Letni bigos z młodej kapusty
Jak podkreśla Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", bigos to doskonały sposób na smaczny przegląd lodówki i jest najwdzięczniejszą potrawą przygotowaną z tzw. resztek. Przygotowany z młodej kapusty zachwyci smakiem i aromatem. Przepis jest wyjątkowo prosty.
Jak podkreśla Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", bigos to doskonały sposób na smaczny przegląd lodówki i jest najwdzięczniejszą potrawą przygotowaną z tzw. resztek. Przygotowany z młodej kapusty zachwyci smakiem i aromatem. Przepis jest wyjątkowo prosty.
Składniki:
mała młoda kapusta
1 duża cebula
około 30 dkg różnych wędlin, z czego 1/3 to wędzony parzony boczek
2 większe marchewki
sól, gruby świeżo zmielony pieprz
3 większe liście laurowe
8-10 ziaren ziela angielskiego
Wędliny pokroić w średniej wielkości kostkę. Do rozgrzanego garnka włożyć najpierw boczek i wytopić go na niezbyt dużym ogniu. Jeśli jest bardzo chudy, to można wlać odrobinę oleju. Dołożyć resztę wędlin i przysmażyć. Wsypać liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę lub ćwierć plasterki. Włożyć do wędlin i lekko podsmażyć. Kapustę poszatkować ale na niezbyt cienkie kawałki. Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody (maks. pół szklanki) i udusić na niewielkim ogniu do miękkości, mieszając co jakiś czas. W razie potrzeby można dolewać wody, żeby bigos się nie przypalił. Pod koniec duszenia dorzucić marchewkę obraną i startą na grubej jarzynowej tarce. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można na sam koniec dodać garść posiekanego koperku.
Zobacz także: domowe lody wodne. Mnóstwo smaku bez chemii.