Możesz zrobić kawę jak bariści. Oto ich sekrety

W zaciszu własnego domu można przyrządzić wyjątkową kawę, tak jak profesjonalny barista. 90 proc. smaku zyskujemy świeżym zmieleniem. Co z resztą? Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad.

Katarzyna Gileta

- Nie ma jednego przepisu na idealną kawę, bo każdy z nas jest inny i mamy różne preferencje smakowe, ale są ogólne zasady, które możemy stosować. Bardzo dobrze jest zmielić kawę bezpośrednio przed zaparzeniem. Musimy mieć też odrobinę wiedzy np. jaką grubość mielenia do jakiej metody parzenia. Taka ogólna zasada mówi, że im dłuższy kontakt z wodą podczas parzenia, tym grubsze może być mielenie – mówi Agnieszka Rojewska, trener baristów.

Kolejna zasada dotyczy kawy z mlekiem. Najpierw powinno się zaparzyć kawę, a dopiero później dodać mleko. Czemu taka kolejność jest ważna, i co się stanie jeżeli zrobimy to odwrotnie? – Jest to dozwolona technika. Trzeba pamiętać tylko, że mleko najlepszą konsystencję i smak ma, póki piana i mleko są ze sobą wymieszane. Jeżeli wlewamy odwrotnie, pozwalamy mleku się rozwarstwiać. Tworzymy warstwę piany i mleka i tracimy tę fajną piankową konsystencję. To jest oczywiście kwestia wyboru – wyjaśnia Agnieszka Rojewska.

Pozostałe składniki dodajemy na końcu. Znaczenie ma też temperatura wody, w której parzymy kawę. Powyżej 95 stopni naszą kawę spalimy, poniżej 90 stopni będzie niedoparzona i może być cierpka i kwaśna.
Zobacz wideo: Wady i zalety kawy

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥