Langosz. Specjał kuchni węgierskiej
Być w Budapeszcie czy nad Balatonem i nie spróbować langosza, jest ogromną stratą dla kubków smakowych. To jeden z najbardziej znanych produktów kuchni węgierskiej, dlatego kupić można go w zasadzie w każdym miejscu tego kraju. Natomiast jeśli w najbliższym czasie nie wybierasz się na Węgry - nic straconego. Na szczęście znamy prosty i smaczny przepis na langosza, którego z powodzeniem przygotujesz w domu.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Tradycyjne langosze przygotowuje się z ciasta na bazie mąki pszennej, drożdży, ugotowanych i utłuczonych ziemniaków, mleka, oraz dodatku cukru, soli i oleju. Gotowe ciasto formuje się w płaskie placki i smaży w głębokim oleju. Jak łatwo się domyślić, langosz nie należy do lekkich przekąsek, ale i tak warto go spróbować.
Dawniej przygotowywano je z ciasta chlebowego, a następnie pieczono w tradycyjnym piecu i podawano na śniadanie. Dziś w smażonej wersji znajdziemy go praktycznie w każdym węgierskim barze szybkiej obsługi.
Najczęściej langosze podaje się z czosnkiem lub masłem czosnkowym, śmietaną i tartym, żółtym serem – to tradycyjna wersja. Dla podkręcenia smaku znajdziemy je także z innymi dodatkami, np. szynką, ketchupem czy w wersji na słodko. Są tak smaczne, że można kupić je także w innych krajach: Austrii, Czechach, Słowacji, Chorwacji, Serbii i Rumunii.
Zobacz, jak przygotować domową wersję langosza.
Składniki: 200 g ugotowanych ziemniaków, 25 g drożdży, łyżeczka cukru, 250 ml ciepłego mleka, 400 g mąki, 2 łyżki oleju, sól, olej roślinny do smażenia, masło (oliwa lub śmietana), czosnek, starty ser żółty.
Zobacz także:
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.