Trwa ładowanie...
d31z1kp
22-08-2017 11:03

Magiczna chałka z kruszonką. Wspomnienie dzieciństwa na słodko

Przepis

Słodka, pachnąca drożdżami i wanilią, delikatna i cudownie puszysta. Idealnie smakuje posmarowana tylko zimnym, świeżym masłem i koniecznie obsypana solidnie kruszonką. Jak się okazuje obecny wygląd chałka zawdzięcza połączeniu żydowskiej tradycji kulinarnej ze słowiańskim zwyczajem zaplatania i wypiekania kołaczy. W cyklu "Sentymentalny wtorek" polecamy przepis na domową chałkę z bloga "Kuchenny Kredens".

d31z1kp
3.4
(21 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

www.kuchennykredens.pl
Źródło: www.kuchennykredens.pl
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml lekko ciepłego mleka
  • 25 g drożdży świeżych (lub 8 g suchych)
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • dodatkowo: jajko do posmarowania, kruszonka/mak/sezam do posypania chałki
Przepis

Drożdże instant wymieszać z mąką lub - jeśli korzystamy ze świeżych - zrobić rozczyn, aż drożdże zaczną pracować. Połączyć z resztą składników i zagnieść elastyczne, dość luźne ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Wyrabiać co najmniej 20 minut. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i przełożyć do dużej miski. Odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce pod przykryciem do podwojenia objętości - zajmie to ok. 1-1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, z każdej wydzielić kilka wałków do warkocza. Kawałki te powinny być grubsze na środku pasma i zwężone na końcach (zdjęcie poniżej).
Zaplecioną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć lnianą ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką, makiem lub sezamem. Chałki piec pojedynczo 30-35 minut, studzić na kratce.
Zobacz także: delikatne naleśniki z masą migdałową - sprawdzony przepis babci

Polecamy wideo: pyszne i proste ciasteczka cynamonowe

Magiczna chałka z kruszonką. Wspomnienie dzieciństwa na słodko
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

18
9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d31z1kp
d31z1kp
d31z1kp
d31z1kp
Więcej tematów
d31z1kp