Langosz. Specjał kuchni węgierskiej

Być w Budapeszcie czy nad Balatonem i nie spróbować langosza, jest ogromną stratą dla kubków smakowych. To jeden z najbardziej znanych produktów kuchni węgierskiej, dlatego kupić można go w zasadzie w każdym miejscu tego kraju. Natomiast jeśli w najbliższym czasie nie wybierasz się na Węgry - nic straconego. Na szczęście znamy prosty i smaczny przepis na langosza, którego z powodzeniem przygotujesz w domu.

Langosz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Tradycyjne langosze przygotowuje się z ciasta na bazie mąki pszennej, drożdży, ugotowanych i utłuczonych ziemniaków, mleka, oraz dodatku cukru, soli i oleju. Gotowe ciasto formuje się w płaskie placki i smaży w głębokim oleju. Jak łatwo się domyślić, langosz nie należy do lekkich przekąsek, ale i tak warto go spróbować.
Dawniej przygotowywano je z ciasta chlebowego, a następnie pieczono w tradycyjnym piecu i podawano na śniadanie. Dziś w smażonej wersji znajdziemy go praktycznie w każdym węgierskim barze szybkiej obsługi.
Najczęściej langosze podaje się z czosnkiem lub masłem czosnkowym, śmietaną i tartym, żółtym serem – to tradycyjna wersja. Dla podkręcenia smaku znajdziemy je także z innymi dodatkami, np. szynką, ketchupem czy w wersji na słodko. Są tak smaczne, że można kupić je także w innych krajach: Austrii, Czechach, Słowacji, Chorwacji, Serbii i Rumunii.
Zobacz, jak przygotować domową wersję langosza.

Składniki: 200 g ugotowanych ziemniaków, 25 g drożdży, łyżeczka cukru, 250 ml ciepłego mleka, 400 g mąki, 2 łyżki oleju, sól, olej roślinny do smażenia, masło (oliwa lub śmietana), czosnek, starty ser żółty.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód