Olej lniany. Złoty skarb dla twojego zdrowia

Poprawienie zdolności koncentracji, wzmocnienie wydolności i wytrzymałości, wspomaganie procesów trawienia, nawilżanie skóry i poprawa kondycji włosów. To tylko niektóre korzyści, jakie niesie za sobą regularne spożywanie oleju lnianego. Ten bogaty w kwasy omega-3 olej naturalnego pochodzenia ponownie wraca do łask - nic dziwnego, zawarte w nim składniki odżywcze skutecznie wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Jeszcze do niedawna tłuszcz był uważany za niechciany element diety. Dziś wraca się do podziału na konieczne w naszym menu grupy pokarmów z zawartością tłuszczu i na te, których powinniśmy unikać. Pierwsze to tak zwane niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm bezwarunkowo potrzebuje, ale nie jest zdolny do ich samodzielnego wytworzenia. W związku z tym powinny być dostarczane wraz z pożywieniem. Należą do nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe o pochodzeniu roślinnym lub rybim.

Tłuszcze dostarczają energii i chronią przed utratą ciepła. Osłaniają narządy wewnętrzne i rozpuszczają nierozpuszczalne w wodzie związki (np. niektóre witaminy). Jednak aby ich nadmiar nie doprowadził do problemów zdrowotnych, trzeba utrzymać je w granicach norm i bazować na "dobrych" lipidach - kwasach tłuszczowych omega-3 i omega-6, które znajdziemy, m.in. w oleju lnianym - LenVitol.

Aby dostarczyć organizmowi optymalną ilość kwasów omega-3, należy sięgać po tłuste ryby, owoce morza, orzechy włoskie i oleje roślinne - przede wszystkim olej lniany. Na szczególną uwagę zasługuje olej lniany LenVitol, który jest pozyskiwany tradycyjną metodą tłoczenia na zimno z wysoko oleinowej odmiany siemienia lnianego. Warto też wspomnieć, że olej lniany LenVitol zawiera 5 razy więcej omega-3 niż olej rzepakowy i aż 50 razy więcej omega-3 niż oliwa z oliwek!

Podstawą zapewnienia cennych wartości oleju lnianego jest niska temperatura i odpowiednie przechowywanie. Olej lniany LenVitol wymaga przetrzymywania w lodówce bez dostępu do światła i powietrza (w szczelnie zakręconej butelce) - wysoka temperatura niekorzystnie wpływa na przemiany kwasów tłuszczowych, gdyż wzmaga ich utlenianie. Ten wymóg potwierdza jego wysokie standardy i bioaktywne właściwości. Olej lniany LenVitol należy do grupy olejów roślinnych naturalnego pochodzenia, tłoczonych na zimno. Olej ten wytwarzany jest w drodze procesów mechanicznych, takich jak tłoczenie bez udziału zwiększonej temperatury. Jest to najstarsza, ekologiczna metoda pozyskiwania tłuszczów z roślin oleistych. Szczególna wartość oleju wynika z bogactwa kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych zawartych w jego składzie. Jest on także bogaty w witaminę E, która wykazuje wielokierunkowe oddziaływanie zdrowotne. O wysokim standardzie oleju lnianego LenVitol świadczy także zaciemniona butelka, która nie pozwala na utlenianie cennych składników odżywczych, a nowa technologia tłoczenia oleju na zimno pozwala na otrzymywanie produktu, który zachowuje swoje cenne właściwości nawet przez 4 miesiące. Olej lniany LenVitol zawiera 5 razy więcej omega-3 niż olej rzepakowy i aż 50 razy więcej omega-3 niż oliwa z oliwek!

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥