Mrożonki w kuchni. Czy warto po nie sięgać?

W naszych sklepach znajdziemy mnóstwo mrożonych warzyw i owoców. Mrozi się truskawki, czereśnie, maliny czy wiśnie. Spośród warzyw najpopularniejszy są: mrożony szpinak, fasola szparagowa, brukselka czy brokuły albo kalafior. Bez problemu kupimy również gotowe zestawy na zupę czy do smażenia na patelni. I choć wybór mrożonek jest ogromny, często patrzymy na nie z rezerwą. A to błąd, bo mrożonki są pełnowartościowymi produktami.

Mrożone warzywaPrzygotowując dania z użyciem mrożonek oszczędzamy czas
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Czy mrożonki są zdrowe?

Zacznijmy od tego, że podczas szybkiego mrożenia owoców i warzyw nie tracą one swoich właściwości. Starty witamin są minimalne, inne mikroelementy pozostają w produktach praktycznie w niezmienionej ilości. W dodatku błonnik, który stanowi jeden z najcenniejszych składników roślin jadalnych, pozostaje w mrożonkach w całości. To pierwsza przesłanka, by mrożonki kupować i jeść.

Kolejną zaletą jest niska cena. Wynika ona z tego, że producenci mrożonek skupują je w szczycie sezonu, kiedy ceny są niskie, a dostępność dobrych jakościowo, świeżo dojrzałych na słońcu warzyw i owoców jest największa. To nie tylko determinuje cenę, ale również wpływa na jakość mrożonki. Mrożonki zdecydowanie wygrywają z warzywami i owocami w puszkach. Kupując, należy jednak zwrócić uwagę, czy zawartość opakowania nie jest zbrylowana.

Przygotowując dania z użyciem mrożonek oszczędzamy czas. Przede wszystkim dlatego, że produkty są już wyczyszczone, umyte, a często pokrojone na odpowiednie kawałki. Czas, potrzebny na ich gotowanie czy smażenie również jest krótszy niż w przypadku warzyw świeżych, co nie jest bez znaczenia, jeśli chcemy chociażby oszczędzać energię.

Jak prawidłowo mrozić żywność?

Porcjowane mrożonki pozwalają nam również na kolejne oszczędności: nie wyrzucamy nadmiaru warzyw czy owoców, które już po kilku dniach, nawet przechowywane w lodówce, tracą swój piękny wygląd, często pleśnieją czy więdną. W przypadku mrożonek wykorzystujemy tyle warzyw i owoców ile potrzebujemy, a resztę znów możemy włożyć do zamrażalnika. Pamiętajmy jednak, by ich wcześniej nie rozmrażać i uważajmy, by były szczelnie zamknięte.

Jak mrozić warzywa i owoce w domu?

Nie musimy kupować mrożonek, by cieszyć się smakiem praktycznie świeżych owoców i warzyw zimą czy jesienią. Możemy przygotować je w domu samodzielnie. Kupujmy produkty wtedy, kiedy są najbardziej dojrzałe i zamrażajmy je samodzielnie. Trzymajmy się jednak prostych zasad: owoce muszą być dokładnie umyte i osuszone, trzymamy je w specjalnych plastikowych woreczkach, które jesteśmy w stanie dokładnie zamknąć.

W przypadku warzyw musimy podzielić je na porcje: kalafior czy brokuł na różyczki, fasolce przytnijmy końce, a warzywa na zupę, czyli marchewkę, pietruszkę, selera czy pora musimy oczyścić, obrać i pokroić w kostkę lub talarki. Jeśli chcemy zamrozić szpinak, dobrze jest go szybko zblanszować we wrzątku, dzięki czemu straci swoją objętość. Wystarczy więc trochę wysiłku, a będziemy się długo cieszyć pysznymi warzywami.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀