Nie tylko ziemniaczane. Placuszki z marchewki i sera
Bardzo szybki przepis na przekąskę dla najmłodszych i nie tylko. Chrupiące placuszki z marchewki z dodatkiem sera. Robi się je błyskawicznie, a smakują obłędnie. Przepis poleca autorka bloga "Śliwka węgierka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 200 g tartej marchewki
- 1/2 szklanki wody
- 70 g mozzarelli, goudy lub cheddara
- 2 jajka
- 4 łyżki płatków owsianych
- sól, pieprz
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na patelni podsmaż marchewkę, dodaj wodę, i podsmażaj na małym ogniu, aż wszystkie płyny wyparują. Przełóż marchew do miski i poczekaj aż ostygnie, a następnie wyciśnij z niej resztę wody. Tak odsączoną marchew wymieszaj z pozostałymi składnikami i dopraw wszystko solą i pieprzem. Uformuj placuszki i piecz około 15 minut do zarumienienia się.
Zobacz także: pasta z bobu
pastasrc="https://d.wpimg.pl/1067874437-1518462224/pasta.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze