Nasyci cię bardziej niż owsianka. Zawartość białka i błonnika robi wrażenie

Jest o wiele mniej popularna niż owsianka, ale jak się dobrze rozejrzysz w sklepie, to znajdziesz ją na półce w dziale ze zdrową żywnością. Orkiszowa kasza manna może być kolejną opcją na pożywne śniadanie pełne roślinnego białka i błonnika. Do tego zawiera cały zestaw mikroelementów, wspomagających dobrą kondycję organizmu.

Kaszka orkiszowa doskonale smakuje wymieszana z domową konfiturąKaszka orkiszowa doskonale smakuje wymieszana z domową konfiturą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Orkisz to starożytne zboże, które obecnie wraca do łask. Uprawy zyskują na popularności w południowo-zachodnich Niemczech, Szwajcarii, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. W średniowieczu ziarna orkiszu były cenione ze względu na właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Obecnie w Polsce kaszka orkiszowa jest mało popularna. W województwie świętokrzyskim ze zboża produkowana jest mąka, która pod nazwą "czerkieska mąka orkiszowa" figuruje na Liście Produktów Tradycyjnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

Orkiszowa kasza manna vs. klasyczna owsianka

Serwis terazgotuje.pl powołuje się na badania z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, które wykazują one, że w ziarnach orkiszu znajduje się ok. 14,6 g białka (w 100 g), czyli o 2 g więcej niż w owsiance. Orkisz jest również bogaty w witaminy z grupy B, a także minerały takie jak żelazo, magnez czy fosfor. Dieta wzbogacona o ten rodzaj zboża sprzyja budowaniu odporności organizmu, dbając o zdrowe kości i lepsze dotlenienie komórek.

Z kolei w owsiance znajduje się więcej rozpuszczalnego błonnika, który pod postacią beta-glukanów reguluje poziom cholesterolu LDL. Obydwa rodzaje ziaren są polecane dla osób chorujących na cukrzycę typu 2, ponieważ spowalniają wchłanianie glukozy, a przez to zapobiegają nagłym skokom insulinowym. Zarówno owsianka jak i kasza manna orkiszowa sprawdzają się u osób na diecie odchudzającej, zapewniając uczucie sytości.

Jak przygotować orkiszową kaszkę na śniadanie?

Poniżej przepis na śniadanie w stylu owsianki, ale orkiszową kaszę manną możesz stosować także do dań wytrawnych, na przykład do zagęszczenia zup lub sosów.

Składniki:

  • 3 łyżki kaszy manny orkiszowej (ok. 30 g),
  • 1 szklanka mleka – może być krowie lub roślinne,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu, syrop klonowy, owoce, cynamon lub orzechy.

Wykonanie:

  1. W rondelku podgrzej mleko.
  2. Gdy będzie ciepłe, wsyp powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
  3. Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż kasza zgęstnieje.
  4. Przełóż do miseczki i podaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się