Nasyci cię bardziej niż owsianka. Zawartość białka i błonnika robi wrażenie

Jest o wiele mniej popularna niż owsianka, ale jak się dobrze rozejrzysz w sklepie, to znajdziesz ją na półce w dziale ze zdrową żywnością. Orkiszowa kasza manna może być kolejną opcją na pożywne śniadanie pełne roślinnego białka i błonnika. Do tego zawiera cały zestaw mikroelementów, wspomagających dobrą kondycję organizmu.

Kaszka orkiszowa doskonale smakuje wymieszana z domową konfiturąKaszka orkiszowa doskonale smakuje wymieszana z domową konfiturą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Orkisz to starożytne zboże, które obecnie wraca do łask. Uprawy zyskują na popularności w południowo-zachodnich Niemczech, Szwajcarii, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. W średniowieczu ziarna orkiszu były cenione ze względu na właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Obecnie w Polsce kaszka orkiszowa jest mało popularna. W województwie świętokrzyskim ze zboża produkowana jest mąka, która pod nazwą "czerkieska mąka orkiszowa" figuruje na Liście Produktów Tradycyjnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

Orkiszowa kasza manna vs. klasyczna owsianka

Serwis terazgotuje.pl powołuje się na badania z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, które wykazują one, że w ziarnach orkiszu znajduje się ok. 14,6 g białka (w 100 g), czyli o 2 g więcej niż w owsiance. Orkisz jest również bogaty w witaminy z grupy B, a także minerały takie jak żelazo, magnez czy fosfor. Dieta wzbogacona o ten rodzaj zboża sprzyja budowaniu odporności organizmu, dbając o zdrowe kości i lepsze dotlenienie komórek.

Z kolei w owsiance znajduje się więcej rozpuszczalnego błonnika, który pod postacią beta-glukanów reguluje poziom cholesterolu LDL. Obydwa rodzaje ziaren są polecane dla osób chorujących na cukrzycę typu 2, ponieważ spowalniają wchłanianie glukozy, a przez to zapobiegają nagłym skokom insulinowym. Zarówno owsianka jak i kasza manna orkiszowa sprawdzają się u osób na diecie odchudzającej, zapewniając uczucie sytości.

Jak przygotować orkiszową kaszkę na śniadanie?

Poniżej przepis na śniadanie w stylu owsianki, ale orkiszową kaszę manną możesz stosować także do dań wytrawnych, na przykład do zagęszczenia zup lub sosów.

Składniki:

  • 3 łyżki kaszy manny orkiszowej (ok. 30 g),
  • 1 szklanka mleka – może być krowie lub roślinne,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu, syrop klonowy, owoce, cynamon lub orzechy.

Wykonanie:

  1. W rondelku podgrzej mleko.
  2. Gdy będzie ciepłe, wsyp powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
  3. Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż kasza zgęstnieje.
  4. Przełóż do miseczki i podaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika