Pączki z marmoladą i lukrem

Pączki z marmoladą i lukremPączki z marmoladą i lukrem
Natalia Kudela

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g + 2 łyżki cukru
  • 60 g masła
  • 5 żółtek
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • marmolada lub gęsty dżem
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki

Lukier:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1-3 łyżki gorącej wody lub mleka

Dodatkowo:

  • około 500-600 g tłuszczu do smażenia (użyłam smalcu)

Przepis

Drożdże rozetrzeć łyżką z 2 łyżkami cukru. Dodać połowę ciepłego mleka i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na około 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Przepis

Żółtka utrzeć na puch z pozostałym cukrem. Mąkę przesiać. Dodać resztę mleka, sól, żółtka, spirytus oraz rozczyn. Wyrobić ciasto (wyrabiałam mikserem przez około 7-8 minut; jeśli ciasto będzie zbyt gęste, proszę dodać jeszcze trochę mleka, im ciasto rzadsze, tym trudniej formować pączki, ale za to będą smaczniejsze).

Przepis

Masło roztopić i stopniowo dodawać je do ciasta (wgnieść je w ciasto). Następnie ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut, aż podwoi swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki po około 50 g, formować niewielkie krążki, robić małe wgłębienia i nakładać w nie marmoladę lub dżem (około 1/2 łyżeczki), zlepiać brzegi, formując okrągłe pączki i znów odstawić je do wyrośnięcia na około 45-60 minut.

Przepis

Smalec rozgrzać. Przed smażeniem z każdego pączka pędzelkiem usunąć nadmiar mąki (tłuszcz nie będzie się przypalał), smażyć na rumiano z każdej strony przez około 3-4minuty. Usmażone pączki układać na papierowych ręcznikach.

Przepis

Na koniec przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą (stopniowo dodawać wodę, aby uzyskać w miarę gęsty lukier). Gotowym lukrem polać pączki.
Zobacz także: pączki z piekarnika - pyszne i z mniejszą ilością kalorii

Przepis

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia