Możesz zrobić kawę jak bariści. Oto ich sekrety

W zaciszu własnego domu można przyrządzić wyjątkową kawę, tak jak profesjonalny barista. 90 proc. smaku zyskujemy świeżym zmieleniem. Co z resztą? Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad.

Katarzyna Gileta

- Nie ma jednego przepisu na idealną kawę, bo każdy z nas jest inny i mamy różne preferencje smakowe, ale są ogólne zasady, które możemy stosować. Bardzo dobrze jest zmielić kawę bezpośrednio przed zaparzeniem. Musimy mieć też odrobinę wiedzy np. jaką grubość mielenia do jakiej metody parzenia. Taka ogólna zasada mówi, że im dłuższy kontakt z wodą podczas parzenia, tym grubsze może być mielenie – mówi Agnieszka Rojewska, trener baristów.

Kolejna zasada dotyczy kawy z mlekiem. Najpierw powinno się zaparzyć kawę, a dopiero później dodać mleko. Czemu taka kolejność jest ważna, i co się stanie jeżeli zrobimy to odwrotnie? – Jest to dozwolona technika. Trzeba pamiętać tylko, że mleko najlepszą konsystencję i smak ma, póki piana i mleko są ze sobą wymieszane. Jeżeli wlewamy odwrotnie, pozwalamy mleku się rozwarstwiać. Tworzymy warstwę piany i mleka i tracimy tę fajną piankową konsystencję. To jest oczywiście kwestia wyboru – wyjaśnia Agnieszka Rojewska.

Pozostałe składniki dodajemy na końcu. Znaczenie ma też temperatura wody, w której parzymy kawę. Powyżej 95 stopni naszą kawę spalimy, poniżej 90 stopni będzie niedoparzona i może być cierpka i kwaśna.
Zobacz wideo: Wady i zalety kawy

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯