Naleśniki bez jajek, nabiału i glutenu. To możliwe

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 4Ulubione naleśniki

Obraz
© 123RF

Przepis na naleśniki nie należy do najtrudniejszych. Podpowiadamy, jak je zrobić bez użycia jajek, nabiału i produktów zawierających gluten.

Naleśniki kochamy wszyscy. Mogą kojarzyć nam się z dzieciństwem, a w dorosłym życiu stanowią dobrą podstawę do przygotowania wyśmienitych dań. Chociaż przepis na naleśniki nie jest trudny, jeśli unikamy glutenu, nie jemy nabiału ani jajek, nawet najprostszy przepis może okazać się trudny. Mamy jednak parę zamienników, które pomogą nam w robieniu naleśników.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 4Mąka

Obraz
© 123RF

Ten składnik naleśników zawiera dużą ilość glutenu. Jeśli nie chcemy uwzględniać go w naszej diecie, użyjmy specjalnego rodzaju mąki. Na szczęście wybór jest duży.

Jeśli nie jemy glutenu, zdecydujmy się na użycie mąki z tapioki. Wytwarzana jest z suszonej skrobi manioku (rośliny tropikalnej). Charakteryzuje się neutralnym smakiem, dlatego świetnie sprawdzi się przy robieniu naleśnikowego ciasta. Kolejnym dobrym wyborem będzie mąka ryżowa, która w połączeniu z innymi mąkami da zadowalający efekt. Jeśli chcemy zrobić lekko ostre naleśniki, zdecydujmy się na mąkę Gram.

/ 4Mleko - dobre zamienniki

Obraz
© 123RF

Wiele osób nie wyobraża sobie naleśników bez mleka. Są jednak sposoby na to, by nabiał nie znalazł się w naszym naleśnikowym cieście.

Zamiast mleka możemy dodać do naszych naleśników wodę. Wtedy możemy użyć mąki, która sama w sobie będzie miała wyrazisty smak. Jeśli chcemy uzyskać lekkie i puszyste ciasto, dodajmy do naszych naleśników piwa. Świetnie sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy chcemy zrobić pikantne naleśniki. Możemy także zdecydować się na użycie mleka sojowego.

/ 4Z nabiałem, ale bez mleka

Obraz
© 123RF

Jeśli jemy nabiał, a chcemy uniknąć jedynie mleka, możemy zdecydować się na pewne zamienniki, które uatrakcyjnią nasz przepis.

Wyjątkowo lekkie naleśniki zrobimy, jeśli zamiast mleka użyjemy jogurtu naturalnego lub kwaśnej maślanki. Możemy wtedy pozwolić sobie na użycie mniejszej ilości mąki, a co za tym idzie, ograniczymy gluten.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita