Testujemy marynaty
Co najczęściej wrzucamy na ruszt grilla? Kiełbasę, karkówkę, kaszankę, czasem pierś kurczaka i warzywa – cukinie, bakłażany, papryki oraz pieczarki. Oczywiście mięso należy wcześniej zamarynować, by przeszło smakiem i zapachem przypraw oraz innych dodatków. Zdarza się, że zapomnimy przygotować wcześniej marynatę lub pomysł na zorganizowanie grilla, rodzi się spontanicznie. Co wtedy? Biegniemy do supermarketu po zafoliowane porcje mięsa, gotowe do położenia na grillu. Nie polecamy jednak takiego rozwiązania. Dietetyk radzi, dlaczego powinniśmy unikać tych produktów. Podpowiadamy, jak w domu w łatwy sposób zamarynować smacznie mięsne produkty.
Szybkie, smaczne i... niezdrowe
Zamarynowane lub przyprawione mięso na tackach albo zapakowane w folię można od razu położyć na grillu. Dlatego wiele osób chętnie sięga po takie produkty. Jest smacznie, szybko, ale czy zdrowo? - Takie mięso jest dobrze doprawione, ale nie polecam takich gotowych zestawów z supermarketów. Zdarza się, że pakuje się tam tłuste kawałki mięsa. Wybierając taki produkt, nie jesteśmy w stanie ocenić koloru ani zapachu samego mięsa, a tym samym ocenić, czy jest ono świeże. Do marynat producenci często dodają wzmacniacze smaku, regulatory kwasowości, stabilizatory i zagęstniki. – tłumaczy Anna Jasińska, dietetyk kliniczny Nutri Creative.
Karkówka - grillowy klasyk
Na grillu nie może zabraknąć aromatycznej i soczystej karkówki. W Lidlu znajdziemy zapakowaną w folię karkówkę w marynacie paprykowo-pieprzowej. Skład niestety nie zachwyca. W marynacie, obok przypraw i oleju znajdziemy też tłuszcz palmowy, syrop glukozowy, a także regulatory kwasowości przeciwutleniacz.
Zaletą takiej karkówki jest wygoda oraz oszczędność czasu. Jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie kupienie dzień przed planowanym grillem kawałka mięsa i przygotowanie domowej marynaty, używając ulubionych przypraw i dodatków. Karkówkę kroimy w plastry, nacieramy marynata i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Będzie smaczniej i bardziej zdrowo. Do tego sos czosnkowy lub ziołowe masło i sałatka z sezonowych warzyw.
Chrupiący bekon
Boczek z grilla to prawdziwy przysmak dla wielbicieli opiekanego mięsa. Smakuje zarówno solo, jak i w towarzystwie innych dodatków. Plastrami boczku można owinąć kiełbaskę, kaszankę, szparagi czy suszone śliwki. Aby był jeszcze smaczniejszy, na godzinę przed pieczeniem, powinniśmy go zamarynować. Wersja dla leniwych to boczek grillowy z Biedronki.
A co w środku? Syrop glukozowy, regulatory kwasowości (octany sodu, cytryniany sodu), hydrolizat białka kukurydzy i… suszony sok z cytryny. - Wybierając boczek na grilla, powinniśmy zwrócić uwagę na to, by w składzie nie było azotynu sodu, substancji zagęszczających, emulgatorów, wzmacniaczy smaku, aromatów czy stabilizatorów - radzi Anna Jasińska, dietetyk.
Skrzydełka, udka, piersi
To nieprawda, że do grillowania nadają się tylko tłuste mięsa. Równie smaczny może być drób z rusztu. Musimy jedynie pamiętać, że drobiowe mięso nie wymaga zbyt długiej obróbki. W przeciwnym razie możemy je za bardzo wysuszyć.* W Tesco* znajdziemy paczkowane podudzia, skrzydełka czy zestawy. Weźmy pod lupę zestawu z kurczaka w przyprawie marengo: elementy z tuszki kurczaka 98 proc. (w tym uda, podudzia, skrzydła w różnych proporcjach), przyprawa marengo 2 proc. (sól spożywcza niejodowana, cukier, przyprawy, glukoza, ekstrakt papryki, ekstrakty przypraw). Trzeba przyznać, że skład jest bardzo dobry. Takie mięso możemy z czystym sumieniem wrzucić na ruszt. Na etykiecie nie ma bowiem informacji o sztucznych dodatkach.
Jak marynować?
Przygotowanie marynaty do mięs, warzyw czy szaszłyków zajmie kilka minut. Podstawowym składnikiem jest tłuszcz. Najlepszy będzie olej rzepakowy (np. aromatyzowany czosnkiem lub ziołami), ponieważ ma on wysoką temperaturę dymienia. Do oleju dodajemy także odrobinę alkoholu (np. brandy, wina lub piwa), sok z cytryny, cukier lub miód, przyprawy, suszona zioła, a także keczup lub musztardę. Mięso warto ponakłuwać widelce, wówczas składniki marynaty lepiej wnikną do środka. Najlepszy efekt uzyskamy, gdy zamarynowane mięso przed grillowaniem, spędzi kilka godzin w lodówce. Dzięki marynowaniu mięso stanie się aromatyczne, kruche i soczyste.