Kwiaty na talerzu. Poznaj piękne i smaczne rośliny

Na łąkach, polach i w ogródkach pojawiły się już w dużej obfitości kwiaty. Wiele z nich, o czym nie wszyscy wiedzą, nadaje się do jedzenia. Niektóre najlepiej smakują na surowo, inne idealnie komponują się w sałatkach, a część to znakomity produkt do przyrządzania przetworów: marynat, konfitur, soków czy nalewek.

Lista kwiatów, które nadają się do jedzenia jest długa
Źródło zdjęć: © 123RF

Zbierając kwiaty przeznaczone do jedzenia, musimy zwrócić koniecznie uwagę na to, gdzie one rosną. Unikajmy miejsc położonych w pobliżu uczęszczanych dróg, bo rosnące tam rośliny zawierają mnóstwo zanieczyszczeń. Miejskie trawniki to także nie jest odpowiednie miejsce do zbiorów. Najlepiej wybrać się za miasto, poszukać łąki czy lasu i tam rozpocząć zbiory. A jeśli mamy ogród: wysiejmy lub zasadźmy rośliny, z których będziemy mogli pozyskiwać ulubione kwiaty. W takim przypadku jednak zrezygnujmy ze stosowania nawozów sztucznych, które mogłyby trafić na nasz talerz.

Lista kwiatów, które nadają się do jedzenia jest długa. Istotne, by bardzo dobrze poznać te gatunki, by nie pomylić się. Niektóre bowiem, choć o kuszącej urodzie mogą być szkodliwe, a nawet trujące. Warto więc wziąć do ręki dobry atlas lub skorzystać z rad doświadczonych ogrodników i od razu świat kwiatów stanie przed nami otworem.

Zacznijmy od najbardziej popularnych. Wszyscy znamy bratki, rosnące nie tylko na rabatkach, ale również w skrzynkach na balkonie. Płatki bratków mają bardzo subtelny smak, są łagodne i lekko słodkie. Nadają się idealnie jako dodatek do sałatek. Podobnie jak bratki smakują fiołki. Wszyscy chyba kojarzymy te piękne, liliowo-niebieskie kwiatki, które wiosną rosną w naszych lasach. Możemy wykorzystać je również jako ozdobę deserów i napojów. Z fiołków, gotowanych w cukrze, zrobimy również bardzo delikatną i pachnącą konfiturę. Na jeden słoiczek potrzebujemy jednak całej siatki kwiatków, a ich zbieranie jest czasochłonną czynnością.

Zobacz też: Bluszczyk kurdybanek – chwast cudotwórca

Japończycy przepadają za kwiatami chryzantem, dokładnie takich samych, jakie uprawiane są w polskich ogrodach. Mają one lekko gorzkawy i zarazem ostry smak. Można je dusić, gotować, ale również marynować. Gotowane w occie kwiaty chryzantem to jedna z najsmaczniejszych przekąsek rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni.

W wielu kuchniach świata używa się z kolei kwiatów cukinii czy dyni. Są one duże, a ich kształt pozwala na faszerowanie. We Włoszech jednym z narodowych dań są kwiaty cukinii nadziewane białym serem i ziołami. Kwiaty te można również smażyć, a także piec.

W Polsce warto spróbować kwiatów czarnego bzu w cieście naleśnikowym. Przygotowujemy z nich delikatne i bardzo pachnące placuszki. Wystarczy baldach bzu zanurzyć w cieście, podsmażyć na oliwie i oderwać zielone ogonki. Dzieci uwielbiają to danie, podane z sokiem wiśniowym lub malinowym.

W sałatkach możemy używać również kwiatów goździków, rumianku, koniczyny, stokrotek czy płatków słonecznika. Są one jednak bardzo delikatne. Jeśli wolimy intensywniejsze aromaty, sięgnijmy po wyrazistą, lekko pikantną nasturcję, która idealnie pasuje np. do potraw mięsnych.

Małe, niebieskie kwiaty ogórecznika, jak sama nazwa wskazuje, mają z kolei orzeźwiający posmak ogórków. Mogą być przyprawą do wszelkiego rodzaju potraw, zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. Ogórecznik fantastycznie komponuje się też z rybami. Żeby się o tym przekonać wystarczy niebieskimi kwiatami nafaszerować pstrąga, a następnie upiec go lub usmażyć.

Wiele kwiatów można używać do przyrządzania napojów. Chyba najbardziej znany jest kwaskowaty i karminowy w kolorze napar z kwiatów hibiskusa, rośliny dość egzotycznej, ale coraz częściej spotykanej w naszych ogrodach. Warto wypróbować też napój z kwiatów róży, który jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Jeszcze więcej dobroczynnych właściwości ma napar z kwiatów lipy - znany specyfik na wiele dolegliwości z domowej apteczki.

Jak widać łąka, pole czy ogród od wiosny do jesieni mogą stanowić bardzo cenną, a do tego darmową spiżarnię. Korzystajmy z niej jak najczęściej - doda naszej kuchni subtelnych aromatów i pięknie ozdobi talerze.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟