Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem. Pyszny dodatek do obiadu!
Młoda kapusta z kiełbasą i boczek to wiosenny klasyk. Może być dodatkiem do obiadu, albo sycącą kolacją, gdy podamy ją ze świeżym chlebem.
Na młodą kapustę z kiełbasą i boczkiem czekaliśmy cały rok. To przepyszne danie, którego przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku, a składniki najczęściej mamy już w domu. Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem to przykład tego, jak z resztek, które zostały w lodówce przygotować wyborną przystawkę.
Przepis na młodą kapustę z kiełbasą i boczkiem
Składniki
- pół główki młodej kapusty, poszatkowanej
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę
- 100 g wędzonej kiełbasy pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. W dużym garnku roztop łyżkę masła. Dodaj boczek i kiełbasę i smaż na małym ogniu, aż mięso zbrązowieje.
2. Dodaj czosnek i podsmażaj dwie minuty
3. Do garnka z kiełbasą i boczkiem dodaj młodą kapustę. Dolej pół szklanki wody i duś pod przykryciem, aż kapusta zmięknie, ok. 10 minut.
4. Gdy kapusta będzie miękka, odlej trochę wody, w której była gotowana. Dodaj roztopione dwie łyżki masła i mąkę. Wymieszaj, aby nie było grudek.
5. Wodę z mąką i masłem wlej do garnka z kapustą. Gotuj przez chwilę na dużym ogniu, aż powstały sos zrobi się bardziej gęsty. Dodaj koperek. Dopraw solą i pieprzem.
Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem to wiosenna alternatywa dla bigosu. Jest lżejsza, łatwiejsza w przygotowaniu i przepyszna!