Możesz zrobić kawę jak bariści. Oto ich sekrety

W zaciszu własnego domu można przyrządzić wyjątkową kawę, tak jak profesjonalny barista. 90 proc. smaku zyskujemy świeżym zmieleniem. Co z resztą? Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad.

Katarzyna Gileta

- Nie ma jednego przepisu na idealną kawę, bo każdy z nas jest inny i mamy różne preferencje smakowe, ale są ogólne zasady, które możemy stosować. Bardzo dobrze jest zmielić kawę bezpośrednio przed zaparzeniem. Musimy mieć też odrobinę wiedzy np. jaką grubość mielenia do jakiej metody parzenia. Taka ogólna zasada mówi, że im dłuższy kontakt z wodą podczas parzenia, tym grubsze może być mielenie – mówi Agnieszka Rojewska, trener baristów.

Kolejna zasada dotyczy kawy z mlekiem. Najpierw powinno się zaparzyć kawę, a dopiero później dodać mleko. Czemu taka kolejność jest ważna, i co się stanie jeżeli zrobimy to odwrotnie? – Jest to dozwolona technika. Trzeba pamiętać tylko, że mleko najlepszą konsystencję i smak ma, póki piana i mleko są ze sobą wymieszane. Jeżeli wlewamy odwrotnie, pozwalamy mleku się rozwarstwiać. Tworzymy warstwę piany i mleka i tracimy tę fajną piankową konsystencję. To jest oczywiście kwestia wyboru – wyjaśnia Agnieszka Rojewska.

Pozostałe składniki dodajemy na końcu. Znaczenie ma też temperatura wody, w której parzymy kawę. Powyżej 95 stopni naszą kawę spalimy, poniżej 90 stopni będzie niedoparzona i może być cierpka i kwaśna.
Zobacz wideo: Wady i zalety kawy

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce