Kwiaty na talerzu. Poznaj piękne i smaczne rośliny

Na łąkach, polach i w ogródkach pojawiły się już w dużej obfitości kwiaty. Wiele z nich, o czym nie wszyscy wiedzą, nadaje się do jedzenia. Niektóre najlepiej smakują na surowo, inne idealnie komponują się w sałatkach, a część to znakomity produkt do przyrządzania przetworów: marynat, konfitur, soków czy nalewek.

Lista kwiatów, które nadają się do jedzenia jest długa
Źródło zdjęć: © 123RF
1

Zbierając kwiaty przeznaczone do jedzenia, musimy zwrócić koniecznie uwagę na to, gdzie one rosną. Unikajmy miejsc położonych w pobliżu uczęszczanych dróg, bo rosnące tam rośliny zawierają mnóstwo zanieczyszczeń. Miejskie trawniki to także nie jest odpowiednie miejsce do zbiorów. Najlepiej wybrać się za miasto, poszukać łąki czy lasu i tam rozpocząć zbiory. A jeśli mamy ogród: wysiejmy lub zasadźmy rośliny, z których będziemy mogli pozyskiwać ulubione kwiaty. W takim przypadku jednak zrezygnujmy ze stosowania nawozów sztucznych, które mogłyby trafić na nasz talerz.

Lista kwiatów, które nadają się do jedzenia jest długa. Istotne, by bardzo dobrze poznać te gatunki, by nie pomylić się. Niektóre bowiem, choć o kuszącej urodzie mogą być szkodliwe, a nawet trujące. Warto więc wziąć do ręki dobry atlas lub skorzystać z rad doświadczonych ogrodników i od razu świat kwiatów stanie przed nami otworem.

Zacznijmy od najbardziej popularnych. Wszyscy znamy bratki, rosnące nie tylko na rabatkach, ale również w skrzynkach na balkonie. Płatki bratków mają bardzo subtelny smak, są łagodne i lekko słodkie. Nadają się idealnie jako dodatek do sałatek. Podobnie jak bratki smakują fiołki. Wszyscy chyba kojarzymy te piękne, liliowo-niebieskie kwiatki, które wiosną rosną w naszych lasach. Możemy wykorzystać je również jako ozdobę deserów i napojów. Z fiołków, gotowanych w cukrze, zrobimy również bardzo delikatną i pachnącą konfiturę. Na jeden słoiczek potrzebujemy jednak całej siatki kwiatków, a ich zbieranie jest czasochłonną czynnością.

Zobacz też: Bluszczyk kurdybanek – chwast cudotwórca

Japończycy przepadają za kwiatami chryzantem, dokładnie takich samych, jakie uprawiane są w polskich ogrodach. Mają one lekko gorzkawy i zarazem ostry smak. Można je dusić, gotować, ale również marynować. Gotowane w occie kwiaty chryzantem to jedna z najsmaczniejszych przekąsek rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni.

W wielu kuchniach świata używa się z kolei kwiatów cukinii czy dyni. Są one duże, a ich kształt pozwala na faszerowanie. We Włoszech jednym z narodowych dań są kwiaty cukinii nadziewane białym serem i ziołami. Kwiaty te można również smażyć, a także piec.

W Polsce warto spróbować kwiatów czarnego bzu w cieście naleśnikowym. Przygotowujemy z nich delikatne i bardzo pachnące placuszki. Wystarczy baldach bzu zanurzyć w cieście, podsmażyć na oliwie i oderwać zielone ogonki. Dzieci uwielbiają to danie, podane z sokiem wiśniowym lub malinowym.

W sałatkach możemy używać również kwiatów goździków, rumianku, koniczyny, stokrotek czy płatków słonecznika. Są one jednak bardzo delikatne. Jeśli wolimy intensywniejsze aromaty, sięgnijmy po wyrazistą, lekko pikantną nasturcję, która idealnie pasuje np. do potraw mięsnych.

Małe, niebieskie kwiaty ogórecznika, jak sama nazwa wskazuje, mają z kolei orzeźwiający posmak ogórków. Mogą być przyprawą do wszelkiego rodzaju potraw, zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. Ogórecznik fantastycznie komponuje się też z rybami. Żeby się o tym przekonać wystarczy niebieskimi kwiatami nafaszerować pstrąga, a następnie upiec go lub usmażyć.

Wiele kwiatów można używać do przyrządzania napojów. Chyba najbardziej znany jest kwaskowaty i karminowy w kolorze napar z kwiatów hibiskusa, rośliny dość egzotycznej, ale coraz częściej spotykanej w naszych ogrodach. Warto wypróbować też napój z kwiatów róży, który jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Jeszcze więcej dobroczynnych właściwości ma napar z kwiatów lipy - znany specyfik na wiele dolegliwości z domowej apteczki.

Jak widać łąka, pole czy ogród od wiosny do jesieni mogą stanowić bardzo cenną, a do tego darmową spiżarnię. Korzystajmy z niej jak najczęściej - doda naszej kuchni subtelnych aromatów i pięknie ozdobi talerze.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie