Naleśniki z owocami - smaczne propozycje podania

Naleśniki na naszych stołach goszczą od niepamiętnych czasów - prawdopodobnie podawano je już w starożytności. W antycznej Grecji naleśniki robiono z mąki, oliwy, miodu i mleka, a podawano na śniadanie. Słowo "naleśnik" pierwszy raz pojawiło się w dokumentach z 1430 roku. Prawidłowo usmażony naleśnik powinien być elastyczny, miękki i smaczny. Niektórzy do ciasta dodają wody gazowanej - ta sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze, a przez to smaczniejsze. Z kolei Magda Gessler radzi, aby jajka najpierw ubić, a dopiero potem łączyć z innymi składnikami i smażyć naleśniki. Co dom, to inny sposób, ale danie to smakuje o każdej porze dnia. Latem polecamy podawać naleśniki z owocami - oto 5 propozycji na ciekawe podanie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Przepis na perfekcyjne naleśniki

Obraz
© Shutterstock.com

Naleśniki na naszych stołach goszczą od niepamiętnych czasów - prawdopodobnie podawano je już w starożytności. W antycznej Grecji naleśniki robiono z mąki, oliwy, miodu i mleka, a podawano na śniadanie. Słowo "naleśnik" pierwszy raz pojawiło się w dokumentach z 1430 roku. Prawidłowo usmażony naleśnik powinien być elastyczny, miękki i smaczny. Niektórzy do ciasta dodają wody gazowanej - ta sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze, a przez to smaczniejsze. Z kolei Magda Gessler radzi, aby jajka najpierw ubić, a dopiero potem łączyć z innymi składnikami i smażyć naleśniki. Co dom, to inny sposób, ale danie to smakuje o każdej porze dnia. Latem polecamy podawać naleśniki z owocami - oto 5 propozycji na ciekawe podanie.

/ 6Naleśniki z czereśniami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 szklanka mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka oleju, 2 łyżeczki cukru waniliowego (polecamy domową wersję)
, 3/4 szklanki mąki, 1 szklanka czereśnie (wydrylowanych), 2-3 łyżeczki cukru pudru.

Przygotowanie: przesianą mąkę połączyć za pomocą kuchennej trzepaczki z mlekiem, a następnie całość dokładnie wymieszać z cukrem, jajkiem i olejem. Naleśniki smażyć z obu stron na złoty kolor i studzić na kratce. Czereśnie podgrzać z odrobiną wody w garnuszku z grubszym dnem, zasypać cukrem i wymieszać. Po odparowaniu wody masą wyłożyć naleśniki i zawinąć.

/ 6Naleśniki z malinami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 jajka, 100 g mąki (jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, dosypać 3-4 łyżki), 150 ml mleka, szczypta soli, szczypta cukru, 1 kg malin, masło klarowane, cukier puder, listki mięty do dekoracji.

Przygotowanie: jajka wbić do miski i połączyć z mlekiem, solą i cukrem. Cały czas mieszając, wsypać przesianą mąkę. Maliny umyć, odłożyć kilka na bok (do dekoracji), a resztę podsmażyć na 1 łyżce masła klarowanego wraz z cukrem pudrem. Odparować nadmiar wody. Naleśniki usmażyć, a następnie posmarować malinową masą. Zwinąć i pokroić na kawałki. Ułożyć na talerzu - można dodatkowo spiąć je patyczkami do szaszłyków i posypać cukrem pudrem. Udekorować miętą i podawać na ciepło.

/ 6Naleśniki mango

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 250 g mąki, 1 szklanka mleka, 125 ml wody gazowanej, 2 jajka, dojrzałe mango, tłuszcz do smażenia, świeża mięta do dekoracji.

Przygotowanie: wszystkie składniki oprócz mango łączymy na masę do naleśników. Naleśniki smażymy na małej ilości tłuszczu. W każdy zawijamy kawałki mango, formujemy sakiewki i dekorujemy miętą.

/ 6Naleśniki z owocami leśnymi

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, szczypta soli. Do dekoracji: sezonowe owoce, cukier puder lub kakao.

Przygotowanie: jajka dokładnie ubić z solą, a następnie połączyć z resztą składników na ciasto. Naleśniki usmażyć na złoto z obu stron. Ułożyć na talerzu - jeden na drugim i przybrać dodatkami.

/ 6Owocowe tacos

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 jajka, 100 g mąki (jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, dosypać 3-4 łyżki), 150 ml mleka, szczypta soli, szczypta cukru. Owoce do wypełnienia np. truskawki, kiwi, mango, jagody, ew. bita śmietana (ubita śmietanka 30 proc.).

Przygotowanie: składniki na ciasto dokładnie połączyć, tak aby nie było grudek. Smażyć naleśniki wylewając odpowiednią (nie za dużo!) ilość ciasta, a następnie ułożyć je na kratce, tak jak przygotowuje się tacos - aby powstały skorupki tacos. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10-15 minut. Gotowe wypełnić pokrojonymi owocami, można udekorować także bitą śmietaną.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości