Na co zwracać uwagę kupując pakowane mięso

Odpowiednie zapakowanie mięsa pozwala uchronić go przed zanieczyszczeniem (zarówno zewnętrznym, jak i makrobiologicznym), a także przedłużyć okres przydatności do spożycia. Jednak niektórzy traktują je z dystansem, gdyż uważają, że w ten sposób sprzedawane są tylko produkty gorszej jakości. Gdzie leży prawda?

Zapakowane mięso zachowuje świeżość i właściwą barwę
Źródło zdjęć: © 123RF

Jeszcze całkiem niedawno po mięso szło się na targowisko, gdzie na klientów czekały panie nawołujące "cielęcina!" albo "karkóweczka!". Choć sposób przechowywania tych specjałów pozostawiał sporo do życzenia, chętnych nie brakowało, gdyż w stacjonarnych sklepach wybór był bardzo skromny.

Dziś jest zupełnie inaczej, a półki chłodziarek w marketach uginają się pod ciężarem rozmaitych smakołyków mięsnych, coraz częściej sprzedawanych w formie zapakowanej, cieszącej się popularnością na całym świecie, zwłaszcza w krajach anglosaskich. Na przykład w Wielkiej Brytanii sprzedaje się w ten sposób 90 proc. mięsa. Bardziej konserwatywni okazują się Włosi, w tamtejszych sklepach tylko 10 proc. wyrobów mięsnych jest zapakowanych.

Zobacz też: Czerwone mięso groźne dla zdrowia?

W Polsce rynek mięsa pakowanego też nabiera dynamiki, jednak nie brakuje osób podchodzących do takich produktów z nieufnością. Czy jest ona uzasadniona?

Kolor prawdę nam powie

Producenci stosują dwie podstawowe metody pakowania mięsa. Zwykle odbywa się ono w tzw. atmosferze ochronnej, polegającej na zastosowaniu odpowiedniej mieszaniny gazów, o mniejszym stężeniu tlenu, zaś większym dwutlenku węgla i azotu. Taki zabieg ma zabezpieczać mięso przed rozwojem bakterii oraz jełczeniem tłuszczu oraz spowalniać negatywne procesy skutkujące zmianami smaku i zapachu.

Podobny efekt uzyskuje się poprzez usunięcie 98-99 proc. powietrza, czyli tzw. pakowanie próżniowe. Większość mikroorganizmów do rozwoju potrzebuje tlenu, a ze względu na prawie całkowitą jego eliminację uniemożliwiony zostaje wzrost bakterii, pleśni czy drożdży, co przyczynia się do wydłużenia czasu przydatności do spożycia produktu.

Dzięki nowoczesnym technologiom zapakowane mięso w naturalny sposób zachowuje świeżość i właściwą barwę. Jest też wygodne dla konsumentów, gdyż podczas zakupów czy pobytu w lodówce wyciekające soki nie zabrudzą nam pozostałych produktów, stwarzając tym samym warunki sprzyjające rozwojowi bakterii.

Jednak, by opakowanie spełniało funkcję ochronną, wyrób powinien być przechowywany w temperaturze nie wyższej niż 4 stopnie C. Dlatego podczas zakupów należy zwrócić uwagę na to, czy zapakowany schab albo piersi z kurczaka znajdują się w chłodziarce.

Sprawdźmy też, czy opakowanie nie zostało uszkodzone, co może nie tylko pogorszyć smak produktu, ale także jego właściwości. Jeśli po otwarciu poczujemy nieprzyjemny zapach, raczej zrezygnujmy z jedzenia, nawet gdy termin przydatności do spożycia nie został przekroczony. Unikajmy też kupowania zapakowanego mięsa, które ma przebarwienia czy niezbyt atrakcyjny, żółto-brązowy odcień, świadczący o niewłaściwym przechowywaniu lub dodatku chemicznych ulepszaczy.

Co wyczytamy z etykiety

Dużym atutem pakowanego mięsa jest etykieta, która powinna dostarczyć pełnej informacji na temat produktu, w tym: klasy jakości handlowej (warto wybierać wyroby klasy A, teoretycznie oznaczające spełnienie wysokich norm), stanu termicznego (np. mięso świeże), weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego (jest gwarancją nadzoru inspekcji weterynaryjnej nad procesem chowu i produkcji), sposobu zapakowania oraz oczywiście terminu przydatności do spożycia.

Na opakowaniu mięsa musi też znaleźć się wartość odżywcza produktu, obejmująca kaloryczność, ilość tłuszczu i kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli.

Etykieta ma również dostarczać informacji o składzie, który powinien ograniczać się tylko do mięsa, ewentualnie soli stanowiącej minimalny udział. Lepiej unikajmy produktów o dłuższej liczbie dodatków, co nie zawsze jest łatwe, gdyż nawet opakowanie schabu wieprzowego potrafi zawierać także sporo wody (nawet 15-20 proc.) i syropu glukozowego, którego muszą unikać osoby zmagające się z nadwagą czy cukrzycą.

W pakowanym mięsie (zwłaszcza mielonym) możemy też znaleźć wiele innych, nie zawsze korzystnych dla zdrowia substancji, np. cytrynian sodu. Ten organiczny związek chemiczny spożywany w nadmiarze niekiedy osłabia lub wzmacnia działanie niektórych leków, bywa szczególnie niebezpieczny dla uczulonych na glutaminian sodu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia