Nasyci cię bardziej niż owsianka. Zawartość białka i błonnika robi wrażenie
Jest o wiele mniej popularna niż owsianka, ale jak się dobrze rozejrzysz w sklepie, to znajdziesz ją na półce w dziale ze zdrową żywnością. Orkiszowa kasza manna może być kolejną opcją na pożywne śniadanie pełne roślinnego białka i błonnika. Do tego zawiera cały zestaw mikroelementów, wspomagających dobrą kondycję organizmu.
Orkisz to starożytne zboże, które obecnie wraca do łask. Uprawy zyskują na popularności w południowo-zachodnich Niemczech, Szwajcarii, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. W średniowieczu ziarna orkiszu były cenione ze względu na właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Obecnie w Polsce kaszka orkiszowa jest mało popularna. W województwie świętokrzyskim ze zboża produkowana jest mąka, która pod nazwą "czerkieska mąka orkiszowa" figuruje na Liście Produktów Tradycyjnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej
Orkiszowa kasza manna vs. klasyczna owsianka
Serwis terazgotuje.pl powołuje się na badania z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, które wykazują one, że w ziarnach orkiszu znajduje się ok. 14,6 g białka (w 100 g), czyli o 2 g więcej niż w owsiance. Orkisz jest również bogaty w witaminy z grupy B, a także minerały takie jak żelazo, magnez czy fosfor. Dieta wzbogacona o ten rodzaj zboża sprzyja budowaniu odporności organizmu, dbając o zdrowe kości i lepsze dotlenienie komórek.
Z kolei w owsiance znajduje się więcej rozpuszczalnego błonnika, który pod postacią beta-glukanów reguluje poziom cholesterolu LDL. Obydwa rodzaje ziaren są polecane dla osób chorujących na cukrzycę typu 2, ponieważ spowalniają wchłanianie glukozy, a przez to zapobiegają nagłym skokom insulinowym. Zarówno owsianka jak i kasza manna orkiszowa sprawdzają się u osób na diecie odchudzającej, zapewniając uczucie sytości.
Jak przygotować orkiszową kaszkę na śniadanie?
Poniżej przepis na śniadanie w stylu owsianki, ale orkiszową kaszę manną możesz stosować także do dań wytrawnych, na przykład do zagęszczenia zup lub sosów.
Składniki:
- 3 łyżki kaszy manny orkiszowej (ok. 30 g),
- 1 szklanka mleka – może być krowie lub roślinne,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu, syrop klonowy, owoce, cynamon lub orzechy.
Wykonanie:
- W rondelku podgrzej mleko.
- Gdy będzie ciepłe, wsyp powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
- Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż kasza zgęstnieje.
- Przełóż do miseczki i podaj z ulubionymi dodatkami.