Najbardziej nieoczywiste odmiany klasycznego placka

Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań na świecie. Znajdziemy ją na każdym kontynencie, w niemal każdym zakątku naszego globu. Ten niepozorny drożdżowy placek z różnymi dodatkami, swoją niebywałą karierę zawdzięcza swojej prostocie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Każdy jest w stanie samodzielnie zrobić w domu pizzę, a - choć Włosi mogą się z tym nie zgadzać - na ciasto możemy położyć praktycznie wszystko, co znajdziemy w lodówce. Widać to wyraźnie, czytając menu rozmaitych restauracji. Poza klasykami znajdziemy w nich najdziksze i najbardziej zwariowane odmiany tej kultowej potrawy. Niektóre z takich placków, z powodu swojej nieoczywistej receptury, cieszą się ogromnym powodzeniem wśród klientów, a są i takie, za które smakosze są w stanie zapłacić kilkadziesiąt razy więcej niż za zwykłą pizzę.

W ubiegłym roku magazyn "Time" stworzył listę najdziwniejszych odmian pizzy, jakie można zjeść na świecie. Otwiera ją dzieło restauratorów z Pizza Barn w Nowym Jorku. Ich placek ma półtora metra średnicy. Składniki są tradycyjne, największym powodzeniem cieszy się pepperoni z włoskim salami. Oczywiście, nikt nie byłby w stanie zjeść całego placka, dzieli się go więc na porcje, z których każda starczy dla trzech, czterech osób. Cena takiego kawałka nie jest wygórowana – około 37 złotych.

Na drugim końcu finansowej skali znajduje się pizza robiona również w Nowym Jorku, w restauracji Industry Kitchen. Dodatkami do niej są angielski ser stilton, prawdziwy kawior z jesiotra, francuskie foie gras, trufle i... płatki złota. Koneserzy są w stanie zapłacić 2000 dolarów (czyli około 7800 zł) za takie danie.

Zobacz też: Pizza bez mąki. Włoski klasyk w zdrowym wydaniu

Gdzieś w środku stawki znajdziemy kolejną nowojorską pizzę. Aby jej spróbować, musimy wybrać się do restauracji Bodega Negra. Dostaniemy tu pizzę z homarem, kawiorem, truflami, pokrojonym awokado i mango, a to wszystko posypane delikatnie jadalnym proszkiem z platyny. Cena: 500 dolarów (1800 złotych). Nie jest to propozycja na codzienny lunch, ale może na wyjątkową okazję?

Tego typu pizze to jednak ekstrawagancja. Jeśli pizzerie i restauracje chcą nakarmić jak największą liczbę gości, muszą zaproponować ceny osiągalne dla zwykłych ludzi. Nie muszą jednak rezygnować z wyobraźni. I szaleją, wybierając dodatki. W regionie Malezji, zwanym Cameron Highlands uprawia się truskawki. Nie dziwi więc fakt, że pizza z truskawkami jest tu bardzo popularnym daniem, choć raczej zamawianym przez turystów, niż mieszkańców regionu. Połączenie truskawek z ostrym serem, zapieczonym na placku daje niezwykły efekt, który jednak nie wszystkim będzie smakował.

Z kolei w niektórych japońskich restauracjach serwuje się czarną pizzę. Swoją barwę zawdzięcza ona atramentowi z sepii, dodawanemu i do ciasta, i do nadzienia. Kraj Kwitnącej Wiśni słynie z owoców morza, tak więc składnikami takiej pizzy są krewetki, kalmary i małże. Znajdziemy tu również bardzo nietypową pizzę z całymi krewetkami, a raczej z koroną z krewetek, ułożonych dookoła drożdżowego placka. Dla smakoszy owoców morza to prawdziwy rarytas.

W Dubaju obok zwykłych, tanich fast foodów, znajdziemy mnóstwo restauracji drogich, ekskluzywnych, gdzie kucharze, sprowadzani z całego świata potrafią zaszaleć. Niech nas więc nie dziwi, że trafimy np. na pizzę z nutellą, posypaną orzechami laskowymi i słodkimi piankami. Nie ma to wiele wspólnego z potrawą wywodzącą się z Włoch, ale jako deser sprawdza się znakomicie.

Brytyjczycy słyną ze specyficznego poczucia humoru. Stąd pewnie pomysł na pizzę, na której znajdziemy pełne, tradycyjne brytyjskie śniadanie: pieczone kiełbaski, pieczarki, pomidory, jajka sadzone, bekon i fasolkę w sosie pomidorowym. Nie brzmi to zbyt apetycznie i tak nie wygląda, ale jeśli ktoś lubi eksperymenty, to czemu nie?

My, Polacy, także mamy na koncie niezwykłe eksperymenty z włoskim klasykiem. Kto na świecie bowiem dodałby do pizzy ogórki kiszone, kapustę kiszoną czy grzybki w occie? A jednak i takie wersje znajdziemy. Co kraj, to obyczaj...

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇