Nadziewany filet z kurczaka, pieczone ziemniaczki i guacamole. Pomysł na pyszny obiad
Guacamole znane jest w Polsce, obok salsy pomidorowej, jako element tzw. czekadełka w restauracjach meksykańskich. Stawiane jest na stole wraz z chipsami z tortilli. Ale możemy je bardzo łatwo przygotować w domu i z powodzeniem dodawać do swojskich potraw. Smakuje wybornie w połączeniu z kurczakiem i zapiekanymi ziemniakami. Przepis prosto z bloga "Tanio-Szybko-Smacznie".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Mięso:
- 2 łyżki smalcu
- 1 opakowanie (400 g) mieszanki leczo
- 100 g kremowego serka
- 50 g startego żółtego sera
- 4 piersi kurczaka
- sól, pieprz, czerwona papryka, kumin, czosnek granulowany do smaku.
Do podania:
- 600 g obranych ziemniaków
- mielona słodka papryka, oregano do oprószenia
- olej lub smalec do pieczenia.
Sos guacamole:
- 2 avocado (dojrzałe)
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku.
Robimy ziemniaki:
Obrane ziemniaki kroimy w ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości). Kawałki ziemniaków powinny być takiej samej wielkości. Ziemniaki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószamy papryką i oregano. Skrapiamy olejem lub obkładamy kawałkami smalcu. Blachę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 35-50 minut.
Robimy mięso:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy zmrożoną mieszankę leczo. Podsmażamy przez chwilę (woda powinna odparować, a warzywa powinny być miękkie) i oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy zawartość patelni do miseczki i dodajemy kremowy serek i ser żółty. Mieszamy do połączenia składników.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oprószamy solą, pieprzem, papryką, kuminem i czosnkiem. W każdej piersi robimy ostrożnie kieszeń za pomocą ostrego noża. Do kieszeni wkładamy porcję nadzienia. Każdy filet smażymy na rozgrzanym tłuszczu (średni ogień) przez 6-7 minut z jednej oraz drugiej strony. Filety powinny być jednakowej grubości na całej swojej powierzchni. Jeśli szerszy koniec fileta jest znacznie grubszy, to należy ściąć z niego nadmiar mięsa. Jeśli filet będzie gruby tylko z jednej strony, to mięso nie upiecze się wewnątrz kieszeni, od strony nadzienia.
Robimy sos guacamole:
Avocado myjemy, kroimy na pół i za pomocą noża usuwamy pestkę. Łyżeczką wybieramy miąższ i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy sok z limonki i rozgnieciony w prasce czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy na gładką masę.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze