Trwa ładowanie...

Nasyci cię bardziej niż owsianka. Zawartość białka i błonnika robi wrażenie

Jest o wiele mniej popularna niż owsianka, ale jak się dobrze rozejrzysz w sklepie, to znajdziesz ją na półce w dziale ze zdrową żywnością. Orkiszowa kasza manna może być kolejną opcją na pożywne śniadanie pełne roślinnego białka i błonnika. Do tego zawiera cały zestaw mikroelementów, wspomagających dobrą kondycję organizmu.

Kaszka orkiszowa doskonale smakuje wymieszana z domową konfiturąKaszka orkiszowa doskonale smakuje wymieszana z domową konfiturąŹródło: Adobe Stock
d11ybwc
d11ybwc

Orkisz to starożytne zboże, które obecnie wraca do łask. Uprawy zyskują na popularności w południowo-zachodnich Niemczech, Szwajcarii, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. W średniowieczu ziarna orkiszu były cenione ze względu na właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Obecnie w Polsce kaszka orkiszowa jest mało popularna. W województwie świętokrzyskim ze zboża produkowana jest mąka, która pod nazwą "czerkieska mąka orkiszowa" figuruje na Liście Produktów Tradycyjnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

Orkiszowa kasza manna vs. klasyczna owsianka

Serwis terazgotuje.pl powołuje się na badania z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, które wykazują one, że w ziarnach orkiszu znajduje się ok. 14,6 g białka (w 100 g), czyli o 2 g więcej niż w owsiance. Orkisz jest również bogaty w witaminy z grupy B, a także minerały takie jak żelazo, magnez czy fosfor. Dieta wzbogacona o ten rodzaj zboża sprzyja budowaniu odporności organizmu, dbając o zdrowe kości i lepsze dotlenienie komórek.

d11ybwc

Z kolei w owsiance znajduje się więcej rozpuszczalnego błonnika, który pod postacią beta-glukanów reguluje poziom cholesterolu LDL. Obydwa rodzaje ziaren są polecane dla osób chorujących na cukrzycę typu 2, ponieważ spowalniają wchłanianie glukozy, a przez to zapobiegają nagłym skokom insulinowym. Zarówno owsianka jak i kasza manna orkiszowa sprawdzają się u osób na diecie odchudzającej, zapewniając uczucie sytości.

Jak przygotować orkiszową kaszkę na śniadanie?

Poniżej przepis na śniadanie w stylu owsianki, ale orkiszową kaszę manną możesz stosować także do dań wytrawnych, na przykład do zagęszczenia zup lub sosów.

Składniki:

  • 3 łyżki kaszy manny orkiszowej (ok. 30 g),
  • 1 szklanka mleka – może być krowie lub roślinne,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu, syrop klonowy, owoce, cynamon lub orzechy.
d11ybwc

Wykonanie:

  1. W rondelku podgrzej mleko.
  2. Gdy będzie ciepłe, wsyp powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
  3. Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż kasza zgęstnieje.
  4. Przełóż do miseczki i podaj z ulubionymi dodatkami.
d11ybwc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11ybwc
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj