Nie zapomnij o śniadaniu. Zastrzyk energii o poranku
Zdecydowana większość ekspertów ds. żywienia człowieka przekonuje, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. Intuicyjnie wiedzieliśmy to już wiele lat temu, zanim nastała era diet.
Czytanie etykiet nie było wówczas jeszcze obowiązkowe, bo wysokoprzetworzona żywność, pełna rozmaitych sztucznych dodatków, była dopiero pieśnią przyszłości. Świadczy o tym stare, ale wciąż aktualne przysłowie: "Śniadanie zjedz samemu, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi".
Jedzenie śniadanie powinno stanowić nasz codzienny rytuał. Nie znaczy to jednak, że każdy poranek musi smakować tak samo. Z okazji Europejskiego Dnia Śniadania, które wypada 24 kwietnia, sprawdzamy, co na pierwszy posiłek dnia jadają mieszkańcy różnych krajów Europy i szukamy inspiracji dla siebie.
Śródziemnomorskie śniadanie
Śniadania narodów z południa i północy Europy różnią się zasadniczo. Na południu początek dnia to zazwyczaj filiżanka mocnej kawy i coś słodkiego, spożywane najczęściej na szybko przy ladzie baru lub kawiarni. W Europie północnej posiłek ten jest o wiele bardziej treściwy. Przejdźmy jednak do konkretów.
Kawiarnie we Francji oblegane są od samego rana. Kanapka z bagietki, croissant lub innego rodzaju bułka z filiżanką kawy lub sokiem pomarańczowym to najpopularniejsze śniadanie nad Loarą. Kawa może być czarna lub biała, co odróżnia Francuzów od Włochów. Ci bowiem o poranku piją tradycyjnie kawę z mlekiem – może to być latte lub capuccino. Mocne espresso zamawiane przed południem świadczy o złym smaku. Co Włosi jedzą do porannej kawy? Zazwyczaj coś słodkiego: brioszkę z dżemem lub rogalika z czekoladą.
Mieszkańcy Hiszpanii także często pozostają przy kawie i słodkim pieczywie. Najpopularniejszym są długie kawałki smażonego w głębokim tłuszczu ciasta ptysiowego, zamaczane następnie w słodkim syropie. Churros, bo tak te ciastka się nazywają, są bardzo pożywne i okropnie słodkie. Hiszpanie, którzy nie przepadają za słodyczami, jedzą kanapki z przepysznego pieczywa ze świeżym pomidorem, oliwą z oliwek i solą. W domach podaje się również półmiski wędlin i serów, z których ten kraj słynie.
Jeśli jesteśmy na Bałkanach, na pewno będziemy mieli okazję spróbować burka, czyli placka z cienkiego ciasta wypełnionego serem, szpinakiem lub mięsem. Przepisy na burek są podobne w Macedonii, Chorwacji, Bośni i Hercegowinie czy Serbii. Piekarnie we wszystkich tych krajach otwierane są bardzo wcześnie rano i na śniadanie zawsze można kupić świeży kawałek placka. Burek najczęściej pieczony jest w formie tortu, a kupuje się go pokrojonego na części.
Słynne angielskie śniadanie
Im dalej na północ, tym śniadania są bogatsze. Najbardziej znane i obfite jest to z Wielkiej Brytanii. Słynne "śniadanie angielskie" składa się z podpiekanych tostów, smażonych kiełbasek, jajka sadzonego, bekonu, pieczonych pomidorów i pieczarek oraz duszonej w sosie pomidorowym fasolki. Do tego dżem, miód, sok pomarańczowy oraz, oczywiście, herbata. Takim posiłkiem najemy się do syta, a nawet bardziej. Nie oznacza to, że zawsze będziemy musieli jeść tak wielkie śniadanie. Porridge, czyli owsianka na mleku lub nawet na wodzie to skromniejsza brytyjska propozycja. Zdecydowanie jednak mniej smaczna.
Głodni nie odejdziemy również od stołu w Niemczech. Pieczywo z wędlinami, masłem czy serem to podstawa śniadania u naszych zachodnich sąsiadów. Do tego, obowiązkowo, szklanka mleka. Niemcy przepadają również za miodem, który najlepiej smakuje z ciemnym, razowym pieczywem typu pumpernikiel.
Węgierskim przysmakiem śniadaniowym jest pogács, czyli serowa bułeczka zapiekana z ziołami, czosnkiem, kminkiem czy po prostu posypana solą. Bułki te można podać również z owczym serem, bardzo popularnym u Madziarów, lub z konfiturami, na przykład z brzoskwini. To jest jednak śniadanie "na szybko". Niespieszący się Węgrzy stawiają rano na stół koszyki z pieczywem, talerze wędlin, w tym słynne salami, półmiski serów oraz warzyw: paprykę, ogórki i pomidory.
Z kolei nasi południowi sąsiedzi, Czesi przepadają za rohlikami, czyli rogalikami z masłem, miodem lub dżemem, lub, w wersji wytrawnej, z wędlinami, głównie z szynką.
Syrniki, czyli placki z twarogu, to popularne danie śniadaniowe w Rosji. Rosjanie uwielbiają także bliny, grube naleśniki z mąki razowej lub pszennej, które łączą z dżemem i popijają kefirem. Twaróg o poranku jadają też Białorusini. U naszych wschodnich sąsiadów na śniadanie bardzo często serwuje się kanapki z białym serem. Popularnym daniem o poranku, jednak bardziej pracochłonnym są też draniki, czyli placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną. Obowiązkowym dodatkiem do śniadania jest czarna, bardzo mocna herbata.
I na koniec: śniadanie u Szwedów. Szwedzki stół wprawdzie odnosi się w oryginale do posiłków typu lunch czy obiad, ale na śniadanie także mamy spory wybór dań. Chrupki lub żytni chleb, a do tego wędzone ryby, ikra, sery, wędliny, sosy majonezowe i warzywa sezonowe nakarmią każdego łasucha.
Jeśli więc znudzi nam się jedzenie o poranku jajecznicy, owsianki, czy prostych kanapek, które najczęściej o tej porze dnia goszczą na polskich stołach. Poszukajmy inspiracji u naszych bliższych i dalszych sąsiadów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl