Magiczna chałka z kruszonką. Wspomnienie dzieciństwa na słodko

Słodka, pachnąca drożdżami i wanilią, delikatna i cudownie puszysta. Idealnie smakuje posmarowana tylko zimnym, świeżym masłem i koniecznie obsypana solidnie kruszonką. Jak się okazuje obecny wygląd chałka zawdzięcza połączeniu żydowskiej tradycji kulinarnej ze słowiańskim zwyczajem zaplatania i wypiekania kołaczy. W cyklu "Sentymentalny wtorek" polecamy przepis na domową chałkę z bloga "Kuchenny Kredens".

Magiczna chałka z kruszonką. Wspomnienie dzieciństwa na słodkoMagiczna chałka z kruszonką. Wspomnienie dzieciństwa na słodko
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml lekko ciepłego mleka
  • 25 g drożdży świeżych (lub 8 g suchych)
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • dodatkowo: jajko do posmarowania, kruszonka/mak/sezam do posypania chałki

Przepis

Drożdże instant wymieszać z mąką lub - jeśli korzystamy ze świeżych - zrobić rozczyn, aż drożdże zaczną pracować. Połączyć z resztą składników i zagnieść elastyczne, dość luźne ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Wyrabiać co najmniej 20 minut. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i przełożyć do dużej miski. Odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce pod przykryciem do podwojenia objętości - zajmie to ok. 1-1,5 godziny.

Przepis

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, z każdej wydzielić kilka wałków do warkocza. Kawałki te powinny być grubsze na środku pasma i zwężone na końcach (zdjęcie poniżej).
Zaplecioną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć lnianą ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką, makiem lub sezamem. Chałki piec pojedynczo 30-35 minut, studzić na kratce.
Zobacz także: delikatne naleśniki z masą migdałową - sprawdzony przepis babci

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥