WAŻNE
TERAZ

Robert Redford nie żyje. Legendarny aktor miał 89 lat

Nadziewany filet z kurczaka, pieczone ziemniaczki i guacamole. Pomysł na pyszny obiad

Guacamole znane jest w Polsce, obok salsy pomidorowej, jako element tzw. czekadełka w restauracjach meksykańskich. Stawiane jest na stole wraz z chipsami z tortilli. Ale możemy je bardzo łatwo przygotować w domu i z powodzeniem dodawać do swojskich potraw. Smakuje wybornie w połączeniu z kurczakiem i zapiekanymi ziemniakami. Przepis prosto z bloga "Tanio-Szybko-Smacznie".

Nadziewany filet z kurczaka, pieczone ziemniaczki i guacamole. Pomysł na pyszny obiadNadziewany filet z kurczaka, pieczone ziemniaczki i guacamole. Pomysł na pyszny obiad
oprac. Magda Pomorska

Mięso:

  • 2 łyżki smalcu
  • 1 opakowanie (400 g) mieszanki leczo
  • 100 g kremowego serka
  • 50 g startego żółtego sera
  • 4 piersi kurczaka
  • sól, pieprz, czerwona papryka, kumin, czosnek granulowany do smaku.

Do podania:

  • 600 g obranych ziemniaków
  • mielona słodka papryka, oregano do oprószenia
  • olej lub smalec do pieczenia.

Sos guacamole:

  • 2 avocado (dojrzałe)
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku.

Przepis

Robimy ziemniaki:
Obrane ziemniaki kroimy w ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości). Kawałki ziemniaków powinny być takiej samej wielkości. Ziemniaki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószamy papryką i oregano. Skrapiamy olejem lub obkładamy kawałkami smalcu. Blachę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 35-50 minut.

Przepis

Robimy mięso:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy zmrożoną mieszankę leczo. Podsmażamy przez chwilę (woda powinna odparować, a warzywa powinny być miękkie) i oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy zawartość patelni do miseczki i dodajemy kremowy serek i ser żółty. Mieszamy do połączenia składników.

Przepis

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oprószamy solą, pieprzem, papryką, kuminem i czosnkiem. W każdej piersi robimy ostrożnie kieszeń za pomocą ostrego noża. Do kieszeni wkładamy porcję nadzienia. Każdy filet smażymy na rozgrzanym tłuszczu (średni ogień) przez 6-7 minut z jednej oraz drugiej strony. Filety powinny być jednakowej grubości na całej swojej powierzchni. Jeśli szerszy koniec fileta jest znacznie grubszy, to należy ściąć z niego nadmiar mięsa. Jeśli filet będzie gruby tylko z jednej strony, to mięso nie upiecze się wewnątrz kieszeni, od strony nadzienia.

Przepis

Robimy sos guacamole:
Avocado myjemy, kroimy na pół i za pomocą noża usuwamy pestkę. Łyżeczką wybieramy miąższ i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy sok z limonki i rozgnieciony w prasce czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy na gładką masę.

Przepis

Zobacz także: tarta gruszkowa

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem