Lody marchewkowe z cynamonem

Lody to jedne ze smakołyków, które chętnie jadamy w wakacje. Oprócz dobrze znanych smaków, jak śmietankowe czy czekoladowe, coraz częściej sięgamy po oryginalne połączenia. Taką propozycją są lody marchewkowe z przepisu Pauliny Krajewskiej. Autorka bloga "Justmydelicious" zapewnia, że smakują jak ciasto marchewkowe, ale w zmrożonej wersji.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Składniki na 1l lodów marchewkowych z cynamonem:

200 ml gęstej kwaśnej śmietany
500 ml mleka
2 szklanki startej na dużych oczkach marchwi
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki połącz ze sobą i podgrzej na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie odczekaj, aż całość wystygnie, przelej masę do pojemnika i włóż ją do zamrażarki. Mieszaj ją co godzinę do czasu, aż konsystencja będzie przypominać lody.

Sugestie: jeżeli wolisz, to takie lody możesz też przygotować na bazie mleka skondensowanego zastępując nim śmietanę i cukier. Możesz dodać również dojrzałego banana, który doda smaku całemu deserowi.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja