Możesz zrobić kawę jak bariści. Oto ich sekrety

W zaciszu własnego domu można przyrządzić wyjątkową kawę, tak jak profesjonalny barista. 90 proc. smaku zyskujemy świeżym zmieleniem. Co z resztą? Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad.

Katarzyna Gileta

- Nie ma jednego przepisu na idealną kawę, bo każdy z nas jest inny i mamy różne preferencje smakowe, ale są ogólne zasady, które możemy stosować. Bardzo dobrze jest zmielić kawę bezpośrednio przed zaparzeniem. Musimy mieć też odrobinę wiedzy np. jaką grubość mielenia do jakiej metody parzenia. Taka ogólna zasada mówi, że im dłuższy kontakt z wodą podczas parzenia, tym grubsze może być mielenie – mówi Agnieszka Rojewska, trener baristów.

Kolejna zasada dotyczy kawy z mlekiem. Najpierw powinno się zaparzyć kawę, a dopiero później dodać mleko. Czemu taka kolejność jest ważna, i co się stanie jeżeli zrobimy to odwrotnie? – Jest to dozwolona technika. Trzeba pamiętać tylko, że mleko najlepszą konsystencję i smak ma, póki piana i mleko są ze sobą wymieszane. Jeżeli wlewamy odwrotnie, pozwalamy mleku się rozwarstwiać. Tworzymy warstwę piany i mleka i tracimy tę fajną piankową konsystencję. To jest oczywiście kwestia wyboru – wyjaśnia Agnieszka Rojewska.

Pozostałe składniki dodajemy na końcu. Znaczenie ma też temperatura wody, w której parzymy kawę. Powyżej 95 stopni naszą kawę spalimy, poniżej 90 stopni będzie niedoparzona i może być cierpka i kwaśna.
Zobacz wideo: Wady i zalety kawy

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami