Olej rzepakowy powoduje Alzheimera? To mit!

Nie tak dawno świat obiegła informacja, że popularny olej rzepakowy może wywołać poważne uszkodzenia mózgu, a nawet doprowadzić do choroby Alzheimera. Jedna z telewizji śniadaniowych postanowiła sprawdzić, ile w tych słowach jest prawdy. Dietetyk nie ma złudzeń. Oskarżenia wobec oleju rzepakowego to mit!

Olej rzepakowy jest bezpieczny dla zdrowia
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Paulina Brzozowska

Temat oleju poruszyła w "Dzień dobry TVN" Anna Radowicka, dietetyk. Zapytana o to, czy faktycznie olej rzepakowy może wywoływać Alzheimera, odpowiedziała po prostu: - Oczywiście jest to mit.

- Olej rzepakowy jest jak najbardziej zdrowy i wbrew temu, co zostało napisane, a była to tylko jedna publikacja, ten produkt jest jak najbardziej w porządku. Tak mówią wszystkie największe organizacje zdrowotne świata – tłumaczyła dietetyk.

- Ten konkretny olej ma najwięcej kwasów nienasyconych. Nadaje się dla każdego. Zarówno dla małych dzieci od 6. Miesiąca życia, jak i kobiet w ciąży – dodała.

Zdaniem Radowickiej znacznie gorszym wyborem jest za to bardzo popularny olej kokosowy. – On ma w składzie aż 80 proc. tłuszczów nasyconych, czyli tych, których powinniśmy unikać – mówiła w rozmowie z prowadzącymi.

Wygląda na to, że nie każda szokująca informacja naukowa może być prawdą. Najbezpieczniej jest radzić się specjalistów i największych organizacji.

Zobacz też: Czarnuszka. Jest w stanie wyleczyć wszystko prócz śmierci

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany