Langosz. Specjał kuchni węgierskiej

Być w Budapeszcie czy nad Balatonem i nie spróbować langosza, jest ogromną stratą dla kubków smakowych. To jeden z najbardziej znanych produktów kuchni węgierskiej, dlatego kupić można go w zasadzie w każdym miejscu tego kraju. Natomiast jeśli w najbliższym czasie nie wybierasz się na Węgry - nic straconego. Na szczęście znamy prosty i smaczny przepis na langosza, którego z powodzeniem przygotujesz w domu.

Langosz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Tradycyjne langosze przygotowuje się z ciasta na bazie mąki pszennej, drożdży, ugotowanych i utłuczonych ziemniaków, mleka, oraz dodatku cukru, soli i oleju. Gotowe ciasto formuje się w płaskie placki i smaży w głębokim oleju. Jak łatwo się domyślić, langosz nie należy do lekkich przekąsek, ale i tak warto go spróbować.
Dawniej przygotowywano je z ciasta chlebowego, a następnie pieczono w tradycyjnym piecu i podawano na śniadanie. Dziś w smażonej wersji znajdziemy go praktycznie w każdym węgierskim barze szybkiej obsługi.
Najczęściej langosze podaje się z czosnkiem lub masłem czosnkowym, śmietaną i tartym, żółtym serem – to tradycyjna wersja. Dla podkręcenia smaku znajdziemy je także z innymi dodatkami, np. szynką, ketchupem czy w wersji na słodko. Są tak smaczne, że można kupić je także w innych krajach: Austrii, Czechach, Słowacji, Chorwacji, Serbii i Rumunii.
Zobacz, jak przygotować domową wersję langosza.

Składniki: 200 g ugotowanych ziemniaków, 25 g drożdży, łyżeczka cukru, 250 ml ciepłego mleka, 400 g mąki, 2 łyżki oleju, sól, olej roślinny do smażenia, masło (oliwa lub śmietana), czosnek, starty ser żółty.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia