Trwa ładowanie...
d476cno
04-01-2018 16:03

Nadziewany filet z kurczaka, pieczone ziemniaczki i guacamole. Pomysł na pyszny obiad

Przepis

Guacamole znane jest w Polsce, obok salsy pomidorowej, jako element tzw. czekadełka w restauracjach meksykańskich. Stawiane jest na stole wraz z chipsami z tortilli. Ale możemy je bardzo łatwo przygotować w domu i z powodzeniem dodawać do swojskich potraw. Smakuje wybornie w połączeniu z kurczakiem i zapiekanymi ziemniakami. Przepis prosto z bloga "Tanio-Szybko-Smacznie".

d476cno
3.1
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

tanio-szybko-smacznie.pl
Źródło: tanio-szybko-smacznie.pl
Składniki

Mięso:

  • 2 łyżki smalcu
  • 1 opakowanie (400 g) mieszanki leczo
  • 100 g kremowego serka
  • 50 g startego żółtego sera
  • 4 piersi kurczaka
  • sól, pieprz, czerwona papryka, kumin, czosnek granulowany do smaku.

Do podania:

  • 600 g obranych ziemniaków
  • mielona słodka papryka, oregano do oprószenia
  • olej lub smalec do pieczenia.

Sos guacamole:

  • 2 avocado (dojrzałe)
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku.
Przepis

Robimy ziemniaki:
Obrane ziemniaki kroimy w ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości). Kawałki ziemniaków powinny być takiej samej wielkości. Ziemniaki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószamy papryką i oregano. Skrapiamy olejem lub obkładamy kawałkami smalcu. Blachę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 35-50 minut.

Robimy mięso:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy zmrożoną mieszankę leczo. Podsmażamy przez chwilę (woda powinna odparować, a warzywa powinny być miękkie) i oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy zawartość patelni do miseczki i dodajemy kremowy serek i ser żółty. Mieszamy do połączenia składników.

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oprószamy solą, pieprzem, papryką, kuminem i czosnkiem. W każdej piersi robimy ostrożnie kieszeń za pomocą ostrego noża. Do kieszeni wkładamy porcję nadzienia. Każdy filet smażymy na rozgrzanym tłuszczu (średni ogień) przez 6-7 minut z jednej oraz drugiej strony. Filety powinny być jednakowej grubości na całej swojej powierzchni. Jeśli szerszy koniec fileta jest znacznie grubszy, to należy ściąć z niego nadmiar mięsa. Jeśli filet będzie gruby tylko z jednej strony, to mięso nie upiecze się wewnątrz kieszeni, od strony nadzienia.

Robimy sos guacamole:
Avocado myjemy, kroimy na pół i za pomocą noża usuwamy pestkę. Łyżeczką wybieramy miąższ i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy sok z limonki i rozgnieciony w prasce czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy na gładką masę.

Zobacz także: tarta gruszkowa

Nadziewany filet z kurczaka, pieczone ziemniaczki i guacamole. Pomysł na pyszny obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d476cno
d476cno
d476cno
d476cno
Więcej tematów
d476cno