- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 250 g masła + do posmarowania foremek
- 250 g gęstej kwaśnej śmietany
- 500 g mąki pszennej + do podsypywania
- 1/2 łyżeczki soli
- barwnik pomarańczowy
- Farsz:
- 200 g twarożku
- 2 ogórki szklarniowe
- pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz
Przepis
Marchewki:
Przepis
1. Zagnieć ciasto z mąki, masła, barwnika i śmietany.
2. Zawinięte w folię ciasto schować na pół godziny do lodówki.
3. Rozwałkować ciasto, podsypać mąką i rozwałkować na placki grubości półtora milimetra.
4. Placki pociąć na paski o szerokości półtora centymetra.
5. Metalowe rurki wysmarować masłem i zwinąć na zakładkę zaczynając od wąskiego końca rurki.
6. Marchewki pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
7. Upieczone rurki ściągnąć z foremek gdy są jeszcze ciepłe.
Przepis
Farsz:
Przepis
1. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce.
2. Odcisnąć nadmiar wody.
3. Ogórki wymieszać z serem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem.
4. Doprawić solą i pieprzem.
Przepis
Sposób podania:
Przepis
1. Farsz nałożyć do szprycy cukierniczej.
2. Wystudzone marchewki napełnić farszem i przystroić gałązką koperku.
Przepis
Smacznego!