Trwa ładowanie...

Łosoś z rabarbarową sałatką

Idealny na szybki i lekki obiad.

Share
d1l0chj

Sezon na rabarbar w pełni. Piotr Kucharski podpowiedział, jak wykorzystać go w kuchni. Do picia zaproponował napój rabarbarowy. Krojony rabarbar zasypany cukrem i imbirem wystarczy zalać wodą mineralną. Na obiad polecał m.in. łososia z rabarbarową sałatką.

Składniki:
4 kawałki łososia po około 150 g
1 pęczek zielonych szparagów
Sól i pieprz
Oliwa z oliwek

d1l0chj

Sałatka:
Sok z jednej cytryny
2 łyżeczki cukru Sól i pieprz
1 koper włoski
150 g rabarbaru
150 g podłużnych rzodkiewek

Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Łososia oczyścić, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i ulżyć na blasze do pieczenia. Ze szparagów odciąć 1-2 cm od dołu, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem i ułożyć obok łososia. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.
W tym czasie pokroić w cienkie plasterki koper włoski oraz rzodkiewki. Rabarbar pokroić na cienkie ukośne plasterki. Warzywa wymieszać ze sobą Przyprawić solą i pieprzem. W soku z cytryny rozpuścić cukier i polać nim warzywa i wymieszać. Łososia podawać na szparagach, na rybie ułożyć sałatkę.

d1l0chj
d1l0chj

Podziel się opinią

Share
d1l0chj
d1l0chj
Więcej tematów