Owoce morza. Mule w roli głównej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

/ 5Mule, małże, omułki jadalne

Obraz
© 123RF

Mule to jedne z najbardziej znanych owoców morza. Mimo to nie są powszechnym daniem w polskich domach. Wynika to z tego, że nie wiemy, jak je przyrządzić, ani czy warto je jeść. Tym razem w ramach cyklu "Ryba na piątek" bierzemy pod lupę właśnie mule.

/ 5Światowej sławy afrodyzjak

Obraz
© 123RF

Powszechnie wiadomo, że mule to jedna z najbardziej pożądanych potraw podczas romantycznych kolacji. Nic w tym dziwnego, w końcu od wieków małże są uznanym afrodyzjakiem. Wszystko za sprawą zawartych w nich minerałów - cynku i selenu, które świetnie wpływają na płodność i sprawność seksualną.

/ 5Jak przygotować mule?

Obraz
© 123RF

Przyrządzanie małży może wydawać się trudne. Warto więc pamiętać o podstawowych zasadach. Gdy kupujemy je świeże należy je dokładnie oczyścić i zwrócić uwagę, czy skorupki są otwarte – jeżeli tak, oznacza to, że są nieświeże. Inaczej jest po ugotowaniu. Otóż, gdy po wyciągnięciu z wody omułki nie otworzą się, nie powinniśmy ich jeść.

/ 5Zastosowanie w kuchni

Obraz
© 123RF

Smakosze owoców morza znają wiele zastosowań na omułki w kuchni. W restauracjach możemy je spotkać ugotowane, smażone lub upieczone. Jednym z najbardziej lubianych przepisów są mule gotowane w winie. Jednak, świetnie pasują też do sałatek i sosów. Obecnie świeże małże możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 11,99 złotych za kilogram.

/ 5Przysmak Belgów

Obraz
© 123RF

W Polsce owoce morza wciąż nie są tak popularne jak w innych częściach Europy. W takich krajach jak Belgia, Hiszpania i Francja mule to jeden z narodowych przysmaków. Największą sympatią wśród Europejczyków darzą je jednak Belgowie, którzy podają je zazwyczaj z frytkami lub bagietką i masłem czosnkowym.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce