Pączki z marmoladą i lukrem

Pączki z marmoladą i lukremPączki z marmoladą i lukrem
Natalia Kudela

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g + 2 łyżki cukru
  • 60 g masła
  • 5 żółtek
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • marmolada lub gęsty dżem
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki

Lukier:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1-3 łyżki gorącej wody lub mleka

Dodatkowo:

  • około 500-600 g tłuszczu do smażenia (użyłam smalcu)

Przepis

Drożdże rozetrzeć łyżką z 2 łyżkami cukru. Dodać połowę ciepłego mleka i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na około 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Przepis

Żółtka utrzeć na puch z pozostałym cukrem. Mąkę przesiać. Dodać resztę mleka, sól, żółtka, spirytus oraz rozczyn. Wyrobić ciasto (wyrabiałam mikserem przez około 7-8 minut; jeśli ciasto będzie zbyt gęste, proszę dodać jeszcze trochę mleka, im ciasto rzadsze, tym trudniej formować pączki, ale za to będą smaczniejsze).

Przepis

Masło roztopić i stopniowo dodawać je do ciasta (wgnieść je w ciasto). Następnie ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut, aż podwoi swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki po około 50 g, formować niewielkie krążki, robić małe wgłębienia i nakładać w nie marmoladę lub dżem (około 1/2 łyżeczki), zlepiać brzegi, formując okrągłe pączki i znów odstawić je do wyrośnięcia na około 45-60 minut.

Przepis

Smalec rozgrzać. Przed smażeniem z każdego pączka pędzelkiem usunąć nadmiar mąki (tłuszcz nie będzie się przypalał), smażyć na rumiano z każdej strony przez około 3-4minuty. Usmażone pączki układać na papierowych ręcznikach.

Przepis

Na koniec przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą (stopniowo dodawać wodę, aby uzyskać w miarę gęsty lukier). Gotowym lukrem polać pączki.
Zobacz także: pączki z piekarnika - pyszne i z mniejszą ilością kalorii

Przepis

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika