WAŻNE
TERAZ

Inflacja w październiku. GUS opublikował nowy raport

Michel Moran radzi, jak nie przytyć w trakcie kwarantanny. Sposób jest prosty

Pandemia koronawirusa spowodowała, że wielu z nas pracuje w domu. Ponadto nie możemy pozwolić sobie na wyjście na basen czy siłownię, a ostatnio również bieganie i jazda na rowerze mogą być niebezpieczne. Michel Moran zdradził, co zrobić, żeby spędzić ten czas bezpiecznie i nie przytyć.

Michel Moran poleca, żeby jeść warzywa na kwarantannie
Źródło zdjęć: © ONS

Michel Moran bez wątpienia jest autorytetem kulinarnym Polaków. Juror popularnego programu kulinarnego "Masterchef" i "Masterchef Junior" , emitowanego przez stację TVN, zdradził swój sposób na zachowanie perfekcyjnej sylwetki przy ograniczonym ruchu.

Michel Moran o diecie na kwarantannie

W rozmowie z Faktem Moran informuje, że właściwie jest kilka rozwiązań, żeby waga pozostała w miejscu. "Gotujmy zamiennie: dania wegetariańskie, rybne i mięsne. Błagam, nie smażmy codziennie mięs, bo to naprawdę nie przyniesie nic dobrego" – apeluje.

Ceniony szef kuchni poleca gotowanie takich potraw jak cukinia, bakłażan, papryka, cebula i pomidory zmieszane w ratatouille czy włoska caponata z bakłażana, selera naciowego, oliwek i kaparów. "Gotujmy lekko i wykorzystujmy w naszych potrawach dużo warzyw, wtedy nie przytyjemy" – zdradza sekret. Podał też przykłady na łączenie składników mięsnych i rybnych z warzywami.

"Weźmy na przykład schab. Proszę bardzo: uduśmy go z pietruszką, selerem, marchewką. Palce lizać! Ryba? Wystarczy ją upiec, spryskać sokiem z cytryny i już" – wylicza.

Mieszanie składników pozwoli zachować korzystne proporcje w potrawach i wspomoże naszą odporność.

Zobacz także: Koronawirus. Ministerstwo Zdrowia opublikowało specjalny film.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem