Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem. Pyszny dodatek do obiadu!

Młoda kapusta z kiełbasą i boczek to wiosenny klasyk. Może być dodatkiem do obiadu, albo sycącą kolacją, gdy podamy ją ze świeżym chlebem.

Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem to wiosenny przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Kisiel

Na młodą kapustę z kiełbasą i boczkiem czekaliśmy cały rok. To przepyszne danie, którego przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku, a składniki najczęściej mamy już w domu. Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem to przykład tego, jak z resztek, które zostały w lodówce przygotować wyborną przystawkę.

Przepis na młodą kapustę z kiełbasą i boczkiem

Obraz
© Getty Images

Składniki

  • pół główki młodej kapusty, poszatkowanej
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 100 g wędzonej kiełbasy pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1. W dużym garnku roztop łyżkę masła. Dodaj boczek i kiełbasę i smaż na małym ogniu, aż mięso zbrązowieje.
2. Dodaj czosnek i podsmażaj dwie minuty
3. Do garnka z kiełbasą i boczkiem dodaj młodą kapustę. Dolej pół szklanki wody i duś pod przykryciem, aż kapusta zmięknie, ok. 10 minut.
4. Gdy kapusta będzie miękka, odlej trochę wody, w której była gotowana. Dodaj roztopione dwie łyżki masła i mąkę. Wymieszaj, aby nie było grudek.
5. Wodę z mąką i masłem wlej do garnka z kapustą. Gotuj przez chwilę na dużym ogniu, aż powstały sos zrobi się bardziej gęsty. Dodaj koperek. Dopraw solą i pieprzem.

Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem to wiosenna alternatywa dla bigosu. Jest lżejsza, łatwiejsza w przygotowaniu i przepyszna!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń