Trwa ładowanie...

Oswajamy owoce morza. Smakowite propozycje

Owoce morza goszczą na naszych stołach już niemal codziennie. Polacy przekonali się, że są to produkty zdrowe i smaczne, a ich dostępność zwiększa się z roku na rok. Z małży, krewetek czy kalmarów przygotować można wiele dań, a ich obróbka zazwyczaj trwa bardzo krótko, co jest wielkim ułatwieniem dla zapracowanych. Wciąż jednak nie wszyscy wiedzą, w jaki sposób wykorzystać w kuchni morskie stworzenia. W cyklu Ryba na piątek przedstawiamy kilka naszych propozycji.

Oswajamy owoce morza. Smakowite propozycjeŹródło: 123RF
d11i16y
d11i16y

Kalmary
W czasach PRL jedynymi dostępnymi owocami morza były kalmary, najczęściej sprzedawane w formie pociętych na krążki tuszek. Dziś bez problemu kupimy świeże, całe sztuki, z których można zrobić wiele smacznych dań. Najpopularniejsze są kalmary smażone w cieście lub panierowane w bułce tartej. Takie danie jest bardzo łatwe do przygotowania i smaczne. Pamiętajmy jednak o tym, że smażenie musi trwać krótko – około dwóch minut. Poddane dłuższej obróbce cieplnej kalmary stają się gumowate i niesmaczne. Całe kalmary można faszerować np. ryżem i warzywami a następnie dusić w winie lub bulionie. Z kolei małe okazy, grillowane z pieprzem i solą, to jedna z najbardziej popularnych potraw na Bałkanach.

Omułki
Mule, czyli po polsku omułki są stosunkowo tanie i bez problemu kupimy je w całym kraju. Omułki w kuchni to bardzo wdzięczny produkt. Musimy jedynie przebrać małże, umyć je, odrzucić te otwarte (a po ugotowaniu, te które się nie otworzyły), wrzucić do garnka, dodać wino lub bulion oraz inne przyprawy, przykryć pokrywką i gotować kilka minut na dużym ogniu. Tradycyjnie gotuje się je z dodatkiem białego wina, czosnku i zielonej pietruszki, ale wersja z curry i bulionem lub mleczkiem kokosowym jest także bardzo smaczna. Ugotowane na parze omułki, obrane z muszli, można również smażyć w panierce na głębokim tłuszczu.

Ośmiornica
To morskie stworzenie nie jest łatwe w przygotowaniu. Kupując ośmiornicę warto zamrozić ją na dzień, dwa. Wtedy skruszeje i będzie łatwiejsza w obróbce. Ośmiornicę gotuje się dość długo, około dwóch godzin, w czerwonym winie. Gdy jest miękka, można ją wykorzystać do przygotowania pysznych sałatek. Ugotowaną ośmiornicę dzielimy na małe kawałki i doprawiamy sosem przygotowanym z posiekanej cebuli, czosnku, zielonej pietruszki, ostrej papryki, soku z cytryny i oliwy. Taka sałatka jest znakomita zaraz po przygotowaniu, ale następnego dnia jest równie smaczna.

Krewetki tygrysie
Duże krewetki najlepsze są grillowane. Nie musimy ich obierać, ale jeśli się na to już decydujemy, pozostawmy ogon, natnijmy grzbiet, by usunąć jelito, a następnie bardzo krótko grillujmy je na patelni lub na ruszcie. Wystarczy lekko posolić, doprawić pieprzem, skropić sokiem z cytryny i mamy wykwintne danie. Krewetki tygrysie są też znakomite z makaronem: obieramy je, smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku i zielonej pietruszki, dodajemy trochę słodkiej śmietanki i ostrej papryki i mieszamy z makaronem. Pyszne danie!

d11i16y

Krewetki koktajlowe
Najmniejsze krewetki nie bez powodu nazywane są koktajlowymi, bo najczęściej przygotowujemy z nich danie o nazwie „koktajl z krewetek”. Nazwa pochodzi od formy podania - najczęściej w pucharkach, takich w jakich serwuje się lody.
Małe krewetki musimy wcześniej ugotować, a jeśli kupujemy już ugotowane, wystarczy wrzucić je na chwilę do wrzątku. Sos robimy z majonezu, keczupu, soku z cytryny, soli i pieprzu. Mieszamy krewetki z sosem i podajemy z pieczywem.
Z małych krewetek możemy również przygotować placki: krewetki wrzucamy do miski z ciastem naleśnikowym (zrobionym z mąki, mleka, jajek i soli), mieszamy, a następnie smażymy na oleju. Wspaniała, prosta przekąska.

Ostrygi
Wykwintne ostrygi najlepiej jeść na surowo. Podajemy je na lodzie, wcześniej otwarte przy pomocy specjalnego nożyka. Absolutnie nie wylewamy płynu, który znajduje się w muszli. Ostrygę wystarczy przed zjedzeniem skropić cytryną, ale można do niej dodać również np. kroplę sosu tabasco czy winegret. Istnieją, oczywiście, przepisy na ostrygi smażone lub duszone, jednak ugotowane tracą mnóstwo ze swojego smaku.

Homary
Homary i langusty nie są jeszcze w Polsce tak popularne, jak inne owoce morza. Największą barierę stanowi ich wysoka cena. Jeśli jednak będziemy mieli okazję przygotować je we własnej kuchni, warto wiedzieć jak to zrobić.
Homara musimy najpierw ugotować we wrzątku, następnie przecinamy go wzdłuż i wyjmujemy mięso z odwłoka. Młotkiem rozbijamy szczypce i z nich także wyjmujemy mięso. Skorupę myjemy i nadziewamy ją pokrojonym na mniejsze kawałki mięsem z homara, doprawionym majonezem, sosem tabasco, solą i pieprzem. Oczywiście najlepszy jest homar wyłącznie gotowany w osolonym wrzątku. Aby zrobić takie danie, musimy jednak kupić żywego homara.

Kraby
Przygotowanie kraba nie jest proste tak proste jak krewetek czy kalmarów, ale nie należy się go obawiać. Najlepsze są małe osobniki, które niestety trudno dostać. Gotujemy je we wrzątku, ostrym, ciężkim nożem dzielimy na kawałki (razem ze skorupą) i następnie dusimy w sosie curry i mleczku kokosowym. W Azji bardzo popularny jest krab w pieprzu: kawałki kraba smażymy w woku z dodatkiem szalotki, czosnku i dużej ilości czarnego pieprzu. Inwencja i dobór przypraw należy jednak wyłącznie do kucharza.

d11i16y

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d11i16y
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11i16y
Więcej tematów