgocią, kurzem, pleśnią i insektami (np. molami), dzięki czemu tekstylia zachowują świeży zapach, czystość i swoją strukturę.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw