WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Mniszek lekarski w kuchni. Jak wykorzystać popularny chwast

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Z łąki na talerz

Obraz
© 123RF

Mniszek lekarski porasta łąki, trawniki, nieużytki. Jego żółte kwiaty to jeden ze zwiastunów wiosny. Warto wykorzystać sezon i zaprosić popularnego mlecza do swojej kuchni. Zobaczcie, co można z niego przygotować.

/ 5Źródło zdrowia

Obraz
© 123RF

Roślina jest bogatym źródłem witaminy A, B, C i D. Do celów leczniczych wykorzystuje się korzeń, kwiaty i liście mniszka. Jest bardzo skuteczny w walce z przejedzeniem. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia trawienie pokarmów, działa moczopędnie i wydala związki azotowe z moczem. Poza tym obniża poziom glukozy we krwi. Mniszek likwiduje również wzdęcia, niestrawność i reguluje pracę wątroby i nerek.

/ 5Jadalny chwast

Obraz
© 123RF

Liście (najlepiej młode, zbierane do czerwca) warto dodawać do sałatek lub past, którymi smarujemy pieczywo. W smaku przypominają nieco rukolę. Można je także podawać gotowane w zupie lub jako samodzielną jarzynkę zamiast szpinaku. Czasem mają gorzkawy posmak, który usuniemy stosując tzw. bielenie, czyli przez kilka dni przechowując liście w naczyniu nieprzepuszczającym światła. Z kwiatów mniszka przygotujemy świetne wino, syrop lub galaretkę. Ich pąki można zamarynować. Korzeń wzbogaci smak zupy, a niektórzy stosują go jako substytut kawy.

/ 5Miodek z mniszka

Obraz
© 123RF

Miodek z mniszka lekarskiego to rodzaj gęstego syropu, który z łatwością przygotujemy w domu. Zbieramy całe kwiaty mniszka, oczywiście z łąk i ugorów położonych daleko od dróg. Wkładamy je do garnka, zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wyparzoną i dobrze wyszorowaną cytrynę pokrojoną na plastry. Odstawiamy na noc, odcedzamy przez gazę i do wywaru dodajemy cukier. Gotujemy jeszcze raz i rozlewamy do słoiczków. To nie tylko środek na przeziębienia, ale także znakomity dodatek do wypieków i deserów.

/ 5Wiosenna sałatka

Obraz
© 123RF

Do przygotowania sałatki potrzebujemt 3 garści liści mniszka. Najlepsze będą młode listeczki, które jeszcze nie wydzielają mleczka. Do tego 3 jajka ugotowane na twardo, kilka plasterków boczku, 90 ml oliwy z oliwek, 20-30 ml octu jabłkowego oraz 2 łyżki miodu. Liście bardzo dokładnie płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Boczek podsmażamy na suchej patelni. Do oliwy dodajemy ocet i ubijajamy energicznie, aż powstanie emulsja. Teraz dodajemy miód. sos doprawiamy solą o pieprzem. Do miski wsypujemy liście mniszka, dodajemy ugotowane jajka pokrojone na ćwiartki i boczek. Wszystko polewamy dressingiem. Podajemy z grzankami czosnkowymi.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru