Naleśniki z owocami - smaczne propozycje podania
Naleśniki na naszych stołach goszczą od niepamiętnych czasów - prawdopodobnie podawano je już w starożytności. W antycznej Grecji naleśniki robiono z mąki, oliwy, miodu i mleka, a podawano na śniadanie. Słowo "naleśnik" pierwszy raz pojawiło się w dokumentach z 1430 roku. Prawidłowo usmażony naleśnik powinien być elastyczny, miękki i smaczny. Niektórzy do ciasta dodają wody gazowanej - ta sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze, a przez to smaczniejsze. Z kolei Magda Gessler radzi, aby jajka najpierw ubić, a dopiero potem łączyć z innymi składnikami i smażyć naleśniki. Co dom, to inny sposób, ale danie to smakuje o każdej porze dnia. Latem polecamy podawać naleśniki z owocami - oto 5 propozycji na ciekawe podanie.
Przepis na perfekcyjne naleśniki
Naleśniki na naszych stołach goszczą od niepamiętnych czasów - prawdopodobnie podawano je już w starożytności. W antycznej Grecji naleśniki robiono z mąki, oliwy, miodu i mleka, a podawano na śniadanie. Słowo "naleśnik" pierwszy raz pojawiło się w dokumentach z 1430 roku. Prawidłowo usmażony naleśnik powinien być elastyczny, miękki i smaczny. Niektórzy do ciasta dodają wody gazowanej - ta sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze, a przez to smaczniejsze. Z kolei Magda Gessler radzi, aby jajka najpierw ubić, a dopiero potem łączyć z innymi składnikami i smażyć naleśniki. Co dom, to inny sposób, ale danie to smakuje o każdej porze dnia. Latem polecamy podawać naleśniki z owocami - oto 5 propozycji na ciekawe podanie.
Naleśniki z czereśniami
Składniki: 1 szklanka mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka oleju, 2 łyżeczki cukru waniliowego (polecamy domową wersję)
, 3/4 szklanki mąki, 1 szklanka czereśnie (wydrylowanych), 2-3 łyżeczki cukru pudru.
Przygotowanie: przesianą mąkę połączyć za pomocą kuchennej trzepaczki z mlekiem, a następnie całość dokładnie wymieszać z cukrem, jajkiem i olejem. Naleśniki smażyć z obu stron na złoty kolor i studzić na kratce. Czereśnie podgrzać z odrobiną wody w garnuszku z grubszym dnem, zasypać cukrem i wymieszać. Po odparowaniu wody masą wyłożyć naleśniki i zawinąć.
Naleśniki z malinami
Składniki: 3 jajka, 100 g mąki (jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, dosypać 3-4 łyżki), 150 ml mleka, szczypta soli, szczypta cukru, 1 kg malin, masło klarowane, cukier puder, listki mięty do dekoracji.
Przygotowanie: jajka wbić do miski i połączyć z mlekiem, solą i cukrem. Cały czas mieszając, wsypać przesianą mąkę. Maliny umyć, odłożyć kilka na bok (do dekoracji), a resztę podsmażyć na 1 łyżce masła klarowanego wraz z cukrem pudrem. Odparować nadmiar wody. Naleśniki usmażyć, a następnie posmarować malinową masą. Zwinąć i pokroić na kawałki. Ułożyć na talerzu - można dodatkowo spiąć je patyczkami do szaszłyków i posypać cukrem pudrem. Udekorować miętą i podawać na ciepło.
Naleśniki mango
Składniki: 250 g mąki, 1 szklanka mleka, 125 ml wody gazowanej, 2 jajka, dojrzałe mango, tłuszcz do smażenia, świeża mięta do dekoracji.
Przygotowanie: wszystkie składniki oprócz mango łączymy na masę do naleśników. Naleśniki smażymy na małej ilości tłuszczu. W każdy zawijamy kawałki mango, formujemy sakiewki i dekorujemy miętą.
Naleśniki z owocami leśnymi
Składniki: 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, szczypta soli. Do dekoracji: sezonowe owoce, cukier puder lub kakao.
Przygotowanie: jajka dokładnie ubić z solą, a następnie połączyć z resztą składników na ciasto. Naleśniki usmażyć na złoto z obu stron. Ułożyć na talerzu - jeden na drugim i przybrać dodatkami.
Owocowe tacos
Składniki: 3 jajka, 100 g mąki (jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, dosypać 3-4 łyżki), 150 ml mleka, szczypta soli, szczypta cukru. Owoce do wypełnienia np. truskawki, kiwi, mango, jagody, ew. bita śmietana (ubita śmietanka 30 proc.).
Przygotowanie: składniki na ciasto dokładnie połączyć, tak aby nie było grudek. Smażyć naleśniki wylewając odpowiednią (nie za dużo!) ilość ciasta, a następnie ułożyć je na kratce, tak jak przygotowuje się tacos - aby powstały skorupki tacos. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10-15 minut. Gotowe wypełnić pokrojonymi owocami, można udekorować także bitą śmietaną.