Trwa ładowanie...
d3byxbk
d3byxbk

Marchewki dla Wielkanocnego Zajączka

Przepis
3.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Okazja:
Zdjęcie
Składniki
  • 250 g masła + do posmarowania foremek
  • 250 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • barwnik pomarańczowy
  • Farsz:
  • 200 g twarożku
  • 2 ogórki szklarniowe
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz
Przepis

Marchewki:

1. Zagnieć ciasto z mąki, masła, barwnika i śmietany.
2. Zawinięte w folię ciasto schować na pół godziny do lodówki.
3. Rozwałkować ciasto, podsypać mąką i rozwałkować na placki grubości półtora milimetra.
4. Placki pociąć na paski o szerokości półtora centymetra.
5. Metalowe rurki wysmarować masłem i zwinąć na zakładkę zaczynając od wąskiego końca rurki.
6. Marchewki pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
7. Upieczone rurki ściągnąć z foremek gdy są jeszcze ciepłe.

Farsz:

1. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce.
2. Odcisnąć nadmiar wody.
3. Ogórki wymieszać z serem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem.
4. Doprawić solą i pieprzem.

Sposób podania:

1. Farsz nałożyć do szprycy cukierniczej.
2. Wystudzone marchewki napełnić farszem i przystroić gałązką koperku.

Smacznego!

Przepis poleca "Księgowa w kuchni"

Marchewki dla Wielkanocnego Zajączka
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3byxbk
d3byxbk
d3byxbk
d3byxbk
Więcej tematów
d3byxbk