Z łąki na talerz
Mniszek lekarski porasta łąki, trawniki, nieużytki. Jego żółte kwiaty to jeden ze zwiastunów wiosny. Warto wykorzystać sezon i zaprosić popularnego mlecza do swojej kuchni. Zobaczcie, co można z niego przygotować.
Źródło zdrowia
Roślina jest bogatym źródłem witaminy A, B, C i D. Do celów leczniczych wykorzystuje się korzeń, kwiaty i liście mniszka. Jest bardzo skuteczny w walce z przejedzeniem. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia trawienie pokarmów, działa moczopędnie i wydala związki azotowe z moczem. Poza tym obniża poziom glukozy we krwi. Mniszek likwiduje również wzdęcia, niestrawność i reguluje pracę wątroby i nerek.
Jadalny chwast
Liście (najlepiej młode, zbierane do czerwca) warto dodawać do sałatek lub past, którymi smarujemy pieczywo. W smaku przypominają nieco rukolę. Można je także podawać gotowane w zupie lub jako samodzielną jarzynkę zamiast szpinaku. Czasem mają gorzkawy posmak, który usuniemy stosując tzw. bielenie, czyli przez kilka dni przechowując liście w naczyniu nieprzepuszczającym światła. Z kwiatów mniszka przygotujemy świetne wino, syrop lub galaretkę. Ich pąki można zamarynować. Korzeń wzbogaci smak zupy, a niektórzy stosują go jako substytut kawy.
Miodek z mniszka
Miodek z mniszka lekarskiego to rodzaj gęstego syropu, który z łatwością przygotujemy w domu. Zbieramy całe kwiaty mniszka, oczywiście z łąk i ugorów położonych daleko od dróg. Wkładamy je do garnka, zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wyparzoną i dobrze wyszorowaną cytrynę pokrojoną na plastry. Odstawiamy na noc, odcedzamy przez gazę i do wywaru dodajemy cukier. Gotujemy jeszcze raz i rozlewamy do słoiczków. To nie tylko środek na przeziębienia, ale także znakomity dodatek do wypieków i deserów.
Wiosenna sałatka
Do przygotowania sałatki potrzebujemt 3 garści liści mniszka. Najlepsze będą młode listeczki, które jeszcze nie wydzielają mleczka. Do tego 3 jajka ugotowane na twardo, kilka plasterków boczku, 90 ml oliwy z oliwek, 20-30 ml octu jabłkowego oraz 2 łyżki miodu. Liście bardzo dokładnie płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Boczek podsmażamy na suchej patelni. Do oliwy dodajemy ocet i ubijajamy energicznie, aż powstanie emulsja. Teraz dodajemy miód. sos doprawiamy solą o pieprzem. Do miski wsypujemy liście mniszka, dodajemy ugotowane jajka pokrojone na ćwiartki i boczek. Wszystko polewamy dressingiem. Podajemy z grzankami czosnkowymi.