Magiczna chałka z kruszonką. Wspomnienie dzieciństwa na słodko
Słodka, pachnąca drożdżami i wanilią, delikatna i cudownie puszysta. Idealnie smakuje posmarowana tylko zimnym, świeżym masłem i koniecznie obsypana solidnie kruszonką. Jak się okazuje obecny wygląd chałka zawdzięcza połączeniu żydowskiej tradycji kulinarnej ze słowiańskim zwyczajem zaplatania i wypiekania kołaczy. W cyklu "Sentymentalny wtorek" polecamy przepis na domową chałkę z bloga "Kuchenny Kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml lekko ciepłego mleka
- 25 g drożdży świeżych (lub 8 g suchych)
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki roztopionego masła
- dodatkowo: jajko do posmarowania, kruszonka/mak/sezam do posypania chałki
Drożdże instant wymieszać z mąką lub - jeśli korzystamy ze świeżych - zrobić rozczyn, aż drożdże zaczną pracować. Połączyć z resztą składników i zagnieść elastyczne, dość luźne ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Wyrabiać co najmniej 20 minut. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i przełożyć do dużej miski. Odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce pod przykryciem do podwojenia objętości - zajmie to ok. 1-1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, z każdej wydzielić kilka wałków do warkocza. Kawałki te powinny być grubsze na środku pasma i zwężone na końcach (zdjęcie poniżej).
Zaplecioną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć lnianą ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką, makiem lub sezamem. Chałki piec pojedynczo 30-35 minut, studzić na kratce.
Zobacz także: delikatne naleśniki z masą migdałową - sprawdzony przepis babci
Polecamy wideo: pyszne i proste ciasteczka cynamonowe
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze