Olga Frycz gotuje risotto. Aktorka podzieliła się przepisem

Olga Frycz ostatnio rozsmakowała się w risotto. W końcu w dobie pandemii częściej i chętniej eksperymentujemy w kuchni. Aktorka wyjaśniła fanom, jak je przygotować. Co najważniejsze, to bardzo prosty i szybki przepis.

Olga Frycz lubi włoską kuchnię. Zdradziła przepis na risotto
Źródło zdjęć: © ONS
Klaudia Stabach

Od kilku lat Olga Frycz postanowiła spełniać się przede wszystkim jako matka i instagramerka. Aktorka odsunęła grę w serialach czy teatrze na drugi plan i każdego dnia raczy swoich fanów dawką nowego contentu w mediach społecznościowych.

Risotto wg Olgi Frycz

W trakcie przesiadywania w domu z powodu pandemii koronawirusa Olga Frycz odkryła przepis na danie, który sama nazywa jej "najwybitniejszym" w ostatnim czasie. Mowa o kremowym risotto.

Składniki:

  • opakowanie ryżu
  • cebula
  • czosnek
  • podgrzybki
  • masło
  • śmietana 30 proc.
  • parmezan
  • pietruszka
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie szafran

Olga Frycz dokładnie opisała, w jaki sposób należy przygotować risotto.

"W nieco głębszej patelni rozpuść masło, a następnie podsmaż na nim pora, cebulę i czosnek. Kolejnym krokiem jest dodanie do warzyw podgrzybków, przykrycie naczynia i podduszenie wszystkich składników pod przykryciem. Później dodaj jeszcze trochę masła i dosyp ryżu. Dodaj odpowiednią ilość wody i poczekaj, aż ryż ją wypije. Wtedy posiekaj natkę pietruszki i wsyp ją do gotującej się potrawy" – tłumaczy.

"Dolej jeszcze trochę wody i obserwuj ryż, mieszając cały czas wszystkie składniki. Odczekaj kilka minut i dodaj śmietanę oraz szafran. Podduś jeszcze trochę danie. Na koniec przypraw solą i pieprzem, dokładnie zamieszaj i podawaj ze startym parmezanem" – dodaje. Skusicie się i wypróbujecie jej przepis?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu