Ulubione naleśniki
Przepis na naleśniki nie należy do najtrudniejszych. Podpowiadamy, jak je zrobić bez użycia jajek, nabiału i produktów zawierających gluten.
Naleśniki kochamy wszyscy. Mogą kojarzyć nam się z dzieciństwem, a w dorosłym życiu stanowią dobrą podstawę do przygotowania wyśmienitych dań. Chociaż przepis na naleśniki nie jest trudny, jeśli unikamy glutenu, nie jemy nabiału ani jajek, nawet najprostszy przepis może okazać się trudny. Mamy jednak parę zamienników, które pomogą nam w robieniu naleśników.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Mąka
Ten składnik naleśników zawiera dużą ilość glutenu. Jeśli nie chcemy uwzględniać go w naszej diecie, użyjmy specjalnego rodzaju mąki. Na szczęście wybór jest duży.
Jeśli nie jemy glutenu, zdecydujmy się na użycie mąki z tapioki. Wytwarzana jest z suszonej skrobi manioku (rośliny tropikalnej). Charakteryzuje się neutralnym smakiem, dlatego świetnie sprawdzi się przy robieniu naleśnikowego ciasta. Kolejnym dobrym wyborem będzie mąka ryżowa, która w połączeniu z innymi mąkami da zadowalający efekt. Jeśli chcemy zrobić lekko ostre naleśniki, zdecydujmy się na mąkę Gram.
Mleko - dobre zamienniki
Wiele osób nie wyobraża sobie naleśników bez mleka. Są jednak sposoby na to, by nabiał nie znalazł się w naszym naleśnikowym cieście.
Zamiast mleka możemy dodać do naszych naleśników wodę. Wtedy możemy użyć mąki, która sama w sobie będzie miała wyrazisty smak. Jeśli chcemy uzyskać lekkie i puszyste ciasto, dodajmy do naszych naleśników piwa. Świetnie sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy chcemy zrobić pikantne naleśniki. Możemy także zdecydować się na użycie mleka sojowego.
Z nabiałem, ale bez mleka
Jeśli jemy nabiał, a chcemy uniknąć jedynie mleka, możemy zdecydować się na pewne zamienniki, które uatrakcyjnią nasz przepis.
Wyjątkowo lekkie naleśniki zrobimy, jeśli zamiast mleka użyjemy jogurtu naturalnego lub kwaśnej maślanki. Możemy wtedy pozwolić sobie na użycie mniejszej ilości mąki, a co za tym idzie, ograniczymy gluten.