Trwa ładowanie...
Łosoś z rabarbarową sałatką
x-news/Dzień Dobry TVN
abc gotowania

Łosoś z rabarbarową sałatką

Idealny na szybki i lekki obiad.
Share
d2hep1v

Sezon na rabarbar w pełni. Piotr Kucharski podpowiedział, jak wykorzystać go w kuchni. Do picia zaproponował napój rabarbarowy. Krojony rabarbar zasypany cukrem i imbirem wystarczy zalać wodą mineralną. Na obiad polecał m.in. łososia z rabarbarową sałatką.

*Łosoś z rabarbarową sałatką *

d2hep1v

Składniki:
4 kawałki łososia po około 150 g
1 pęczek zielonych szparagów
Sól i pieprz
Oliwa z oliwek

Sałatka:
Sok z jednej cytryny
2 łyżeczki cukru Sól i pieprz
1 koper włoski
150 g rabarbaru
150 g podłużnych rzodkiewek

Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Łososia oczyścić, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i ulżyć na blasze do pieczenia. Ze szparagów odciąć 1-2 cm od dołu, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem i ułożyć obok łososia. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.
W tym czasie pokroić w cienkie plasterki koper włoski oraz rzodkiewki. Rabarbar pokroić na cienkie ukośne plasterki. Warzywa wymieszać ze sobą Przyprawić solą i pieprzem. W soku z cytryny rozpuścić cukier i polać nim warzywa i wymieszać. Łososia podawać na szparagach, na rybie ułożyć sałatkę.

*Szybkie ciasto z rabarbarem i bananami *

d2hep1v

*Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce? *

*Najlepsze diety 2016 *

d2hep1v

Podziel się opinią

Share
d2hep1v
d2hep1v
Więcej tematów