Trwa ładowanie...

Niepokojące wyniki kontroli. Woda niekoniecznie zdrowia doda

Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę wodę mineralną, źródlaną i bezbarwne owocowe napoje, określane "wodami smakowymi”. Wyniki badań są alarmujące. Na 477 sprawdzonych partii, kontrolerzy wykryli nieprawidłowości w 44.

Niepokojące wyniki kontroli.  Woda niekoniecznie zdrowia dodaŹródło: 123RF.COM
d2ckt1y
d2ckt1y

Jak informuje Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, kontrola odbyła się w III kwartale 2017 r. w 45 supermarketach, 25 mniejszych sklepach i 10 hurtowniach w całej Polsce. Inspektorzy sprawdzali termin ważności, warunki przechowywania oraz to, jak oznakowane są produkty. Próbki trafiły do laboratorium. Okazało się, że w 15 partiach (z 80 zbadanych w laboratorium) zawartość niektórych kationów i anionów była odmienna od deklarowanej na opakowaniu. 15 partii w 3 sklepach było przeterminowanych, a 14 źle oznakowanych.

Jakie błędy w oznakowaniu pojawiały się najczęściej? Na etykietach producenci podawali sprzeczne informacje - z przodu "niskonasycona CO2", a na odwrocie "wysokonasycona CO2". Mylące było również określenie "unikalna kompozycja 7 minerałów". Ten chwyt reklamowy sugeruje bowiem wyjątkowość danej wody. Tymczasem każda naturalna woda mineralna zawiera niepowtarzalną dla danego źródła kompozycję minerałów. Nieprawidłowości dotyczyły również etykiet tzw. wód smakowych. Na wywieszce cenowej napoju gazowanego pojawiła się myląca informacja "woda gazowana" z określeniem "cytrynowa", podczas gdy naprawdę był to napój, a nie woda. Obok nazwy napoju zabrakło również informacji, że zawiera cukier i substancje słodzące.

- Konsumenci często nie zdają sobie sprawy, że tak zwane wody smakowe to napoje, w których jest cukier lub substancje słodzące, a także sztuczne aromaty. Wybierając wodę mineralną czy źródlaną, zawsze dokładnie czytajmy etykiety – radzi Marek Niechciał, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. - UOKiK będzie stale monitorował ten rynek - dodaje. Kupując wodę, powinniśmy uważnie czytać etykiety. Dowiemy się z nich, jaki to rodzaj wody lub napoju, jakie aniony i kationy zawiera oraz skąd pochodzi. W przypadku napojów sprawdzimy również informację o zawartości cukru i składników takich jak aromaty.
Co możemy znaleźć na sklepowych półkach? Naturalna woda mineralna to woda podziemna, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. W zależności od składu mineralnego może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie i być zalecana przy konkretnej diecie czy dolegliwości. Naturalne wody mineralne dzielą się na: bardzo niskozmineralizowane (do 50 mg/l), niskozmineralizowane (do 500 mg/l), średniozmineralizowane (od 500 do 1500 mg/l) i wysokozmineralizowane (powyżej 1500 mg/l). Zwróćmy uwagę, czy na etykiecie jest podana nazwa źródła i miejscowość, gdzie znajduje się ujęcie.

Woda źródlana to także woda podziemna. Jest pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Przeważnie jest bardzo niskozmineralizowana i dlatego można ją spożywać w dowolnych ilościach. Woda stołowa to woda mineralna lub źródlana albo ich mieszanka, wzbogacona lub uzdatniona odpowiednimi związkami czy minerałami. Natomiast "woda smakowa" to nie woda, tylko napój. Przeważnie powstał na bazie wody z dodatkiem soków i/lub aromatów oraz cukru i/lub substancji słodzących.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2ckt1y
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ckt1y
Więcej tematów