Lekka sałatka z tuńczykiem i penne. Podkręci metabolizm po świętach
Jeśli po świętach chcesz podkręcić metabolizm, a przy okazji ulżyć swojemu żołądkowi, przygotuj lekką sałatkę z makaronem i tuńczykiem. Dla jeszcze lepszego efektu możesz wykorzystać makaron pełnoziarnisty.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 60 g makaronu penne
- 5 dużych liści sałaty zielonej
- 1 duży pomidor
- 1 łyżka stołowa octu
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przepis
- Sałatę porwać na małe kawałki, opłukać, osuszyć i przełożyć do miski.
- Pomidora pokroić w kostkę, a następnie ułożyć go na sałacie.
- Tuńczyka rozdrobnić widelcem i dodać do sałatki.
- Na wierzchu położyć makaron penne, dodać oliwę i ocet.
- Wymieszać wszystkie składniki w misce, przyprawić do smaku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl