Mrożonki w kuchni. Czy warto po nie sięgać?

W naszych sklepach znajdziemy mnóstwo mrożonych warzyw i owoców. Mrozi się truskawki, czereśnie, maliny czy wiśnie. Spośród warzyw najpopularniejszy są: mrożony szpinak, fasola szparagowa, brukselka czy brokuły albo kalafior. Bez problemu kupimy również gotowe zestawy na zupę czy do smażenia na patelni. I choć wybór mrożonek jest ogromny, często patrzymy na nie z rezerwą. A to błąd, bo mrożonki są pełnowartościowymi produktami.

Mrożone warzywaPrzygotowując dania z użyciem mrożonek oszczędzamy czas
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska
SKOMENTUJ

Czy mrożonki są zdrowe?

Zacznijmy od tego, że podczas szybkiego mrożenia owoców i warzyw nie tracą one swoich właściwości. Starty witamin są minimalne, inne mikroelementy pozostają w produktach praktycznie w niezmienionej ilości. W dodatku błonnik, który stanowi jeden z najcenniejszych składników roślin jadalnych, pozostaje w mrożonkach w całości. To pierwsza przesłanka, by mrożonki kupować i jeść.

Kolejną zaletą jest niska cena. Wynika ona z tego, że producenci mrożonek skupują je w szczycie sezonu, kiedy ceny są niskie, a dostępność dobrych jakościowo, świeżo dojrzałych na słońcu warzyw i owoców jest największa. To nie tylko determinuje cenę, ale również wpływa na jakość mrożonki. Mrożonki zdecydowanie wygrywają z warzywami i owocami w puszkach. Kupując, należy jednak zwrócić uwagę, czy zawartość opakowania nie jest zbrylowana.

Przygotowując dania z użyciem mrożonek oszczędzamy czas. Przede wszystkim dlatego, że produkty są już wyczyszczone, umyte, a często pokrojone na odpowiednie kawałki. Czas, potrzebny na ich gotowanie czy smażenie również jest krótszy niż w przypadku warzyw świeżych, co nie jest bez znaczenia, jeśli chcemy chociażby oszczędzać energię.

Jak prawidłowo mrozić żywność?

Porcjowane mrożonki pozwalają nam również na kolejne oszczędności: nie wyrzucamy nadmiaru warzyw czy owoców, które już po kilku dniach, nawet przechowywane w lodówce, tracą swój piękny wygląd, często pleśnieją czy więdną. W przypadku mrożonek wykorzystujemy tyle warzyw i owoców ile potrzebujemy, a resztę znów możemy włożyć do zamrażalnika. Pamiętajmy jednak, by ich wcześniej nie rozmrażać i uważajmy, by były szczelnie zamknięte.

Jak mrozić warzywa i owoce w domu?

Nie musimy kupować mrożonek, by cieszyć się smakiem praktycznie świeżych owoców i warzyw zimą czy jesienią. Możemy przygotować je w domu samodzielnie. Kupujmy produkty wtedy, kiedy są najbardziej dojrzałe i zamrażajmy je samodzielnie. Trzymajmy się jednak prostych zasad: owoce muszą być dokładnie umyte i osuszone, trzymamy je w specjalnych plastikowych woreczkach, które jesteśmy w stanie dokładnie zamknąć.

W przypadku warzyw musimy podzielić je na porcje: kalafior czy brokuł na różyczki, fasolce przytnijmy końce, a warzywa na zupę, czyli marchewkę, pietruszkę, selera czy pora musimy oczyścić, obrać i pokroić w kostkę lub talarki. Jeśli chcemy zamrozić szpinak, dobrze jest go szybko zblanszować we wrzątku, dzięki czemu straci swoją objętość. Wystarczy więc trochę wysiłku, a będziemy się długo cieszyć pysznymi warzywami.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie