Oczyszczająca herbatka z liści truskawek
Sezon truskawkowy w pełni. Z tych pysznych owoców można wyczarować smakowite desery, koktajle, smoothies. Nadają się także na przetwory, jako dodatek do sałatek, drinków czy wody smakowej. Nie wszyscy jednak wiedzą, że w kuchni możemy wykorzystać również truskawkowe liście. Jest to ceniony produkt w medycynie ludowej. Jak przyrządzić herbatkę z liści truskawek i kiedy po nią sięgać?
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Do przygotowania herbatki potrzebujemy młodych listków truskawek. Po zebraniu rozkładamy je na pergaminie i suszymy w zacienionym, przewiewnym miejscu. Susz przechowujemy w słoiku lub szczelnie zamkniętej puszce. Dla podkreślenia smaku do herbatki warto dodać wysuszone na słońcu pokrojone truskawki.
Łyżkę suszonych liści zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy do naciągnięcia. Możemy je także wymieszać z liśćmi mięty, borówki czy podbiału. Pijemy jedną filiżankę naparu dziennie.
Liście truskawki są bogate w witaminy C, B2, B1 i B3 oraz kwas krzemowy.
Herbatka ma właściwości moczopędne, pomaga usuwać toksyny z organizmu, zapobiega biegunce. Poza tym łagodzi dolegliwości miesiączkowe, wzmacnia wątrobę oraz wspomaga odporność organizmu. Liście truskawek są również zalecane przy anemii, kamicy żółciowej, nadciśnieniu oraz reumatyzmie.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.