*Łosoś z rabarbarową sałatką *
Składniki:
4 kawałki łososia po około 150 g
1 pęczek zielonych szparagów
Sól i pieprz
Oliwa z oliwek
Sałatka:
Sok z jednej cytryny
2 łyżeczki cukru Sól i pieprz
1 koper włoski
150 g rabarbaru
150 g podłużnych rzodkiewek
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Łososia oczyścić, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i ulżyć na blasze do pieczenia. Ze szparagów odciąć 1-2 cm od dołu, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem i ułożyć obok łososia. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.
W tym czasie pokroić w cienkie plasterki koper włoski oraz rzodkiewki. Rabarbar pokroić na cienkie ukośne plasterki. Warzywa wymieszać ze sobą Przyprawić solą i pieprzem. W soku z cytryny rozpuścić cukier i polać nim warzywa i wymieszać. Łososia podawać na szparagach, na rybie ułożyć sałatkę.