Langosz. Specjał kuchni węgierskiej

Być w Budapeszcie czy nad Balatonem i nie spróbować langosza, jest ogromną stratą dla kubków smakowych. To jeden z najbardziej znanych produktów kuchni węgierskiej, dlatego kupić można go w zasadzie w każdym miejscu tego kraju. Natomiast jeśli w najbliższym czasie nie wybierasz się na Węgry - nic straconego. Na szczęście znamy prosty i smaczny przepis na langosza, którego z powodzeniem przygotujesz w domu.

Langosz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Tradycyjne langosze przygotowuje się z ciasta na bazie mąki pszennej, drożdży, ugotowanych i utłuczonych ziemniaków, mleka, oraz dodatku cukru, soli i oleju. Gotowe ciasto formuje się w płaskie placki i smaży w głębokim oleju. Jak łatwo się domyślić, langosz nie należy do lekkich przekąsek, ale i tak warto go spróbować.
Dawniej przygotowywano je z ciasta chlebowego, a następnie pieczono w tradycyjnym piecu i podawano na śniadanie. Dziś w smażonej wersji znajdziemy go praktycznie w każdym węgierskim barze szybkiej obsługi.
Najczęściej langosze podaje się z czosnkiem lub masłem czosnkowym, śmietaną i tartym, żółtym serem – to tradycyjna wersja. Dla podkręcenia smaku znajdziemy je także z innymi dodatkami, np. szynką, ketchupem czy w wersji na słodko. Są tak smaczne, że można kupić je także w innych krajach: Austrii, Czechach, Słowacji, Chorwacji, Serbii i Rumunii.
Zobacz, jak przygotować domową wersję langosza.

Składniki: 200 g ugotowanych ziemniaków, 25 g drożdży, łyżeczka cukru, 250 ml ciepłego mleka, 400 g mąki, 2 łyżki oleju, sól, olej roślinny do smażenia, masło (oliwa lub śmietana), czosnek, starty ser żółty.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯